Neden bazı nesneler saydam, diğerleri opaktır?

Neden bazı nesneler saydam, diğerleri opaktır?

Neden bazı nesneler saydam, diğerleri opaktır?

Normalde, nesnelerin saydam veya opak olduğundan bahsettiğimizde, görünür ışığın çok fazla zayıflama olmadan içlerinden geçip geçemeyeceğini açıklarız. Spektrumun görünür bölgesi dediğimiz dar frekans bandında şeffaf olan, diğer frekanslarda opak olabilir. Örneğin, atmosferimiz görünür ışık ve radyo dalgalarına karşı şeffaftır, ancak kızılötesi bölgede oldukça geniş bir dalga boyu bandında ve ultraviyole, x-ışınları ve gama ışınlarına karşı opaktır.

Maddeler nasıl şeffaflık kazanır?

Şeffaflık, ortamın söz konusu ışığın fotonları tarafından uyarılabilecek enerji seviyelerine sahip olmamasına bağlıdır. Bugün haberlerde çokça yer alan ilginç bir vaka ozon vakasıdır. Ozon, üç oksijen atomundan oluşan moleküllerden oluşur. Ozon molekülü, daha düşük ultraviyole radyasyonu absorbe etmek için doğru enerji seviyelerine sahiptir ve bu nedenle bizi zararlı etkilerinden korur. Üst atmosferdeki az miktarda ozon, alttaki büyük miktardaki havanın yapamadığını yapabilir. Aynı ultraviyole, havadaki nitrojen veya oksijende, onu rezonant olarak emecek ve yer seviyesine ulaşmasını engelleyecek bir enerji seviyesi bulamaz. Ozon tabakasının incelmesi konusunda bu kadar endişelenmemizin nedeni budur.

Başka bir örnek ele alalım.Uzun dalga radyo çalışır çünkü iyonosfer bu tür dalgaların uzaya kaçmasına izin vermez, ancak onları geri yansıtır.Kısa dalga veya televizyon sinyalleri iyonosferden neredeyse engellenmeden geçer.Bu nedenle, küresel televizyon ve kısa dalga radyosu sağlamak için bu sinyalleri Dünya’ya geri iletmek için uzayda yüksek uydulara ihtiyacımız var.

Şeffaflık, ortamda sinyalin emilmesinde yardımcı olabilecek az sayıda enerji seviyesi varsa ortaya çıkacaktır.Bu, spektrumun optik bölgesinde cam için geçerlidir.Aynı cam kızılötesi içinde çok şeffaf değildir.Bu yüzden yazın, güneşte pencereleri kapalı duran bir araba çok sıcak olur.Biraz alışveriş yaptıktan ve arabanın kapısını açtıktan sonra geri döndüğünüzde fırın gibi hissettirir.İçindeki ısı radyasyonu, cam pencerelerden ve ön camlardan çıkmakta zorlanır.Artan karbondioksit konsantrasyonundan kaynaklanan küresel ısınma, benzer bir etki oluşturur.

Şeffaf nesneler hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek şeffaf nesneler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.