Nehirler Nasıl Oluşur?
Kısa Bilgi
Nehirler Nasıl Oluşur?
Yeryüzündeki yağmur ve diğer sular sürekli olarak taşınıyor. Nehirler, bu görevi yerine getiren daha büyük akarsulardır. Nehirlerden daha küçük akarsular dere gibidir. Bunlar birlikte akar ve büyüyen dere haline gelene kadar birleşir Birçok nehir denize akar. Ancak bazı nehirler iç göllere akar ve kuru ovalara giren nehirler, buharlaşarak veya kuru toprağa batarak yok olana kadar daha da küçülebilir.
Nehir suyu, kısmen yer boyunca akan yağmur suyundan akarsu kanalına akar. Veya nehir suyu eriyen kar ve Buzdan, kaynaklardan ve göllerden gelebilir. Büyük nehirlerin ana akıma akan birçok kolu veya daha küçük akarsuları vardır. Dev nehirler olan Ohio ve Missouri, daha da büyük olan Mississippi’nin kollarıdır. Her bir kolun kendi küçük kolları vardır, Yani, Mississippi gibi büyük bir nehir sistemi binlerce nehir, dere, derecikten oluşur. Bir nehir sistemi tarafından boşaltılan arazi, ‘drenaj havzası’ veya ‘su havzası’ olarak adlandırılır. Yaklaşık 6300 km uzunluğundaki Amazon Nehri, 4380650.7 km karenin üzerinde bir su havzasına sahiptir. Nehirler karayı yıpratır ve yavaş yavaş denize taşır. Binlerce yıl boyunca bu, toprağın büyük bir erozyona uğramasına neden olabilir. Büyük Kanyon, nehirlerin karaya nasıl büyük vadiler kattığına dair dünyanın en iyi örneğidir.
Büyük Kanyon Nasıl Oluştu?
Arizona’daki Büyük Kanyon, dünyanın bir doğa harikasıdır. Bazı noktalarda kuleleri ve göz kamaştırıcı renkteki kaleleriyle sihirli bir kaya şehri gibi görünüyor. Bununla ilgili en şaşırtıcı şeylerden biri, Büyük Kanyon’un bir nehir tarafından yapılmış olmasıdır.
Colorado Nehri’nin suları, binlerce yıl boyunca bu büyük geçidi kesti. Pek çok yerde sağlam kayadan kesildiğini düşündüğünüzde, bu suların muazzam gücünü takdir etmeye başlıyorsunuz. Şimdi bile, yıldan yıla, Colorado, geçidin dibini daha derinden kesmeye devam ediyor. Bazı yerlerde, Büyük Kanyon geçidi bir kilometreden daha derin ve 6 ila 30 kilometre genişliğindedir. Nehir, Kanyon’u oluşturmak için platoyu derinlemesine kestiğinde, yüz milyonlarca yıllık dünya tarihinin öyküsünü Kanyon’un kaya duvarlarına kazıdı. Geçidin dibinde, nehrin yanında, antik kristal kaya açığa çıkar. Bu, kendi üzerine katlanmış, hava ve su ile aşınmış eski bir dağ sırasının gömülü kalıntısıdır.
Bu dağ silsilesinin milyonlarca yıl önce yükselişi ve düşüşü, yalnızca Büyük Kanyon’un erozyonuyla ortaya çıkar. Bu gömülü dağ sırasının dibinde kuvarsit, kumtaşı ve kireçtaşı yatakları vardır. Yıllar içinde doğudan ve batıdan okyanus suları bölümü sular altında bıraktı ve tüm dağ sıraları yükselip kaybolduğunda oluştu. Büyük denizlerin bir zamanlar bu kayalıkların üzerinden geçtiğinin kanıtı, burada ortaya çıkan fosillerde bulunur. Deniz yosunu, deniz kabukları ve balık fosil kalıntıları var.
Neden binlerce nehir denize tatlı su boşaltmaya devam ederken deniz suyu tuzlu olmaya devam ediyor?
Deniz kesinlikle tuzludur çünkü nehirlerin kaynağı değil, çoğu nehir için sadece bir bataklıktır. Nehirler denize dökülmeye devam ediyor ama seviyesi yükselmiyor - en azından onlarca yıllık bir zaman ölçeğinde. Okyanuslar nehirlerden geçerken buharlaşma yoluyla yaklaşık aynı miktarda su kaybederler. Okyanuslarda biriken, nehirlerin tatlı sularında çözülen tuz ve minerallerdir. Su, kara yüzeyinden başka bir tuz ve mineral yükü getiren nehirleri beslemek için yağmur ve kar şeklinde karaya geri döner. Süreç devam ediyor ve okyanusların tuzluluğu artmaya devam ediyor. Antarktika’daki büyük buz kütlelerinin denize kayması ve ondan milyonlarca yıl boyunca alınan büyük miktarda gerçek tatlı suyu denize geri getirmesi önemli ölçüde azalacaktır. Bu, deniz seviyelerini onlarca metre yükselterek feci küresel ısınma meydana gelirse gerçekleşecek.
Kaynak ve Artezyen Kuyusu Arasındaki Fark Nedir?
Şehirde yaşayan insanların kuyu veya su kaynakları konusunda endişelenmesine gerek yok. Şehir onlara su sağlıyor. Ancak ülke dışında ve bazı banliyölerde su temini elde etmek oldukça sorun olabilir.
Bu tür sular bir kaynaktan veya bir kuyudan gelebilir. Kaynak, yerdeki doğal bir açıklıktan akan sudur. Her yağış sırasında suyun bir kısmı toprağa ve kayalara küçük boşluklardan ve çatlaklardan ıslanır ve kayalardaki açıklıkların izin verdiği ölçüde yerçekimi tarafından aşağıya çekilir. Arazi yüzeyinin farklı seviyelerinde kayalardaki tüm açıklıkların tamamen su ile dolu olduğu bir bölge vardır. Buna ‘yeraltı bölgesi’ denir. Üst yüzeyine ‘su tablası’ denir. Kara yüzeyindeki vadilerde veya diğer alçak yerlerde, su tablasının altında kayalarda çatlakların olduğu yerlerde pınar oluşur. Yani orada depolanan su kaynak suyu olarak kaçar. yeraltı suyu bölgesinin derinliklerinden su aldıkları için yıl boyunca akarlar. Diğer kaynaklar sadece yağmurlu mevsimde su tablasının en yüksek seviyede olduğu zaman akarlar.
Artezyen kuyusu, suyun dünya yüzeyinin üzerinde doğal olarak kabarcıklar oluşturduğu bir kuyudur. Bir artezyen kuyusu, iki kat katı kaya arasına bir gevşek kaya, çakıl veya kum tabakası sıkıştırıldığında oluşur. Gevşek çakıl veya kum, suyu tutacak boşluklara sahiptir. Yani, üstte ve altta üç kat katı kaya ve aralarında bir boru gibi gözenekli bir katman var. Bu üç katman yatay değildir, bir açıyla uzanırlar. Su, üst uçta orta katmana girer. Daha aşağıda, eğer bir açıklık yapılırsa, suyu fışkırtan bir basınç vardır ve bir artezyen kuyusu budur?
Nehirler akar hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek nehirler akar hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla