Uykunun amacı nedir?
Kısa Bilgi
Uykunun amacı nedir?
Bize her zaman yalnızca bir kez yaşadığımız ve bundan en iyi şekilde yararlanmamız gerektiği söyleniyor. Uykunun hayatımızın üçte birini kapladığını düşünürsek, daha fazlasını yapabilmek için bundan tamamen vazgeçip uyanık kalmak daha mı iyi? Ne yazık ki değil.
Neden uyuruz?
Uyku, beyin günün deneyimlerini depolarken vücuda dinlenme ve onarma zamanı verir. Uykudan mahrum kalan insanlar genellikle aşırı yorgunluk, baş ağrısı, kafa karışıklığı ve hatta halüsinasyonlardan muzdariptir. İşte bu yüzden uyumalıyız!
1800’lerde ampul icat edilmeden önce, yetişkinler her gece ortalama on saat uyurlardı. İnsanlar yaşlandıkça ihtiyaç duyulan uyku miktarı azalır. Küçük çocukların gecelik yaklaşık 16 saate, okul çocuklarının on saate, yetişkinlerin yediye, yaşlıların ise altı saate ihtiyacı vardır. Ağlayarak uyanan yeni ebeveynlerin her biri, bebeklerinin ilk yılında 750 saate kadar uyku kaybederler. Kısa vücut saatine sahip insanlar, sabah ilk iş yataktan çıkan, erken yatıp çabuk uykuya dalan erken kuşlardır. Bununla birlikte, vücut saati uzun olan insanlar, uyumayı seven, geç saatlere kadar uyan ve çalar saatleriyle uyumayı seven gece kuşlarıdır.
Nasıl aynı saatte uyanırız?
Beynin içinde vücudun uykuya gitme zamanı geldiğinde sinyal veren hipotalamus bulunur. Gereken uyku miktarı kişiden kişiye değişir. Herkesin ne kadar uykuya ihtiyaç duyduklarını bilmelerini sağlayan kişisel bir vücut saati vardır. Bazı insanların vücut saatleri o kadar hassastır ki her gün aynı saatte uyanırlar. Araştırmalar, yetişkinlerin gecede beş ila 11 saat arasında herhangi bir yerde uyuduğunu ve ortalama 7,75 saat olduğunu gösteriyor.
Jet Lag Nedir?
Uzun mesafeler uçmak vücut saatinize zarar verebilir. Bu saat artık varış noktanızdaki gerçek saatle eşleşmediğinde, yorgunluk ve yönelim bozukluğundan muzdarip olabilirsiniz. Bu jet lag olarak bilinir.
Bunu aşmanın bir yolu parlak ışıkta kalmaktır. Işık gözlerinize girdiğinde, beyninizin gündüz olduğunu bilmesini sağlayan bir sinyali tetikleyerek, doğrudan uykuya dalma dürtüsüne direnmenize yardımcı olur. Hayvan krallığının çok farklı uyku düzeni vardır ve bazıları tamamen zıttır. Bir zürafanın günde sadece iki saat uykuya ihtiyacı vardır, koala ise 22 saatlik bir uykuya sahiptir. Bunun nedeni, okaliptüs yapraklarından oluşan diyetinin beslenme açısından zayıf olmasıdır, bu nedenle uyku değerli enerjiyi korur.
Hayvanlar neden kış uykusuna yatar?
Kışın yiyecek azdır ve sıcaklıklar düşer, bu nedenle bazı hayvanlar kış uykusu adı verilen derin bir uykuya girer. Sonbaharda çok yemek yiyerek hazırlanırlar, bu da vücut yağlarından yaşamalarına ve kış yuvalarını, yuvalarını veya yuvalarını inşa etmelerini sağlar. Hazırda bekletme haftalarca veya aylarca sürebilir. Bu süre zarfında vücudun ısısı düşer ve nefes alma yavaşlar. İlkbaharda hayvanlar daha ince fakat güçlü ve yiyecek bulmaya hazır olarak ortaya çıkar. Uykusuzluk insanları huzursuz, unutkan ve perişan yapar. Uykusuz bir gece, konsantrasyon eksikliğine ve daha kısa bir dikkat süresine neden olabilir. Uykusuzluk devam ederse, beynin dili, hafızayı ve planlamayı kontrol eden alanı neredeyse kapanır. Sıçanlar açlıktan daha erken uykusuzluktan ölür ve insanlar muhtemelen aynıdır. Her beş otoyol kazasından birinin uykusuz sürücüler yüzünden meydana gelir.
Uykusuzluk hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek uykusuzluk hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla