Organik kimyanın normal kimyadan farkı nedir?
Kısa Bilgi
Organik kimyanın normal kimyadan farkı nedir?
Organik kimya, karbon bileşiklerinin incelenmesidir.Karbon özeldir.Küçüktür, sadece altı elektrona sahip.Bunlardan ikisi düşük enerjili iç buluttadır ve dördü dış bulutta kalır.
diğer atomlarla bağlar oluşturabilirler.Bunlar karbonu özel kılan şeylerdir.
Karbon neden çok bulunur?
Küçük olan karbon, daha büyük atomlar için yer olmayan moleküllere kolaylıkla yerleşebilir.Küçük olmak aynı zamanda elektronların çekirdeğe yakın olduğu anlamına gelir, bu nedenle güçlü bağlar oluşabilir.Dört dış elektrona sahip olmak, karbonun diğer atomlardan gelen elektronlar için dört boş yuvaya sahip olduğu anlamına gelir, çünkü ikinci elektron kabuğunda sekiz elektron için yer vardır.Karbon, diğer atomlarla çok sayıda bağ oluşturarak uzun zincirler, halkalar, tabakalar, dallanan ağaç benzeri yapılar ve diğer birçok form oluşturabilir.Bu çok yönlülük hayata götüren şeydir.Karbon kimyasına organik diyoruz çünkü yaşam karbon bileşiklerine dayalıdır.
Organik Kimya nedir?
Organik kimya, canlılardan gelsinler veya gelmesinler, karbon bileşiklerinin incelenmesidir.Yıldızlararası tozda, göktaşlarında, kömür ve petroldeki ve amlerde karbon bileşiklerini karbon bazlı yakıtlar yandıkça görüyoruz.Organik kimya, Te fl on gibi hidrojeni olmayan organik moleküller olmasına rağmen, genellikle bir C-H bağına (hidrojene bağlı karbon) sahip bileşiklerin kimyası olarak düşünülür.
Canlılardaki kimyasal reaksiyonların incelenmesi, biyokimya adı verilen ayrı bir kimya dalıdır.Elbette, iki alan (organik kimya ve biyokimya) birbiriyle yakından ilişkilidir ve birçok alanda örtüşmektedir.Her ikisi de genellikle canlılar tarafından yapılsa da, tebeşir ve karbondioksit gibi birçok basit karbon bileşiği inorganik kabul edildiğinden, inorganik kimya da organik kimya ile örtüşmektedir.
Biyokimya, normal kimya ile nasıl ilişkilidir?
Canlı organizmalar, proteinler, karbonhidratlar, nükleik asitler (DNA ve RNA dahil), lipidler (katı ve sıvı yağlar) ve hormonlar gibi diğer biyomolekülleri üreten çok karmaşık bir kimyaya sahiptir.
Bu moleküllerin ve özellikle bu moleküllerin yapımında yer alan işlemlerin incelenmesi, biyokimya denir.Yakından ilgili ve üst üste binen bir ELD, moleküler biyoloji denir.Bir zamanlar sadece kalıtımla ilgilenen genetik, artık DNA’nın keşfedilmesinden bu yana bir biyokimya veya moleküler biyoloji şubesi ve bir organizmanın genetik kodunu sıralama yeteneğidir.
Biyokimya, bir organizmanın işlevlerini, oluşumunda yer alan proteinlere ve diğer biyomoleküllere bağlar.Moleküler biyoloji, bir organizmadaki genleri, genlerin kodladığı proteinler ve biyomoleküllerle ilişkilendirir.Genetik, bir organizmanın genlerini organizmanın işlevleriyle ilişkilendirir.Üç disiplin birlikte modern biyoloji ve tıbbın temelini oluşturur.
Biyokimyacılar için özellikle önemli olan biyomolekül grupları vardır.Özellikle dört tanesi karbonhidratlar, lipitler, proteinler ve nükleik asitlerdir.
Karbonhidratlar şekerdir ve şekerden yapılan şeylerdir.Her su molekülü için bir karbon bulunan kimyasal bir formüle sahip oldukları için karbonhidrat olarak adlandırılırlar.Basit şekerler, disakkaritler (sofra şekeri gibi) veya nişasta, selüloz ve pektin gibi daha uzun şeker zincirleri oluşturmak için birleştirilebilir.
Lipidler, bir ucunda bir yağ asidi ucuyla bir gliserin molekülüne bağlanan uzun karbon zincirleridir.Kıvrık kuyruklu kısa zincirli lipitler yağ yapar.Daha uzun zincirler veya esnek ve derisiz olan zincirler kolayca birbirine karşı uzanarak daha katı yağlar oluşturabilir.
Proteinler, amino asit adı verilen moleküllerden oluşan uzun zincirlerdir.Cildiniz, saçınız ve kaslarınız proteinden yapılmıştır ve enzimler adı verilen proteinler, hücrelerinizde meydana gelen hemen hemen her kimyasal reaksiyonu kontrol eder.
Nükleik asitler, proteinlerin hücrelerde nasıl yapıldığını kodlayan uzun moleküller olan DNA ve RNA’nın yapı taşlarıdır.Bu, bir organizmanın ağaç mı, kurbağa mı yoksa insan mı olduğunu belirleyen koddur.
Kaç tür kimya vardır?
Kimyanın beş ana dalı vardır ve sonra kimyanın uzmanlık alanlarını kapsayan birçok alt bölümü vardır.
Beş ana dal, inorganik kimya, organik kimya, analitik kimya, fiziksel kimya ve biyokimyadır.
Biyokimya ve organik kimya zaten tartışılmıştır.İnorganik kimya genellikle kimya organik kimyanın ilgilenmediği olarak tanımlanır.Analitik kimya, maddenin özellikleri ve bu özellikleri keşfetmek için kullanılan araçların incelenmesidir.Fiziksel kimya, termodinamik ve kuantum mekaniği de dahil olmak üzere kimya çalışmasına fizik uygular.
Kimyanın alt dalları arasında astrokimya (yıldızlarda kimya ve yıldızlararası gaz ve tozda kimya), elektrokimya (kimyasallardan elektrik akımları geçtiğinde ne olur), gıda kimyası, jeokimya (Dünya’nın bileşiminin incelenmesi), nükleer kimya…
Kimyada neden bu kadar çok dal var?
Kimya, herhangi bir kişinin tam olarak anlayamayacağı kadar büyük bir konu olduğu için, insanlar kimyanın bir bölümünde, genellikle onları en çok ilgilendiren bölümde uzmanlaşırlar.Petrol ürünlerinin kimyasını inceleyen birinin yıldızlararası bulutsularda devam eden kimya hakkında çok az bilgiye ihtiyacı olabilir.
Uzmanlaşma, bir kişinin kimyanın bir alanına ve o alanda önemli olan bir takım kimyasal tekniklere konsantre olmasını sağlar.Bir moleküler biyologun bir spektroskoba, bir astrokimyacının ihtiyaç duyacağından daha az ihtiyacı vardır ve bir patlayıcı kimyagerinin bir DNA sıralayıcısına ihtiyacı yoktur.
Teorik ve kuantum kimyacılarının, kağıt, kurşun kalem ve belki de (bu günlerde) bir bilgisayardan başka bir teçhizata ihtiyaç duymayabilirler.
Karbon kimyası organik hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek karbon kimyası organik hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla