Saç kremi nedir?
Kısa Bilgi
Saç kremi nedir?
Saç kremi, içinde saçı şekillendirmek için her birinin kendi görevini yerine getiren birkaç bileşene sahiptir.Saçın her bir saç teli üzerinde milyonlarca minik pulları vardır ve bu pullar saçtan uzak durursa, saçın daha kolay dolaşmasına ve donuk görünmesine neden olur.
Saç kremine sitrik asit gibi asitler eklenir çünkü asit pulları saça doğru uzatır.
Saç kremi ayrıca şampuanın yaptığı gibi bazı deterjanlara sahiptir. Ancak saç kremi içindeki deterjanlar saçta kalacak şekilde tasarlanmıştır. Deterjanın su seven ucu, saçın yapıldığı proteine yapışır. Deterjanın diğer ucu, sıvı ve katı yağlara yapışan uzun bir zincirdir. Bu, deterjanın aynı anda saça ve yağa tutunmasını sağlar, böylece yağ saçı kaplar. Bu, saçı parlak hale getirir ve dolaşmayı önlemeye yardımcı olur.
Kullanılan deterjanlardan biri, B5 vitamini (pantotenik asit) için bir öncü kimyasal olan pantenoldür. Saç proteinine tutunur ve ayrıca suya tutunur. Saçı kaplayıp parlak hale getirmenin yanı sıra, dolaşmayı önlemek için de yağlar. Bazen provitamin olarak adlandırılır ancak sadece protein olan ve canlı hücre içermeyen saça eklendiğinde besleyici değeri yoktur.
Diğer tutunmayan bileşenler, dimetikon gibi silikon bazlı kayganlaştırıcılar ve yağ alkolleridir (yağlardan yapılan sentetik deterjanlar). Stearil alkol veya asetil alkol gördüğünüzde, bunlar yağlı alkollerdir. Setearil alkol, ikisinin bir karışımıdır. Yağlama ve dengeleme işlevlerine ek olarak saç kreminin opak olmasına yardımcı olurlar.
Diş macunu neyden yapılır?
Diş macunu, özel özellikler eklemek için genellikle diğer küçük bileşenlerle birlikte aşındırıcılar ve deterjanlardan yapılır.
Karbonat ve tuzdan basit bir diş macunu yapılabilir.Bu bileşenlerin her ikisi de aşındırıcı görevi görerek diş fırçasının mikropların bıraktığı ağızda kalan filmi temizlemesine yardımcı olur.
Tipik bir diş macununun yaklaşık yarısı aşındırıcılardır.Kullanılan tipik aşındırıcılar sodyum bikarbonat (kabartma tozu), kalsiyum karbonat (tebeşir), alüminyum hidroksit, hidroksiapatit ve hidratlanmış silika (OPAL).Hidroksiapatit diş emaye kadar sertdir ve hidratlanmış silika diş emayeden daha zordur, bu nedenle her ikisi de dişleri, daha önce listelenen daha yumuşak aşındırıcılardan daha fazla aşındırabilir.
Diş macununda kullanılan deterjanlar genellikle şampuanda kullanılanlarla aynıdır.Şampuanın saçınızı temizlemesi gibi dişlerinizi temizlemeye yardımcı olurlar ve fırçalarken köpüğü oluştururlar.Deterjanın tadına bakamazsınız çünkü diş macunları, fırçanın dişlerden çıkardığı tadı yenmek için genellikle çok kuvvetlidir.
Diş minesine diş macununa florür eklenerek çürüklere karşı güçlendirilebilir.Bazen plaklar oluşturan bakterileri öldürmek için antibakteriyel ajanlar eklenir.Tükürükte kalsiyum fosfat tuzları ile sertleşen tartar plak oluşumunu azaltmak için diş macununa sodyum polifosfat eklenir.Beyazlatıcı diş macunları, dişleri beyazlatan peroksitler içerir.
Diş macunu yutulabilir mi?
Diş macunu yutmanız tavsiye edilmez.Bu nedenle altı yaşın altındaki çocukların normal diş macunu kullanmaması gerekiyor.
Diş macunundaki ana biyoaktif bileşen sodyum veya kalay florürdür.Bir tüp diş macunu altı yaşındaki bir çocuğu öldürmeye yetecek kadar sıvı içerir ve diş macunları balonlu sakız veya karpuz gibi kötü etkilere yol açabileceğinden, küçük çocuklardan uzak tutulmalıdır.Bununla birlikte, gerçekte çok az sorun bildirilmiştir ve sorunlar ciddi olsa bile ölümcül değildir.
Florürler midenin iç yüzeyine zarar verebilir ve genellikle kusmaya neden olabilir, bu sayede diş macununun çoğu elimine edilir ve kan dolaşımına emilmez.
Küçük çocuklar için yapılan diş macunu su içermez ve yutulması güvenlidir.Zaten dişleri geçici olduğu için flor eksikliği uzun vadeli bir sağlık sorunu değildir.
Saç karışıklığı hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek saç karışıklığı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla