Patlayıcılar nasıl çalışır?

Patlayıcılar nasıl çalışır?

Patlayıcılar nasıl çalışır?

Bir şey patlama yapacak kadar hızlı yandığında bir patlama olur. Tıpkı bizim yaptığımız gibi, odun, kağıt veya diğer yanabilir maddelerin ihtiyaç duyduğu oksijeni havadan aldığı yerlerde, genellikle nesnelerin açıkta yandığını görürüz. Ancak bir patlayıcı, bileşiğin içinde kendi oksijenini taşır. Oksijeni yanan bileşenlerin hemen yanında tutar, böylece yanma çok hızlı gerçekleşebilir.

Bazı patlayıcıların patlatılması çok kolaydır. Mantar tabancalardaki patlayıcılar, tabancadaki küçük çekiçle vurularak patlatılabilir. Barut bir kibrit ile ateşlenebilir. Zemine düşürürseniz nitrogliserin patlayacaktır.

Patlayıcılar tehlikeli midir?

Patlayıcıların kullanımını daha güvenli hale getirmek için patlatmanın daha zor olması yardımcı olur, bu yüzden sadece istediğimiz zaman patlar hale getirilmelidir. Nitrogliserin kullanımını daha güvenli hale getirmek için, Alfred Nobel onu toz kile nasıl emdireceğini buldu. Sonuç dinamittir ve onu yere düşürürseniz patlamaz. Bir dinamit çubuğunun içinde küçük bir fişek var. Havai fişeklerin fitilini yaktığınızda ve fişek patladığında, nitrogliserinin patlaması için yeterli güç açığa çıkar.

Günümüzde kullanılan birçok patlayıcı türü vardır ve bunların çoğu patlatılması zor olacak şekilde tasarlanmıştır. TNT’ye çekiçle vurabilirsin ve patlamaz. Dinamit gibi, tutuşması daha kolay olan küçük bir patlayıcıya ihtiyacı vardır. Bu astar veya püskürtme başlığı genellikle metal bir muhafaza içinde korunur ve elektrikle tetiklenir. Bu, patlayıcının uzun kablolar veya bir zamanlayıcı kullanılarak uzaktan fırlatılmasına izin verir.

types of explosives

Barutta ne tür kimyasallar var?

Kömür, kükürt ve potasyum nitrattan yapılan barut, kara toz olarak adlandırılır. Patladığında çok fazla duman çıkardığı için artık pek kullanılmıyor. Ayrıca silah namlusunda paslanmasına neden olan kimyasal bir kalıntı bırakır.

Bu sorunları çözmek için dumansız toz icat edildi. Guncotton (selüloz nitrat) gibi yüksek patlayıcılar, silahlarda ve toplarda kullanılamayacak kadar güçlüydü. Bununla birlikte, sertleşecek ve küçük parçalara ayrılabilecek bir jöle yapmak için alkol veya benzeri sıvılarla seyreltilebilirler. Sonuç, silah namlularını patlatmayan daha az güçlü bir patlayıcıydı. Hala kara baruttan üç kat daha güçlüydü ve çok az duman çıkarıyordu.

Dinamiti icat eden Alfred Nobel ayrıca kafur, guncotton ve nitrogliserinden yapılmış Ballistite adlı dumansız bir toz icat etti. Daha sonra benzer bir nitrogliserin, guncotton ve petrol jeli karışımı yapıldı ve Cordite olarak adlandırıldı, çünkü küçük deliklerden zorlayarak tanecik haline getirildi, böylece ip gibi görünüyordu. Kafur ve petrol jeli yanma oranını yavaşlatır, bu nedenle toz, silah namlusunu tahrip edecek kadar güçlü değildir.

Modern itici gazlara, toz olmasalar da barut deniyor. Küçük toplar, çubuklardır ve genellikle grafit ile kaplanırlar. Grafit, karbonun gri toz halidir ve elektrik iletir. Statik elektriğin birikmesini önlediği için elektrik iletmek önemlidir. Statik elektrik kıvılcımı, barutun beklenmedik bir şekilde tutuşmasını neden olabilir.

Silahlar naısl patlar?

Silahlarda kullanılan kimya barutla sınırlı değildir. Barutu patlatmak için bir astar gereklidir. Astar, tabancadaki halka pimi tarafından vurulduğunda patlayacak olan bir patlayıcıdır. Küçük bir sürtünmeyle alevlenen ‘her yere çarpan’ kibritler görmüş olabilirsiniz. Küçük bir çekiçle vurularak da yakılabilirler. Potasyum klorat gibi potasyum nitrattan daha güçlü bir oksitleyici ile kükürt ve fosfordan yapılırlar. Bunun gibi bir karışım, mermi kartuşunda astar olarak kullanılabilir. Ancak, patlatması kolay bazı özel kontak patlayıcı patlayıcılar tam da bu amaç için icat edilmiştir.

Primerlerde kullanılan erken temaslı patlayıcılardan biri cıva fulminattı. Potasyum kloratla yapılan temaslı patlayıcılar kadar aşındırıcı değildir, bu nedenle tabancaya daha az zarar vermiştir.

Diğer temaslı patlayıcılar, modern silahlarda primer olarak cıva fulminatın yerini aldı. Bir kenara kurşun, kurşun stifnat ve tetrazenler adı verilen bir bileşikler sınıfı artık kullanılmaktadır. Tüm bu temas eden patlayıcılar, çok kolay bir şekilde parçalanan ve parçalandığında çok hızlı bir şekilde çok fazla enerji açığa çıkaran ve atomları kendilerini yeniden düzenleyen moleküllerdir.

types of explosives

Barut solunması zararlı mıdır?

Diğer tozlar gibi, barutun içinde nefes alması hoş değildir. Vücudunuz ondan kurtulmaya çalışırken öksürür ve hapşırırsınız.

Siyah tozdaki odun kömürü toksik değildir. Kükürt, soluyacağınız miktarlar içinde oldukça güvenlidir. Potasyum nitrat, akciğerleri tahriş edicidir. Tek bir nefesle solunduğunda bileşenlerin hiçbiri ölümcül olmayacaktır, ancak bu eğlenceli olmayacaktı.

Modern dumansız tozlar gerçekte toz değildir ve solunması çok daha zordur. Nitroselüloz başınızı ağrıtabilir. Nitrogliserin ise kan damarlarını etkiler ve onları genişletir. Bu kan basıncını düşürür (bu nedenle kalp hastalığı olan kişiler nitrogliserin hapları alır).

Daha güvenli patlayıcılar hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek daha güvenli patlayıcılar hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.