Margarin nedir? Margarin nasıl bulunmuştur?

Margarin nedir? Margarin nasıl bulunmuştur?

Margarin nedir? Margarin nasıl bulunmuştur?

İmparator III.Napolyon, ‘donanma ve daha az müreffeh sınıflar için tereyağının yerini alacak uygun bir madde’ bulabilen herkese bir ödül teklif etti. Bu proje üzerinde zaten çalışan kimyager Hippolyte Mege-Mouriés, kısa süre içinde başvurusunu sundu. Kazandı.

Mucit, inek sütünün, alındığı hayvan yetersiz beslenmiş ve kilo vermiş olsa bile yağ içerdiğini bulmuştu. Yağın vücut yağı olduğu sonucuna vararak, biraz süet doğradı, biraz hayvan midesine kıydı ve karışımı hafif alkali suda pişirip ‘margarin’ elde etti. Sonucu tattıktan sonra, daha fazla inek aromasına ihtiyaç duyduğuna karar verdi, bu yüzden biraz doğranmış inek memesi ekledi.

Margarin ne zaman keşfedildi?

Margarin 1871’de patentlendi; 1880’de, tereyağından çok daha ucuz olduğu için yaygın olarak üretiliyordu. Margarin üretimindeki büyük dönüm noktası, bilim adamlarının hidrojenasyon sürecini geliştirdiği 1905 yılında geldi. Üreticiler artık bitkisel yağları hidrojen gazı ile işleyebilir, böylece yağları tereyağı dokusuna sahip bir katıya dönüştürebilirlerdi. Süt ürünleri endüstrisi harekete geçti.

Mandıra lobisi, hükümetleri margarin satışlarını sınırlandırmaya, margarine vergi koymaya ve margarin üreticilerinin tereyağı gibi boyanmış ürünleri pazarlamasını önlemeye çağırdı. Margarin üreticileri, ürünlerini tüketicilere kendi içlerinde karıştırmaları talimatı verilen bir paket sarı boya ile birlikte satarak yanıt verdiler.

margarine manufacturers

Margarin ne demektir?

Süt endüstrisinin oluşturduğu bu engellere rağmen, bugün tereyağından kabaca üç kat daha fazla margarin tüketiyoruz. Ve neden buna margarin deniyor; Mege-Mouriés, karışımına, karıştırma işlemi sırasında inci gibi bir görünüme sahip olduğu için, ‘inci’ anlamına gelen Yunanca margarit kelimesinin adını vermiştir.

Az yağlı hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek az yağlı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.