Yanardağlar neden patlar?
Kısa Bilgi
Yanardağlar neden patlar?
Basınç.Yeraltı magma havuzunu iter.Magma yüzeye fırlar.Patlama, sert bir sıkma uyguladığınızda tüpten fırlayan diş macunu gibidir.Ayrıca magma kabarcıklı gazlarla doldurulur.Bu gazlar, magmayı patlatmaya yardımcı olan güçlü bir pınar oluşturur.Tıpkı bir şişe ılık, çalkalanmış sodanın kapağını açtığınızda dışarı çıkan sıvı gibidir.Magma dünyanın yüzeyine ulaştığında lav olur.
Volkanlar neden tepelerini patlatır?
Çünkü çok büyük bir güçle patlıyorlar.Kuvvet, bir dağın tepesini devirebilir!Volkanın gücü dünyanın derinliklerinden gelir.Gezegenimizin çekirdeği o kadar sıcak ki kaya eriyor.Erimiş kaya kalınlaşır, duygusal magma.Büyük ısı, magmanın genişlemesini sağlar.Bir yeraltı havuzunda yükselir ve toplanır.Katı kaya, magma havuzuna sert bir şekilde bastırır.Basınç, magmayı kayadaki çatlaklara zorlar.Magma birdenbire yeryüzüne çıkan bir yol bulur.BOOM!Erimiş kaya yerden fırlar.Başka bir yanardağ tepesini patlatıyor!
Volkanların tepesinde ne bulursunuz?
Krater adı verilen açıklıklar.Çoğu krater birkaç metre ila 1.6 km arasında ve 600 m derinliğe kadar olabilir.Yanardağın tepesinin bir kısmı çöktüğünde bir kaldera oluşturur.Caldera, İspanyolca ‘su ısıtıcısı’ anlamına gelir.Bir kaldera genellikle 1,6 kmden daha geniştir.Kraterler ve kalderalar genellikle suyla dolup göl haline gelir.Adına rağmen, Oregon’daki Krater Gölü gerçekten bir kaldera.Yaklaşık 10 km çapında ve 589 m derinliğindedir.
Dünyanın içi ne kadar sıcak?
Çok sıcak.Ve ne kadar aşağı gidersen, o kadar ısınır.Dünyanın içinde birkaç kilometre, sıcaklıklar 1.600 Fahrenheit (8700 C) dereceye kadar ulaşabilir. Bu evdeki fırından çok daha sıcak ve kayayı magmaya eritecek kadar sıcaktır.
Tüm kayalar erir mi?
Hayır. Sadece yer kabuğunu oluşturan plakaların kenarları erir.İki plaka birbirine bastırdığında, plakalardan biri diğerinin altına zorlanabilir.Aşağı, kayayı eritecek kadar sıcak olduğu yere kayıyor.Plakanın kenarı erir ve magma olur.
Lav ve magma arasındaki fark nedir?
Fark Yoktur.Lav, havaya çarptıktan sonra magmadır.Kırmızı-sıcak bir sıvı olarak çıkar.Daha sonra lav soğur ve katılaşır.
Volkanlar başka ne fırlatır?
Tephra adı verilen kaya parçaları.Tephra, yüzeyin altında veya volkandan püskürtüldükten sonra sertleşen magmadır.Küçük tephra parçaları volkanik toz oluşturur.Büyük bir volkandan çıkan toz bulutları gökyüzünü siyaha çevirir ve Dünya’ya ulaşan güneş ışığı miktarını azaltır.Biraz daha büyük tephra parçalarına volkanik kül denir.Kül suyla karıştığında ve karaya yayıldığında bir çamur akıntısı olur.Büyük tephra parçalarına volkanik bomba denir.Büyük bombalar 1,2 m’den daha fazla ölçebilir ve tonlarca (ton) ağırlığında olabilir.Yanardağları yakından inceleyen kişiler koruyucu giysiler giyerler.
Yeraltı magma havuzu hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek yeraltı magma havuzu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla