Neden istek duyarız?

Bir çocuk, her şey için tatlı bir tat geliştirmeye mahkum mu?

Neden istek duyarız?

Açlık ve istek, iki farklı şeydir.

Biri hayatta kalmakla ilgili iken diğeri şekerle doldurulmuş bir şey için iştah ihtiyacını karşılar. Hepimizin anne sütünün baskın tatlı tadından kaynaklandığı söylenen bebeklik döneminde tatlılık için bir tat geliştirdiğimize inanılır. Tadına baktığımızda beynin nodül merkezleri uyarılıyor ve bu deneyimden zevk almamızı sağlıyor. Annemizin sütünü tüketmeye devam ettikçe bu zevk güçlenir ve bu da şeker isteğimizin nasıl ortaya çıktığını açıklar. Dahası annelerimizin beslenme alışkanlığu tercihlerimizi etkileyebilir. Bilim adamları tatların anne karnından rahimdeki fetusu çevreleyen amniyotik sıvı yoluyla bulaşdığını keşfetmişlerdir. Doğduktan sonra çocuğun daha önce yaşamış olduğu lezzetleri sevmeme olasılığı azalır.

Bağırsaklarımız ayrıca isteklerimizde büyük rol oynar.

Bağırsak sindirim zarını düzenleyen neredeyse ayrı bir otonom sistem içerir. 100 milyon nörondan oluşan bu geniş ağ alınan bilgileri sürekli olarak örnekleyerek beynine aktarır. Bu bitmeyen doyma iştahımızın ve özlemimizin değişmesine neden olabilir. Bağırsak bakterileride bu istekte öenmli rol oynar. Çok miktarda elyafı parçaladıklarında beyine gönderilen özel bir bileşik üreterek, yeni alınan öğünlerden tam ve memnun hissetmelerini sağlar.

acıkma

Öyleyse istek duymayı yiyecek bağımlılığı belirtisi olarak mı düşünmeliyiz?

Her ne kadar yüksek şekerli ve yüksek yağlı yiyecekler bazı bağımlılık özelliklerine sahip olsalar da bağımlı olduğumuz bu yiyecekleri yeme konusundaki istek bağımlılıtan ağır bastığı gerçeğidir.

Açlık hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek Açlık hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.