Işık Bir Dalga mı, Parçacık mı?
Kısa Bilgi
Işık Bir Dalga mı, Parçacık mı?
Yüzyıllar boyunca bilim adamları ışığın doğasını tartıştılar. Bazıları ışığın bir havuzdaki dalgalanma gibi davranan bir dalga olduğunu iddia etti. Karşı görüş, ışığın bir mutfak musluğundan akan su damlacıkları gibi bir parçacık olduğuydu. Hakim görüş tam da ivme kazandığında, diğerine dair kanıtlar kafa karışıklığına neden oldu. Son olarak, 20. yüzyılın başlarında, Albert Einstein bir ikili olarak adlandırdı: Işık hem dalga hem de parçacıktır.
Işık parçacık mıdır?
Işığın parçacık teorisine inananlar Sir Isaac Newton’u takip etti.Işığı, teorisini kanıtlamak için bir prizma kullanan bir dizi parçacık olarak tanımladı.Newton’a göre, prizma gölgelerinin berraklığı ve keskinliği, ışığın, her biri düz bir çizgiyi takip eden bir parçacık yağmuru olarak hareket ettiği anlamına geliyordu.
Newton’un teorisine karşı çıkanlar, ışığın kırılmasını ve girişimini bir dalga olduğu kanıt olarak gösteren bilim adamı Christiaan Huygens’i takip etti.Kırınım, bir nesnenin etrafına geçtiği gibi ışığın bükülmesi ve paraziti, dalgalar daha büyük veya daha az genlik oluşturmak üzere birleştirildiğinde, ses ve su gibi dalga benzeri özellikleri olan diğer ortamlarda meydana gelir.Hareketli galaksileri inceleyen gökbilimciler, ışığın Doppler etkisini takip ettiğini kanıtladı, sesdeki değişikliğin, kaynaktan gelen dalgalar olarak adını, sizden uzaklaş ya da uzaklaşırken uzağa uzanır ve daha yakın oldukları için kısaltır.Görünür ışık, gökkuşağının renklerinde görüldüğü gibi, benzer özellikler sergiler, daha uzun dalga boyları, mavi bir kayma olarak kırmızı bir kayma ve daha kısa dalga boyları olarak görünen.Yüzyılın başlarına kadar, bu ezici kanıt, çoğu bilimciyi ışığın bir dalga olduğuna ikna etti, Albert Einstein skoru yerleşene kadar.
Işık dalga mıdır?
Işık-dalga olarak saflaştırıcılar için argümandaki dikenlerden biri, fotoelektrik etki adı verilen bir fenomendir.Metal bir yüzeyde ışık parladığında elektronlar dışarı fırlar.Ancak, dalga teorisinden beklediğiniz gibi, daha yüksek ışık yoğunluğu daha fazla elektronun salınmasına neden olmaz.Albert Einstein bu etkiyi inceledi ve ışığın hem dalga hem de parçacık olduğunu belirten ikna edici bir teori geliştirdi.Işık, bir parçacık dalgası olarak bir metal yüzeye doğru akar ve elektronlar, bir bütün olarak dalga yerine tek bir foton veya ışık parçacığı ile etkileşim halinde metalden serbest kalır.Bu fotonun enerjisi tek bir elektrona aktarılır ve onu metalden kurtarır.Einstein’ın dalga-parçacık ikiliği beyanı ona 1921’de Nobel fizik ödülü kazandırdı.
Einstein’ın keşfinden bu yana, fizikçiler bu teoriyi benimsemişlerdir.Einstein, “Elimizde iki çelişkili gerçeklik resmi var;ayrı ayrı ikisi de ışık fenomenini tam olarak açıklamıyor, ancak birlikte yapıyorlar. ‘Işığı bir dalga olarak anlamak, lazerler gibi önemli teknolojilerin gelişmesine yol açtı.Fotonların keşfi elektron mikroskobunu mümkün kıldı.
Ve Albert Einstein sayesinde, yüzyıllardır süren tartışmayı durdurabilir ve herkesi kazanan ilan edebiliriz.
Işık parlamaları hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek ışık parlamaları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla