prizma nedir?
Kısa Bilgi
prizma nedir?
Prizmalar, birbirine göre hassas açılarda düzenlenmiş düz cilalı kenarlara sahip cam veya plastik bloklardır.Prizmalar bir ışık demetini kırabilir veya saptırabilir ve bir görüntüyü ters çevirebilir veya döndürebilir.
Prizmalar ayrıca ışığı çeşitli dalga boylarını dağıtabilir veya parçalayabilir.1666’da, Isaac Newton adında yirmi dört yaşındaki bir İngiliz, kapıdaki bir aralıktan giren dar bir güneş ışığı şaftı dışında çalışma odasına gelen tüm ışığı engelledi.Güneş ışığını dağıtmak için iki prizma kullandı ve beyaz ışığın kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, çivit mavisi ve menekşe yedi renkten oluştuğunu kanıtladı.Bunlara yedi gökkuşağı rengi diyoruz.ROY G BIV anımsatıcı cihazı yedi rengi ve gökkuşağındaki sıralarını hatırlamak için kullanılır.
Işığın dağılma adı verilen bir spektruma ayrılması, ışığın kırılması veya bükülmesinden kaynaklanır.Ancak kırılma miktarı, ışık dalgasının uzunluğuna bağlıdır.Kırmızı, görebildiğimiz en uzun ışık dalgası en az bükülür, oysa gözümüzün algılayabileceği en kısa dalga olan menekşe en çok bükülür.
Dürbünler nesneleri nasıl yakınlaştırır?
Dürbünler, içlerinden gelen ışığın yolunu uzatmak ve görüntüyü tersine çevirmek için her göz için iki tane olmak üzere dört prizma kullanır. Dürbünle bakarken nesnelerin baş aşağı görünmesini istemiyoruz. İki mercekle, oküler veya göz merceği ve objektif merceklerle, herhangi bir nesne ters çevrilmiş görünür. Yaban hayatı için bir tespit dürbünü veya bir tüfeğin üstüne monte edilmiş bir av dürbünü gibi herhangi bir kara kullanımı teleskopu, dikme merceği adı verilen üçüncü bir mercek kullanır. Teleskopta üçüncü bir merceğe sahip olmak, teleskopu zorunlu olarak oldukça uzun yapar.
Uzun bir teleskop, kullanıcı için pratik değildir, kesinlikle bir boyun askısı ile kullanılamaz. Dürbünlerdeki prizmalar ışık yolunu azaltır ve aynı zamanda doğru görüntü yönlendirmesini sağlar.
Denizaltılardaki ve ordu tanklarındaki periskoplar iki prizma kullanır. Hem dürbün hem de periskop prizmalarının üç tarafı vardır. Üç açıları vardır: İkisi kırk beş derece, diğeri doksan derece.
Işık demeti hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek ışık demeti hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla