metaller nedir?
Kısa Bilgi
metaller nedir?
Tüm elementlerin neredeyse yüzde 80’i metaldir, diğer elementlerden ayırt edilebilirler çünkü kesildiklerinde ışığı yansıtırlar ve parlak görünürler.Metaller ayrıca ısı ve elektrik iletir.Çoğu metal dövülebilirdir, yani dövülerek veya farklı şekillerde kalıplanabilirler, çoğu metal havadaki oksijenle veya diğer elementlerle reaksiyona girerek bileşikler oluşturur.
Metaller suda yüzebilir mi?
Lityum ve kalsiyum gibi bazı çok hafif metaller suda yüzebilir.Ayrıca sudaki oksijenle reaksiyona girerek hidrojeni serbest bırakırlar.Sodyum ve potasyum gibi benzer (ancak daha ağır) metaller suya düştüklerinde o kadar fazla ısı üretirler ki saldıkları hidrojen su yüzeyinde yanar.
Platin Nedir?
Grimsi beyaz renktedir ve adı İspanyol Plata’sından gelir ve ‘küçük gümüş’ anlamına gelir. Platin, bakırdan daha sert ve neredeyse altın kadar esnektir. Tek bir gram platin alıp ince bir tel haline getirebilirsiniz.30 santimetrelik bir platin küpü yarım tondan daha ağır olur. Platin, kurşunun neredeyse iki katı ağırlığındadır.
Platin, genellikle ‘platin metalleri’ olarak adlandırılan nadir metaller olan paladyum, rodyum, iridyum ve osmiyum ile karıştırılmış cevherler içinde bulunur. Bazen altın, bakır, gümüş, demir, krom ve nikel gibi metallerde bulunur.
Küçük taneler, pullar veya külçeler şeklinde bulunur. Büyük platin yatakları ilk olarak on sekizinci yüzyılda Güney Amerika’da keşfedildi.
Uzun yıllar boyunca oldukça faydasız görüldü ve bu yüzden ucuzdu. Sonra, insanlar bu metalin ne kadar yararlı olabileceğini bulmaya başlayınca ve oldukça nadir olduğu için fiyat yükseldi. Platini özellikle yararlı kılan, oksidasyona, asitlere ve ısıya direnmesidir. Platinin erime noktası yaklaşık 1.843 santigrat derecedir. Çoğu amaç için platin, diğer ‘platin metallerinden’ biriyle veya gümüş, altın, bakır, nikel veya kalay ile karıştırılır (alaşımlanır). Platinin başlıca kullanımı mücevherat iken, aynı zamanda elektrik devrelerinin açıldığı veya kapatıldığı temas noktalarında, laboratuvar ağırlıklarında, sıcaklıkların kesin ölçümü için aletlerde ve hassas elektrikli aletlerdeki sigortalarda da kullanılır.
Alüminyum Nedir?
Alüminyum, demir kadar yalnızca üçte biri kadar ağır olan gümüşi beyaz, parlak bir metaldir. İnce teller halinde çekilebilir ve bir gazete sayfası kadar ince tabakalar halinde dövülebilir. Dünyadaki tüm metaller arasında en bol olanı olduğunu öğrenmek sizi şaşırtabilir. Yerkabuğunun yaklaşık yüzde 8’i alüminyumdur.
Ancak alüminyum, doğada hiçbir zaman özgür bulunmaz. Birçok kaya ve toprağın parçalarını oluşturmak için çeşitli maddelerle birleştirilir. Safirlerin, yakutların, lal taşlarının ve diğer güzel mücevherlerin alüminyum bileşikleri olduğunu biliyor muydunuz?
Sorun, alüminyumun diğer maddelerden ucuza nasıl ayrılacağıydı. 23 Şubat 1886’da Charles Martin Hall adında yirmi iki yaşındaki bir kimyager bu metali ucuza ve büyük miktarlarda ayırmanın bir yolunu buldu. Florlu bir alüminyum ve sodyum bileşiği olan erimiş kriyolitte az miktarda alüminyum oksidi çözdü. Sonra karışımı bir karbon kaba koydu ve içinden doğru bir elektrik akımı geçirdi. Yaklaşık iki saat sonra, kabın dibinde küçük metalik alüminyum ‘metaller’ bulundu. Bu aynı genel yöntem hala dünyanın tüm alüminyum metal tedarikinin üretimi için kullanılmaktadır.
Cryolite, yalnızca Grönland’da bulunur, ancak Mineral formu yoksa imal edilebilir. Saf olmayan bir alüminyum oksit olan boksit birçok ülkede bulunur, ancak metal üretiminde kullanılmadan önce saflaştırılması gerekir.Alüminyum pişirme kapları için neredeyse mükemmel bir malzemedir çünkü iyi ısı iletkendir ve kolayca temiz ve parlak tutulur.Ayrıca araç motorlarında, uçaklarda ve tren motorlarında da kullanılır.
Alüminyum bileşikleri hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek alüminyum bileşikleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla