Neden güleriz? Gülmemizin nedenleri nelerdir?
Kısa Bilgi
Neden güleriz? Gülmemizin nedenleri nelerdir?
Kıkırdamadan kısık gülmeye, göbek gülüşüne kadar her zaman kahkaha duyarız.Kahkaha şüphesiz yaygın bir insan davranışıdır, ancak bilim adamlarını yüzyıllardır kızdırmıştır.Bugüne kadar ‘Neden gülüyoruz?’hala çok tartışılan bir konu.
Sorunun açık bir cevabı, bir şeyin komik olduğunu düşündüğümüzde gülmemiz olabilir.Bu durumda, sessiz bir kıkırdama ile yüksek bir kıkırdama arasında değişen işitilebilir bir sesin eşlik ettiği yüz kaslarının kasılmaları kahkaha, mizaha verilen fizyolojik tepki olacaktır.Cevap bu olabilir, ancak hikayenin tamamı değil.Bu yanıta ihtiyaç duymamızın nedenleri düşündüğünüzden daha karmaşık.
Maryland Üniversitesi’nden psikoloji ve sinirbilim profesörü Robert R. Provine’e göre kahkaha çalışmak şaka konusu değil.Kitabın yazarı Provine, neşe üzerine çok sayıda çalışma yaptı.Provine, ‘Çoğu kahkaha, şakalara veya mizahlara yanıt değildir’ diyor.Çoğu, komik hiçbir şeyin olmadığı sıradan konuşmalarda ortaya çıkar.
Provine, ‘İnsanlar arasındaki ilişkilerle ilgili’ diyor.’Bu anlarda gülmeye karar vermiyoruz.Beynimiz bizim için karar verir.Bu ilginç ‘ha ha ha’, ilişkileri bağlayan sosyal tutkalın parçalarıdır. ‘
İnsanlar neden güler?
Provine, insan kahkahasının insan konuşmasından milyonlarca yıl önce olduğuna inanıyor.Konuşmadan önce, kahkaha birincil iletişim biçimiydi.’Kahkaha’ diyor Provine, ‘eski primat atalarımızın nefes nefese kalma davranışından gelişti.’Maymunlar ve fareler de dahil olmak üzere diğer hayvanlar oynarken ‘gülme benzeri’ sesler ve tiz sesler çıkarırlar, ancak onları insan kahkahasıyla eşleştirmek yanlış olur.Ancak, ‘Güldüğümüzde, genellikle oyunbaz niyetimizi ifade ederiz.Dolayısıyla kahkaha, bir gruptaki bireyler arasında bağlanma işlevine sahiptir ”diyor Provine.
Çoğu kahkaha olumlu bir davranış olsa da, olumsuz bir niyete sahip olabilir.Provine, kahkahanın bir sosyal işlevine işaret ederek, birisiyle ‘gülmek’ ile ‘eğlenmek’ arasındaki farkı aktarıyor.’Başkalarına gülen insanlar, onları uyum sağlamaya zorluyor veya gruptan atıyor olabilir’ diyor.Çalışmalar kahkahanın en iyi ilaç olduğunu veya sağlık açısından kayda değer derecede faydası olduğunu henüz kanıtlamamış olsa da Provine, “Gülmekten hoşlanıyorsak, bu gülmek için yeterli neden değil mi?’ diyor.
Insan kahkahası hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek insan kahkahası hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla