Neden bazı insanlar koyu tenli ve diğerleri açık tenlidir?

Neden bazı insanlar koyu tenli ve diğerleri açık tenlidir?

Neden bazı insanlar koyu tenli ve diğerleri açık tenlidir?

Cildinizdeki ana pigment melanindir.Cildinizi güneşin ışınlarından kaynaklanan hasarlardan korur.Daha fazla güneş aldığınızda, cildiniz daha melanin üreterek telafi eder ve bronzlaşır.

Ancak cildinizde D vitamini yapmak için güneş ışığına ihtiyaç vardır.İnsanlar tropik ülkeler kadar güneş almayan kuzey ülkelerinde yaşamaya başladıklarında, daha az melanin üretecek şekilde evrimleştiler, böylece güneş ışığı cilde girip yeterli D vitamini üretebilirdi.

Güneşten gelen ultraviyole ışık cildinizdeki DNA’ya zarar verdiğinde hasar tespit edilir ve cilt daha fazla melanin üretir.Üretilen melanin ultraviyole ışığı çok iyi absorbe eder ve ciltteki DNA’yı daha fazla hasardan korur.DNA’da çok fazla hasar varsa, cilt kanseri meydana gelebilir.

Melanin, deri dışında vücudun başka yerlerinde de bulunur.Saçı renklendiren pigmenttir ve gözün irisinde bulunur.Mavi gözlü insanlar bile genellikle irisin melanin içeren küçük alanlarına sahiptir.

Melanin nedir? Melanin ne işe yarar?

Pek çok melanin türü vardır ve farklı renkleri vardır.Kahverengi saçlar, siyah saçlar, sarı saçlar ve kızıl saçlar, farklı melanin türleri ile farklı miktarlarda renklendirilir.

Bir tip melanin, Pheomelanin, pembemsi ya da kırmızımsıdır ve kırmızı saçların renkleri nedir.Başka bir form, Eumelanin, siyah veya kahverengi olabilir.Saçlardaki melaninlerin çoğu eksikse, biraz siyah Eumelanin dışında, gri saçlar elde edersiniz.Biraz kahverengi Eumelanin dışında çoğu Melanin eksikse, sarı saçlar elde edersiniz.

Diğer hayvanlar ayrıca ultraviyole ışıktan renklendirme ve koruma için melanin kullanır.Octopi ve kalamar, saldırıldığında ürettikleri siyah mürekkebi yapmak için kullanır.Bazı bakteriler ve mantarlar güneş koruyucu olarak ve bir antioksidan olarak kullanırlar.

light skin

Nasıl bronzlaşırız?

Cildinize zarar vererek bronzlaşırsınız. İnsanlar D vitamini üretmek için güneş ışığına ihtiyaç duyuyorlar. İnsanlar Afrika’dan yeterli D vitamini üretmek için yeterli güneş ışığı almayan kuzey ülkelerine taşındıklarında, morötesi radyasyonu engelleyen koruyucu melanin pigmentini ve bunun neden olabileceği hasarı daha az üretmek için evrimleştiler.

Açık tenli kişiler ciltlerinde sürekli melanin pigmenti üretmek yerine, cilt ultraviyole ışıktan zarar görmedikçe çok az miktarda üretirler. Sonra daha fazla melanin üretmeye başlar. Melaninin üretilmesi yaklaşık üç gün sürer, bu nedenle bronzlaşma üretilmeden önce çok fazla güneşe maruz kalırsanız güneş yanığı alırsınız.

Bronzlaştığınızda, hemen biraz bronzlaşma etkisi elde edersiniz, çünkü daha uzun dalga boylu UVA ışığı, melaninin var olana zarar vererek oksijenle birleşmesine neden olur. Bu onu daha koyu yapar. Ancak bronzluğun çoğu, daha uzun süren artan melanin üretiminden kaynaklanmaktadır.

Melanin içermeyen cildinizin rengi ağzınızın içinde görülebilir.Pembe renk, ince kılcal damarlardaki (küçük kan damarları) kan akışının renginden ve kırmızı kan olmasaydı beyaz görünen deri hücreleri tarafından ışığın saçılmasından kaynaklanır.Kırmızı ve beyaz, pembe görünmek için birleşir.

Bronzlaşmanın zararları nelerdir?

Ultraviyole ışık cilde çeşitli şekillerde zarar verir.DNA’yı parçalar, bu yüzden kansere neden olabilir.Bronzlaşma sürecini tetikleyen DNA tahribatının ürünleridir, böylece cildinize zarar vermeden ve kanser riskine girmeden bronzlaşamazsınız.Ancak güneş aynı zamanda cildi esnek kılan proteinlere de zarar verir.Bu, erken yaşlanma adı verilen kuru ve kırışık cilde neden olur, çünkü güneşte olan insanlar daha az güneş alan insanlardan çok daha yaşlı görünür.

Artık süt ve takviyelerden D vitamini alabildiğimizden ve etkili güneş kremlerine (ve kıyafet ve şapkalara) sahip olduğumuz için, aşırı güneşe maruz kalma nedeniyle kanser riski için çok az neden var.

light skin

Hava bulutluyken nasıl bronlaşırız?

Bulutlu bir günde hala bazı şeyleri görebildiğinizi fark etmiş olabilirsiniz.Gökyüzü, gece olduğu gibi tamamen karanlık değildir.Bu bize bulutların arasından bir miktar ışığın geçtiğini gösteriyor.Bu ışık, güneş yanığına ve cilt kanserine neden olabilecek ultraviyole ışığı içerir.

Bulutlu günler genellikle daha serindir, bu nedenle cilt ısınmaz ve gölgeye girme veya serinlemek için içeriye girme isteği daha az olur.Yani aslında daha uzun süre dışarıda kalabilirsiniz.Bulutlu bir günde sahildeyseniz, daha az kıyafet giyiyor olabilirsiniz ve bu da cildinize daha fazla ışık girmesini sağlar.

Ayrıca bulutlu günlerde güneş kremi kullanmayı hatırlamayabilirsiniz.

Koyu cilt hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek koyu cilt hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.