Atomlar hakkında genel bilgiler nelerdir?

Atomlar hakkında genel bilgiler nelerdir?

Atomlar hakkında genel bilgiler nelerdir?

En küçük böceklerden büyük yıldızlara kadar, evrendeki her şey atom adı verilen küçük parçacıklardan oluşur.Atomlar O kadar küçük ki, onları göremiyoruz bile.Proton, nötron ve elektron adı verilen daha küçük parçacıkları içerirler.Elektronlar, etrafta hareket eden negatif yüklü parçacıklardır.Protonlar tarafından atoma çekilirler.Çekirdek, atomun merkezindedir.Proton ve nötronlardan oluşur.Protonlar, pozitif yüklü parçacıklardır.Elektronları atoma çekerler.Bir atomdaki protonların sayısına atom numarası denir.Protonlar, pozitif yüklü parçacıklardır.Elektronları atoma çekerler.Bir atomdaki protonların sayısına atom numarası denir.Atomlar, molekül adı verilen gruplar halinde birbirine yapışır.Atomların kabukları üst üste biner ve aralarında elektron paylaşırlar.Örneğin, su iki hidrojen atomundan ve bir oksijen atomundan yapılır.

Bir atomu böldüğünüzde ne olur?

Nükleer enerji, atomları bölerek büyük miktarda enerji açığa çıkarır.Bu, bir nükleer güç istasyonunda elektrik üretmek için kullanılabilir.

Nükleer patlama, atomlar bölündüğünde, nötronlar diğer atomlara atış yaparak onları da ayırır.Bu, büyük bir ısı ve enerji patlaması yaratabilir.

Parçacık hızlandırıcı, Bilim adamları atomik parçacıkları izler boyunca hızlandırır ve atomlar hakkında daha fazla bilgi edinmek için onları birbirlerine çarparlar.

number of protons

Pozitif yükler arasındaki muazzam itişe rağmen, çoklu protonlu çekirdekler nasıl var olur?

Helyum 2’nin (He2) olmadığını biliyoruz.Diğer bir deyişle, sadece iki protonlu bir çekirdek olamaz.Ama He3 var;He3’ün çekirdeğinde iki protona ek olarak bir nötron vardır.He3’ün var olmasının nedeni, tüm nükleonlar - protonlar ve nötronlar - arasında güçlü ve çekici bir kısa menzilli nükleer kuvvet olmasıdır.Güçlü Kuvvet olarak adlandırılan bu kısa menzilli kuvvetin karakteri, elektrik kuvvetininkinden farklıdır.Bu nedenle, çekirdeğin içinde iki karşıt güç var - pozitif yüklü protonlar arasındaki itme ve protonlar ile nötronlar arasındaki çekim.Atom numarasının artmasıyla birlikte, itici kuvveti telafi etmek için nötron sayısı proton sayısından önemli ölçüde daha fazladır.Bu nedenle, bol Uranyum formu toplam 146 nötron ve sadece 92 protona sahiptir.

Elektronlar, pozitif yüklü protonlar ve yüklenmemiş nötronlar içeren çekirdek etrafında dönerler. Benzer yükler birbirini ittiğine göre, çekirdek neden parçalanmıyor?

Çekirdeklerin kararlılığı, bunu doğru bir şekilde dikkate alarak anlaşılır.Çekirdekler sabittir çünkü kısa mesafelerde başka bir kuvvet devreye girer.Bu nükleer kuvvettir.Bu, çekirdeğin tüm sakinleri arasında kısa menzilli çekici bir kuvvettir ve protonların yük itmesini önlemeye yarar.Tüm karşıt kuvvetler arasındaki denge, çekirdekleri kararlı hale getirir.Bir nükleer kütleler tablosuna bakarsanız, hafif elementler için [karbon ve oksijen gibi) proton ve nötronların sayısının neredeyse eşit olduğunu, daha ağır çekirdeklerde ise proton sayısının çok daha az olduğunu göreceksiniz.nötron sayısı.Örneğin, uranyumun en bol izotopunun çekirdeğinde 92 proton ve 146 nötron bulunur.Proton sayısının arttırılması, çekirdekleri kararsız hale getirecek ve dolayısıyla varolmayacaktır.

number of protons

Protonlar ve antiprotonlar etkileşime girebilirse ne olur?

Paul Dirac, 1930’da elektron teorisini ortaya attığında, bu konuda yararlı imgeler sağladı. Bir elektron yaratıldığında, boşlukta bir delik kaldığı öne sürüldü. Bu delik, bir elektronun antiparçacığı gibi davranırdı; pozitif bir yükü olacaktır. Böylece parçacıklar ve anti parçacıklar kavramı doğdu. Bu arada, daha sonra pozitron olarak adlandırılan pozitif elektronlar daha sonra keşfedildi ve Dirac’ın teorisini doğruladı.

Böylece, yeterli enerji verildiğinde, vakumda bir proton ve antiproton çifti de oluşturulabilir. Ve bunun tersi de doğrudur; bir proton ve bir antiproton karşılaştığı zaman, durgun kütle enerjisi elektromanyetik enerji dahil olmak üzere daha düşük enerjili parçacıklar şeklinde salınır. Böylece, bir proton bir antiprotonu yok edebilir ve bir enerji patlaması yaratabilir. İkisinin sessiz bir tokalaşmasında açığa çıkan enerji, Einstein’ın E = Mc 2 denklemiyle belirlenir; burada M, bir protonun kütlesinin iki katı ve c ışığın hızıdır. Tüm bu kavramlar ve teoriler deneysel olarak kapsamlı bir şekilde doğrulanmıştır.

Nükleon - proton sayısı hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek nükleon - proton sayısı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.