Reklamcılık Ne Zaman Başladı?
Kısa Bilgi
Reklamcılık Ne Zaman Başladı?
Reklamcılığı, iş yapmak için bilgi yaymanın bir yolu olarak düşünürsek, reklamcılığın yıllar önce başladığını söyleyebiliriz. Bir adam mahsulünün bir kısmını pazara getirip orada mallarını haykırarak duyurduğunda, gerçekten bir ‘reklam’ sunmuyor mu? Baskı icat edilmeden çok önce, tüccarlar ürünlerine dikkat çekmek için duvarlara işaretler koyarlardı. Ve tüccarlar, işlerinin ‘reklamını yapmanın’ bir yolu olarak çizme, eldiven veya sattıkları her şeyi içeren tabelaları astılar.
Modern reklamcılık nasıl başladı?
Kasaba çığlığı eski zamanlarda reklam vermek için de kullanılıyordu. Ancak bildiğimiz şekliyle reklamcılık gerçekten matbaanın icadı ile başladı. Belli bir dini kitabın reklamını yapan küçük bir afiş, aslında 1480 yılında William Caxton tarafından basıldı. Basının, özellikle de gazetenin gelişiyle, reklam, sadece bir şey hakkında bir duyuru olmaktan çıkıp insanların ürünü satın alması için bir argüman ve öneriye dönüştü. İngiltere’de 1650’lerin başında basılan haftalık gazetelerde kahve, çikolata ve çay reklamları vardı. Haziran 1666’da London Gazette, normal gazeteye ek olarak reklamdan başka hiçbir şey içermeyen bir ek yayınladı! Günümüzde reklamcılık bir sanat kadar ‘bilim’ olarak kabul edilmektedir. Araştırma yapılır, tüketici zevkleri ve alışkanlıkları üzerine çalışmalar yapılır, reklamlar test edilir ve kontrol edilir, böylece harcanan paranın en büyük getirisi olacak.
Bilinçaltı Reklamcılık Nedir ve İşe Yarar mı?
Bilinçaltı reklamcılık, bir reklama o mesajın niyetiyle kısaca bir sinyal veya mesaj yerleştirme, ardından alıcının bilinçaltı zihni tarafından bilinçli zihni tarafından algılanamazken doğrudan algılanma uygulamasıdır.Böyle bir hile, bilinçaltı zihne hitap etmek ve insanları ürün satın almaya zorlamak için davranışlarını güçlü bir şekilde etkilemek için tasarlanmıştır.Bir örnek, bilinçli zihin tarafından algılanamayacak kadar hızlı yanıp sönen gizli resimlerdir, ancak bilinçaltı onları kaydeder.Bilinçli zihin tarafından duyulamayan sesler, bilinçaltı mesajlar olarak da kullanılabilirken, farklı bir anlam vermek için geriye doğru çalınan şarkıların sözlerinin bir başka bilinçaltı iletişim biçimi olduğu söylenir.
Bilinçaltı reklamcılığın savunucuları, sinyallerin eleştirel bilinçli zihin tarafından tanınmadığını veya taranmadığını, bu da onları alıcının göz ardı edebileceği normal mesajlardan daha güçlü hale getirdiğini iddia ediyor.
Bilinçaltı reklamcılık Amerika Birleşik Devletleri’nde 1950’lerde, varlığını iddia eden ve halkın tepkisini uyandıran bir dizi kitap yayınlandığında öne çıktı.Bir araştırmacı, ‘Coca-Cola İç’ ve ‘Aç mısın?’ Kelimelerinin yer aldığı 1957 deneyinin sonuçlarını tanımladı.Eat Popcorn ”altı haftalık bir süre boyunca bir New Jersey film ekranında parladı.Önümüzdeki altı hafta içinde patlamış mısır satışlarının yüzde 57,8, Kola satışlarının ise yüzde 18,1 arttığını iddia etti.Araştırmacı daha sonra sonuçlarını tahrif ettiğini kabul etmesine rağmen, büyük ölçüde bu deneyin bir sonucu olarak, 1958’de ABD’de bilinçaltı reklamcılık yasaklandı.
Popüler inanca rağmen, bilinçaltı reklamcılığın şimdiye kadar var olduğunu destekleyen çok az kanıt vardır.Olsa bile, çoğu uzman, alıcının düşüncelerini veya eylemlerini herhangi bir şekilde etkilediğini öne sürecek hiçbir şey olmadığı konusunda hemfikirdir.
Super Bowl Sırasında Televizyon Reklamları Sırasında Su Basıncı Düşüyor mu?
Yıllardır Super Bowl’un televizyonda yayınlanmasının ABD’deki su kaynakları ve basınçları üzerinde olumsuz bir etkisi olduğu söylendi, çünkü Öyle ki, birçok insan maçı televizyondan izliyor, reklamlar sırasında ya su basıncında ciddi bir düşüş var.ya da ülke nüfusunun büyük bir kısmının tuvaleti kullanması nedeniyle su sıkıntısı.
Bu iddia, bir New York çevre departmanından gelen insanların, insanın su kaynağını çok fazla baskı altına yerleştirmemeleri için, insanların oyun sırasında tuvalet molalarını taklit etmelerini sağlayan bir duyurudan kaynaklandığı düşünülmektedir.Daha sonra bunun ciddi bir endişe duymadığı ve medya yutturmaca oluşturmak için duyurunun yapıldığı iddia edildi.Nitekim, oyundan sonra kentin su temini üzerinde gözle görülür bir etkisi olmadığı kabul edildi.
Ancak hükümet yetkilileri tarafından, ülkenin su kaynağını etkileyen bu tür sorunların meydana geldiği kabul edildi.1983’te M \ * A \ * S \ * H’nin son bölümünün gösterimi sırasında, reklamlar sırasında New York City su kaynağının basıncındaki düşüş, görünüşe göre bir su dalgalanmasına neden oldu.Aynı sonucun, yıllık Akademi Ödülleri ve 1969 aya iniş gibi diğer televizyon yayınlarından kaynaklandığı söyleniyor.
Yetkililer, bu su dalgalanmalarının yalnızca birkaç dakika sürdüğünü ve dramatik sorunlara yol açmadığını iddia ediyor.Su sistemindeki pompalar ve diğer cihazlar, küçük dengesizlikleri giderebilir ve su basıncını hızla normale döndürebilir.
İlk Posterler Ne Zaman Kullanıldı?
Posterlerin çoğu, bir ürüne, etkinliğe veya hizmete dikkat çeker. Birçok insanın geçtiği bir yerde yemek yediler. Ve bir bakıma, reklamcılığın ilk örnekleri. Eski Mısır’ın bazı kalıntılarında posterler bulunmuştur. Tabii ki duvar resmi biçimindeydiler ama amaçları aynıydı. Bildiğimiz ilk posterler bunlar.
Ve antik Roma’da, Kolezyum’da belirli olaylar gerçekleşeceği zaman, bu olayların reklamını yapmak için tüm Roma’da posterler asıldı. On beşinci yüzyılda baskı geliştirildiğinde, ilanın veya ilanın birçok kopyasını yapmak çok daha kolay hale geldi. Bazıları elle dağıtıldı (‘el ilanları’) ve bazıları duvarlara veya çitlere yapıştırıldı (asıldı). Modern afiş, 1796 yılında litografinin icadıyla doğmuştur. Bu, yazı tipine renkli resimler eklemeyi mümkün kılmıştır.
Bugün en çok ne tür bir poster gördüğünüzü biliyor musunuz?
Açık hava reklam panosudur. ve genellikle karayolu boyunca görürsünüz. İnsanlar bu posterleri oldukça hızlı takip ettikleri ve onları durdurup okuyacak zamanları olmadığından, bu, bir posterin belirli temel kurallara uyması gerektiği anlamına gelir. Mesajı sunulmalıdır, böylece bir bakışta okunabilir. Birkaç renge, birkaç kelimeye ve basit bir tasarıma sahip olmalıdır.
Bilinçaltı zihin hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek bilinçaltı zihin hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla