Yazıcılar nasıl çalışır?
Kısa Bilgi
Yazıcılar nasıl çalışır?
Baskı, kelimelerin ve resimlerin birçok kopyasının kağıt veya diğer malzemeler üzerinde çoğaltılabildiği süreçtir.Johannes Gutenberg’in hareketli tip (her karakter için ayrı bir metal türü) geliştirdiği 1440 yılına kadar, üzerinde mürekkeple kaplı harflerle oyulmuş basit ahşap bloklar kullanıldı.Bir makine mürekkepli türü kağıda bastırdı.Çoğu modern baskı, ofset baskı veya litografi ile gerçekleştirilir.Görüntüler, fotoğrafik bir işlemle metal baskı plakalarına yerleştirilir ve görüntünün olacağı alanlara yapışan yağlı bir mürekkep uygulanır.Mürekkeplenen görüntü daha sonra kauçuk bir silindire aktarılır ve kağıda uygulanır.En hızlı gazete baskı makinelerinden bazıları dakikada 900 metre kağıt hızında yazdırabilir.
fotokopi makinesi nasıl çalışır?
Çoğu modern fotokopi makinesi, 1937’de icat edilen xerografi adı verilen bir işlemi kullanır. Fotokopi makineleri, ışığa duyarlı bir maddeyle kaplı bir tambur içerir.Sadece üzerine ışık düştüğünde elektrik iletir.Tambur statik elektrikle yüklenmiştir.Kopyalanacak belgenin bir görüntüsü tambura odaklanır.Tamburun yüzeyine çarptığı yerde, statik elektrik yükü kaldırılarak belgenin elektrostatik bir görüntüsü kalır.Tambur daha sonra yüklü alanlara yapışan siyah toner tozu ile kaplanır, tozu, baskıyı kalıcı hale getirmek için ısıtılan bir kağıt yaprağına aktarır.Bazı eski fotokopi makinesi türleri ‘ıslak’ bir işlem kullanır.Bu makineler, mühendislik çizimlerinin büyük baskılarını yapmak için kullanılır.
İlk Matbaayı Kim Yaptı?
Her türden ilk baskı, beşinci yüzyılda Çinliler ve Japonlar tarafından yapıldı. O zamanlar ve sonraki yüzlerce yıl boyunca, kitaplar Öyle, kıttı ve Öyleydi, çok az insanın okuyabildiği ya da öğrenebileceği kitaplara sahip olduğu kadar, yapmak zordu. İlk matbaacılar, baskı formları olarak tahta bloklar kullandılar. Yüzlerine resimler oyulmuştu. Bloklar daha sonra mürekkeplendi ve günün ham preslerinde basıldı. Daha sonra resimlere kelimeler eklendi. ama bunların da dikkatlice tahtaya oyulması gerekiyordu. Her sayfayı elle oymanın uzun işçiliğini kısaltmak için bir yönteme ihtiyaç vardı. Yazılı kelimeyi yeniden üretmek için kullanılan yöntemde herhangi bir gerçek değişiklik yapılması yaklaşık bin yıl aldı. Birçok erkek sorun üzerinde çalışıyordu. Mainz’de yaşayan Alman ressam Johann Gutenberg’in genellikle sorunu ilk çözen kişi olduğuna inanılıyor. Gutenberg, hareketli metal türü kullanma fikrine çarptı. İlk kitabı olan ünlü Gutenberg İncili’ni bu yöntemle 1453-1456 yılları arasında basmıştır. Gutenberg’in türü, her harf ayrı olacak şekilde bir kalıba dökülmüştür. Kalıptan çıkarıldığında, tip kolayca birleştirilebilir veya kelimeler, satırlar ve sayfalar halinde ‘yerleştirilebilir’. Ayarlanıp yazdırıldıktan sonra, sayfalar bölündü ve harfler sıfırlandı ve diğer sayfaları yazdırmak için yeniden kullanıldı. Bu sistem bugün hala kullanılıyor, ancak daha sonraki mucitler, türün döküm ve ayarlanma şeklini büyük ölçüde hızlandırdı.
Hareketli tip hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek hareketli tip hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla