Uydular uzayda nasıl kalır?
Kısa Bilgi
Uydular uzayda nasıl kalır?
Çoğumuz yerçekimi söz konusu olduğunda adil bir şekilde yasalara uyuyoruz. Bununla birlikte, uydular, tüm mantık yere düşmeleri gerektiğini söylerken, uzayda hareket edererk, yerçekimi yasasını görmezden geliyor gibi görünüyor. İlginç olan, aslında her zaman yere düşüyor olmaları gerektiğidir. Yine de asla düşmezler. Neden? Uydular olağanüstü derecede hızlıdır ve bu nedenle Dünya’nın eğriliği sayesinde yer, uyduya doğru düştükleri hızda onlardan uzaklaşırBöylece, sonsuz çemberler içinde yoluna devam ederler. İlk kez 1680’lerde Isaac Newton adlı bir adam tarafından fark edilen güzel bir numara.
Uydular uzayda nasıl asılı kalır?
Bu nedenle, bir uydunun uzayda kalması için ilk gereksinim, çok yüksek bir ilerleme hızıdır;gerçekte, yüzeyden yaklaşık yüz kilometre yukarıda olan bir alçak Dünya yörüngesi uydusu için yaklaşık 8 km/saniye gereklidir.Dünya’nın atmosferinde seyahat eden bir nesne böyle bir hızı sürdürürse, nesne ile hava arasındaki sürtünme onu feci sıcaklıklara kadar ısıtır ve yanar. Bir uydunun uzayda kalması için ikinci gereksinim, yüksekliktir.100 kilometrenin üzerinde çok az miktarda hava var, ancak atmosferik basınçtaki farklılıklar ve güneş aktivitesi gibi diğer faktörler, bir yörüngenin kararlı olması için en az 160 kilometre yükseklikte olması gerektiği anlamına geliyor.Böyle bir yörüngedeki bir uydu, yaklaşık 88 dakika içinde Dünya’da tam bir dönüş yapacaktır.
Gereksinim olarak yükseklik ve yüksek hızın bu kombinasyonudur. lk başta dikey olarak yükselen, ancak yükseklik kazandıkça daha yatay bir konuma geçmek için kademeli olarak eğilen bir roket vardır.Yörüngeye girdiğinde roket kapanır ve Dünya’nın yerçekimi ile uydunun ileri hareketi arasındaki hassas denge onu orada tutar.Yakın uzayda, yüzeyin birkaç yüz kilometre yukarısında, yerçekimi çekişi yerdekinden sadece biraz daha azdır.Bu, astronotların ticari yüzer kalemlerinin, kameralarının, yemek kapsüllerinin, hasta çantalarının vb. Ağırlıksız kalıntılarıyla çevrili TV görüntülerine alışkın olan çoğu insanı şaşırtmamaktadır.Ancak ağırlıksızlık, yerçekimi eksikliğinden değil, uzay aracının ve içindekilerin sürekli serbest düşme durumunda olduğu gerçeğinden kaynaklanıyor.
Uydular nasıl fırlatılır?
Yörüngesel uzayın bir başka şaşırtıcı yönü de uydunun yörüngesinin yüksekliğinin hızı tarafından belirleniyor olmasıdır.Daha yavaş hızlar, yerçekiminin daha az olduğu daha yüksek yörüngelere karşılık gelir, ancak bu daha yüksek yörüngelere ulaşmak için bir uzay aracına ek enerji verilmesi gerekir.Böylelikle roketi tekrar yakarak uydunuzun hızını artırırsanız yükseklik kazanırsınız.Bununla birlikte, çelişkili bir şekilde, enerjide net bir kazanç elde etmiş olmanıza rağmen, ortalama yörünge hızınız azalacaktır, bu nedenle yörünge ne kadar yüksekse, ortalama hız o kadar düşük olacaktır.
Benzer şekilde, uydunuz yavaşlarsa (genellikle Dünya atmosferinin son kalıntılarının sağladığı hafif sürüklenme nedeniyle) yükseklik kaybedecek ve hızlanacaksınız.Bir uydunun yörüngesinin ‘bozulmasına’ neden olan bu sürüklenmedir ve tıpkı diş çürümesinde olduğu gibi, onu düzeltmezseniz, uyduyu kaybedersiniz.Bu durumda, uydunun azalan enerjisi, onun atmosferin derinliklerine düşmesine neden olur.
Bir uydunun havalanma sırasında yüksek bir ileri hız kazanmasına yardımcı olmak için kullanılabilecek başka bir numara daha var, bu da Dünya tarafından sunulan küçük bir ücretsiz hediyeyi talep etmektir.Doğu yönünde bir uzay fırlatma yapılırsa, Dünya’nın dönüşünden kaynaklanan yer hızı, yörünge hızına ulaşmak için hızlanırken roketin ileri hareketine eklenebilir
Ortalama hız hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek ortalama hız hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla