Tuzlu sudan nasıl tuz çıkarabilirim?
Kısa Bilgi
Tuzlu sudan nasıl tuz çıkarabilirim?
Tuzlu su, su ve tuz karışımıdır.Tuz suda çözünür Bu yüzden artık tek tek taneleri göremiyoruz.Suyun buharlaşmasına izin vererek veya damıtma denilen bir işlemle tuzlu sudan tuz çıkarabiliriz.Tuz düzlükleri, bir tuz kabuğu ile kaplı sığ tuzlu su havuzlarıdır.Güneşten gelen sıcaklık, suyu buharlaştırır (gaza dönüşür).Katı tuz buharlaşmaz ve geride kalır.İnsanlar tuzu yığın haline getirerek toplarlar.Bunlar yediğimiz tuza dönüştürülmek üzere fabrikalara taşınıyor.Dünyanın en büyük tuz yatağı 12 milyar ton (11 milyar metrik ton) tuz içermektedir.
Damıtma nedir?
Damıtma, sıvının bir karışımdan ayrılmasıdır.Tuzlu suyun kaynatılması, suyu su buharı adı verilen bir gaza dönüştürür.Gaz bir tüpe girer, soğur ve tekrar sıvıya döner.Su bir kaba damlıyor ve geride tuz kalıyor.
Karışımlar başka nasıl ayrılabilir?
Bir elek daha büyük katıları toplar ancak daha küçük katıların geçmesine izin verir.Örneğin, çakılları kumdan ayırabilir.Filtre, katı maddeleri yakalamak ve sadece sıvıların geçmesine izin vermek için bir ağ gibi çalışan bir malzemedir.
Tuz ve şeker karışımı nasıl ayrıştırılabilir?
Eminim bazı dağınık kimyasal yöntemler kullanılabilir.Bana öyle geliyor ki, tuz ve şeker moleküllerinin farklı boyutlarda olmasından yararlanan diğer yöntemler tercih edilebilir.Canlılardaki zarlar bu konuda çok kurnazdır.Biyokimyasal maddelerin hücre duvarları boyunca akışını kontrol etmek için nadiren geleneksel kimya ile bir şeyler yaparlar.Bebeğin ihtiyaç duyduğu tüm beslenmeyi sağlarken anne karnındaki bebeğin kanı bile anneninkinden ayrı tutulur.Acil olarak tuz ve şekerin bir çözelti içinde ayrıştırılmasına ihtiyaç duyulursa devreye girecek endüstriyel süreç konusunda pek emin değilim.
Okyanusta neden tuz var?
Pek çok şey silikadan daha kolay çözülür. Örneğin alçıtaşı (kalsiyum sülfat) ve tebeşir (kalsiyum karbonat), suya kalsiyum, sülfat, karbonat ve bikarbonat iyonları ekleyerek hafif asidik suda çözülür. Ancak sodyum ve klor iyonları daha da çözünür. Kir içinde tuzdan çok daha fazla iyon vardır. Dolayısıyla, nehir suyundaki katılar bu sırayla çoğunlukla bikarbonat iyonları (havadaki karbondioksitten), kalsiyum, silika, sülfat, klorür, sodyum ve magnezyumdur.
Ancak nehir suyu denize ulaştığında, okyanustaki organizmalar kabuklarını oluşturmak için sudaki iyonları çıkarmaya başlarlar. Planktondaki diyatomlar silikayı çıkarır. Diğer plankton ve kabuk balıkları, kabuk ve mercan resifleri yapmak için kalsiyum ve bikarbonat iyonlarını uzaklaştırır.
Su buharlaşıp iyonları yoğunlaştırdıkça, daha az çözünür olanlar sudan çöker ve okyanusun dibine düşer. Kalsiyum karbonat, kalsiyum sülfat ve magnezyum sülfat deniz tabanında birikintiler oluşturur. Ancak hiçbir canlı organizma evini tuzdan inşa etmez ve çok az tuz çamura hapsolur. Bu nedenle, okyanus suyu, içinde bir dizi başka molekül bulunan, ancak çok daha küçük miktarlarda çoğunlukla tuzlu sudur.
Okyanus suyu hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek okyanus suyu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla