Korelasyon nedir? Korelasyon katsayısı Nedir?

Korelasyon istatistik ve veri biliminde sıkça kullanılan bir terimdir.

Korelasyon nedir? Korelasyon katsayısı Nedir?

Korelasyon matematik ve istatistikte ne demek?

İki kavram arasında düzenli bir ilişki var mı görmek için kullanılan en temel istatistiksel yöntem korelasyondur Değişkenlerden birinin aldığı değerler artarken diğeri de düzenli olarak artıyor ya da azalıyorsa bu iki değişken arasında bir korelasyon vardır. Bir değişken arttığında diğeri de artıyorsa pozitif korelasyon vardır. Örnek vermek gerekirse bir kişi ne kadar girişken ise arkadaşları da o kadar çoktur diyebiliriz. Değişkenlerden birinin artıp diğerinin azaldığı durumda ise negatif ilgileşim söz konusudur. Örnek vermek gerekirse, kişi ne kadar yaşlıysa dürtüsel davranışları da azalacaktır diyebiliriz. Değişkenler arasında ilişki yoksa ilgileşim de yoktur. Bu korelasyon değeri sayısal olarak da belirlenebilir.

Korelasyon katsayısı ne anlama geliyor? Nerelerde kullanılıyor?

Korelasyon katsayısı -1 ile 1 arasında bir sayıdır ve iki değişken arasındaki doğrusal ilişkinin kuvvetini gösterir. Eğer iki değişken arasında hiçbir doğrusal ilişki yoksa korelasyon katsayısı 0 değerini alır. Bilimsel yöntemlerin bize güvenilir bilgi vereceğine güvensek de taraflı olmamak için sonuçları doğru yorumlamak önemlidir. Sonuçların geçerliği ise iç ve dış olarak ikiye ayrılan geçerliliktir. Bir ilacın diğerinden daha etkili olmasında süresinin geçmiş olmasına bakılmaması örneğindeki gibi, çalışmanın tasarımında ya da bütünlüğünde hatalar olması iç geçerliliğe girer. Dış geçerlilik ise sonuçların daha büyük popülasyonlara uygulanmasıyla yapılan çıkarımlardır. Genelde iç geçerlilik, dış geçerlilikten daha önemlidir Kafa karıştırma iki değişken arasındaki bir çalışmanın sonucunu taraflı hale getiren üçüncü ve harici bir değişkendir. değişken

Korelasyon istatistikte neden önemlidir?

İstatistikler yöntemler önüne geçebilse de çalışmanın başında karışıklığı önlemek daha iyidir. Geniş bir topluma uygulanabiliyorsa çalışma genelleştirilebilir demektir. Harici geçerlik terimi de aynı anlama gelir Korelasyonel bulgular hakkında asla unutmamamız gereken bir şey vardır Korelasyon nedensellik göstermez. İki değişken arasında pozitif ya da negatif bir korelasyon olması birinin diğerinin sebebi olduğu anlamına gelmez. Korelasyon bize sadece iki değişken arasında bir ilişki bulunduğunu söyler. Ama bu illa ki bir değişken diğerine sebep oluyor demek değildir.

Korelasyon hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek Değişken hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.