Neden anılar kaybolur?
Kısa Bilgi
Neden anılar kaybolur?
Herkes hafıza şeridinde bir yolculuktan hoşlanır. Hayatın mutlu anlarını ve özel zamanlarını hatırlamak, aklımızda geçmişi canlı tutar. Yine de bazı anılar o kadar canlı ki, sanki daha dün olmuş gibi hissedilirken, diğerleri o kadar bulanık ki herhangi bir detayı hatırlamak zor.
Tüm deneyimlerimiz, fark etsek de etmesek de beyinde bir izlenim bırakıyor, ancak önemli olaylarla ilişkili güçlü duygular bu anıların hatırlanmasını kolaylaştırıyor. Bir fil asla unutmaz ama insanlar genellikle unutur. Yine de bu olumsuz bir şey olarak görülmemelidir. Unutmak, hatırlamak kadar önemlidir. Beyniniz aldığı bilgileri filtrelemezse, hafızanız aşırı hızlanmaya başlar. Küçük detaylar beyninizi doldurur ve net düşünme yeteneğinizi engeller. Beyin kontrolü ele alır, kiraz en ilginç ve akılda kalıcı bilgiyi toplar ve geri kalanlardan kurtulur. Bu nedenle, daha az anlamlı ve bizimle alakalı olan anları hatırlamak daha zordur.
Anılar beyinde nerede saklanır?
Farklı bellek türleri vardır ve bunlar farklı zamanlarda kullanılır. Kalkış panosunda bir trenin ray numarasını ezberlemek gibi belirli şeyler yalnızca o saniyede faydalı olduklarından hatırlanmaya değer değildir. Trene bindiğinizde bu bilginin beyne kaydedilmesine gerek yoktur. Diğer anlar unutulmazdır. Önemli bir doğum günü, hayatınız boyunca aklınızda kalabilir çünkü bu sizin için çok özeldir. Hayatınızın ilk üç yılı muhtemelen hafıza cephesinde neredeyse boştur, ancak bu süreden sonra beyin anıları kaydetmeye başlar. Bilgi ve deneyimlerin bir hafıza bankası gibi saklandığı belirli bir yeri yoktur. Bunun yerine, hafızada önemli bir rol oynayan hipokampus adı verilen beynin denizatı şeklinde bir alanı vardır. Kısa süreli anıların uzun süreli anılara dönüştürülmeden önce işlendiği yer burasıdır. Hafızada koşu yapmak, bazı insanların yakın veya uzak geçmişi hatırlamasına yardımcı olamaz. Bu duruma amnezi denir ve hipokampus hasar görürse ortaya çıkar.
Hafıza nasıl geliştirilir?
Hafızayı geliştirmenin birçok yolu vardır. Bir yöntem, saklamanız gereken bilgileri okurken not yazmak ve ardından notları bir gün sonra, bir hafta sonra, bir ay sonra vb. Tekrar okumaktır. Tekrarlanan tazelemelerle bilgi hafızaya kaydedilir. Bilgileri kalıcı olarak özümsemekte hala mücadele ediyorsanız, anımsatıcı bir seçenektir.
Bir çeşit uzun süreli hafıza, ancak daha az kişisel, olgusal hatıralar, okulda öğretilenlerden oluşur. En büyük okyanus veya en sıcak çöl gibi gerçekler yanınızda kalabilir çünkü testler için defalarca üzerinde çalıştınız. Gerçek bilgileri içeren hafızanızı tazelemeye devam etmeniz önemlidir; aksi takdirde zamanla kaybolur. Bu kullanışlı bir hafıza türü gibi görünmüyor, ancak bir kitap okuyorsanız, film izliyorsanız veya bir arkadaşınızın hikayesini dinliyorsanız önemlidir. Sadece saniyeler veya dakikalar sürebilir, ancak tam olarak kavrayabilmenizi sağlamak için yeterince uzun. Belirli olayları, karşılaşmaları ve deneyimleri hatırlamaya dönemsel bellek denir. Okuldaki ilk gününüz, bir arkadaşınızın partisi veya sevdiğiniz bir tatil bunun örnekleridir. Hafızanın kendisinin yanı sıra, yıl ve konum gibi epizodik ayrıntıları hatırlayacaksınız.
Olaysal hafıza hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek olaysal hafıza hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla