Radyo nasıl çalışır?
Kısa Bilgi
Radyo nasıl çalışır?
Düğmeyi bir radyoda çevirdiğinizde, radyonun içindeki devrenin karakteristik frekansını değiştirmiş olursunuz.Çoğu radyoda, ayar devresinin kapasitansını değiştirmek bunu yapar.Bu karakteristik frekans, örneğin kondansatörlerden ve direnç elemanlarından oluşan bir devredeki akımın salınabildiği doğal frekanstır.Düğmeyi çevirmek bu frekansı değiştirebilir.Gelen sinyalin frekansı devreninkiyle eşleştiğinde, ikisi rezonansa girer ve kazanç büyüktür.Daha sonra istediğiniz bir kanalı seçersiniz.
Ayar kadranı döndürüldüğünde bir radyo farklı frekanslardaki sinyalleri nasıl yakalar?Ayrıca, radyo neden TV sinyallerini yakalayamıyor?
Rezonans, fiziksel dünyada önemli bir kavramdır. Bir yaylı çalgının tellerini çektiğinizde, belirli bir ses perdesi notu alırsınız. Tam olarak aynı perdeye ayarlanmış başka bir telli enstrüman yakınlara yerleştirilirse, bu Enstrümanın telinin de titreşmeye başladığını ve aynı notayı ürettiğini görebilirsiniz. Bu, genellikle piyanoları akort etmek için kullanılan akort çatalları ile kolayca görülebilir. Rezonans olan bir madde, amorf bir enerji kaynağından muazzam miktarda enerji alabilir.Başka bir örneğe geçersek, doğal frekansı ile adım adım küçük bir itme yapılırsa, bir salınım büyük bir yüksekliğe yükseltilebilir. rüzgarla ile çökmüş büyük bir asma köprü vardır. çünkü rüzgarlar, köprü yapısının doğal titreşim periyoduyla rezonans içinde olan basınç değişim frekanslarını içeriyordu. Yüksek köprüler ve diğer binalar tasarlayan modern mimarlar, bu tür faktörleri göz önünde bulundurmalıdır.
Televizyon kanallarının ayarlanması, radyoların ayarlanmasıyla aynı prensipler kullanılarak yapılır.Genel olarak, radyolar bir Televizyon sinyalini yakalayamaz çünkü frekans aralığı farklıdır ve sinyallerin bilgi ile modüle edilme biçimi de aynı değildir.Ancak Televizyon vericilerinin ses kanalları genellikle FM radyoları tarafından alınabilir.
Doğal frekans hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek doğal frekans hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla