Keşifler nasıl başladı?

Keşifler nasıl başladı?

Keşifler nasıl başladı?

İskandinavya Vikingleri, Atlantik Okyanusu’nu geçen ilk denizcilerdi.İzlanda, Grönland ve Newfoundland’ı keşfettiler ve diğer Avrupa Ülkeleri yeni topraklar aramaya çıkmadan çok önce Kanada kıyılarında yelken açtılar.MS 870–930 arasındaki dönemde Vikingler İzlanda’ya yerleşmeye başladı.930’da iktidar başkanları orada bir parlamento kurdu.982’de Eric the Red adlı bir Viking İzlanda’dan yelken açtı ve Grönland’ı keşfetti.Yaklaşık 20 yıl sonra oğlu Leif Eriksson Newfoundland’ı keşfetti.

On beşinci ve on yedinci yüzyıllar arasında Portekiz ve İspanya, deniz yolları keşiflerini hızlandırdı.Fransa, Almanya, İngiltere ve Hollanda da yeni topraklar bulmak için kaşifler gönderdi.Bu dönem Keşif Çağı olarak tanındı.Kaşifler, macera ruhunun yanı sıra, Hıristiyanlığı yayma arzusu ve zengin olma umuduyla hareket ediyorlardı.

Batı Avrupa’nın en maceracı denizcileri kimdi?

Portekizliler, on beşinci yüzyılda deniz yollarını keşfetmeye başlayan ilk kişilerdi. Portekiz Prensi Henry the Navigator, denizcilerin büyük bir koruyucusuydu. Dindar bir Hıristiyandı ve dini yeni topraklara yaymayı hayal ediyordu. 1434’te gemileri Afrika’nın batı kıyılarına indi. Çeşitli Portekizli gemi kaptanları bu kıyı boyunca güneye gitmeye devam etti. Batı Afrika’daki ilk karaya çıkışından yaklaşık elli yıl sonra, bir başka Portekizli kaşif Bartholomew Diaz, Afrika’nın güney ucunu - Ümit Burnu - dolaşan ilk kişi oldu. 1497’de Vasco da Gama, Hindistan’a ulaşmak için bu yolu izledi. Önce Ümit Burnu’nu dolaştı ve ardından Afrika’nın doğu kıyısındaki Madagaskar adasına ulaştı. Sonra bir Arap gezginin yardımıyla ticaret rüzgarlarını takip ederek Hint Okyanusu’nu geçti. Vasco da Gama, güney Hindistan’a ulaşan çağının ilk Avrupalısı oldu. Ferdinand Magellan, 1519’da Baharat Adaları’na giden batı yolunu bulmak için yola çıktı. 1521’de bir savaşta öldürüldüğü Filipinler’e ulaştı. Ancak önderlik ettiği gemilerden üçü Avrupa’ya döndü. Bu, dünyayı dolaşan ve zaferle eve dönen ilk seferdi.

western africa

Teknoloji, yelkenciliği iyileştirmeye nasıl yardımcı oldu?

Yeni araçlar, yelkeni daha doğru ve güvenli hale getirdi.Kronometre, sert denizlerde bile zamanı tutan özel bir saatti.Pusula, denizcinin yolunu bulmasına yardım etti.Usturlap, Güneş’in, Ay’ın ve yıldızların konumunu tahmin etmenin yanı sıra saati söylemeye de yardımcı oldu.

Denizciler eve ne getirdi?

Denizciler yeni topraklardan zenginlik ve baharat getirdiler.Patates, domates ve biber gibi yiyecekler tanıtıldı.Jaguar ve tapir gibi hayvanlar ile Amerika papağanı ve tukan gibi kuşlar Avrupa bölgelerine getirildi.Birçok armatör, hükümet için altın ve diğer hazineleri taşıyarak çok zengin oldu.

western africa

Christopher Columbus kimdi?

1451’de İtalya’nın Cenova kentinde doğan Christopher Columbus, henüz 14 yaşındayken yelken açmaya başladı. Dünyanın yuvarlak olduğunu okumuştu. Çoğu kaşif, Diaz’ın keşfettiği daha uzun ve daha tehlikeli rotada doğuya doğru ilerlerken, batıya gitmeye ve Asya’ya yeni ticaret yolları bulabilmek için Uzakdoğu’ya gitmeye karar verdi. On yıl boyunca fon için dilekçe verdikten sonra, Kolomb, Kral Ferdinand ve İspanya Kraliçesi İsabella tarafından bağışlandı. Minnettar Kolomb, Uzak Doğu’dan altın, baharat ve ipek getirme ve Hıristiyanlığı yayma sözü verdi. Karşılığında, keşfettiği tüm toprakların valisi yapılmasını istedi. İlk yolculuğunda Bahamalar ve Küba’da bir ada keşfetti. 1493 ile 1502 yılları arasında Columbus, Asya olduğunu düşündüğü daha fazlasını görmeyi umarak üç sefer daha yaptı. Bu geziler sırasında Jamaika, Trinidad ve Tobago ve Grenada dahil olmak üzere daha fazla Karayip adasına geldi. Ayrıca Orta Amerika’da Honduras, Nikaragua ve Kosta Rika’yı ve Güney Amerika’da Venezuela’yı keşfetti. Columbus ölünceye kadar Hindistan’a ulaştığını düşündü, oysa aslında Amerika’yı keşfetti!

Amerika nasıl adlandırıldı?

Amerika, İtalyan gezgin Amerigo Vespucci’nin adını almıştır.Vespucci, Michelangelo’nun yanında kitaplar ve haritalar çalışmıştı.Vespucci bir bankacıydı.1492’de yelkencilikle ilgilenmeye başladığı İspanya’ya gitti.İlk seferini 1499’da gezgin olarak yaptı.O ve ekibi Amazon Nehri’nin ağzına ulaştı ve Güney Amerika kıyılarını keşfetti.Ne kadar batıya gittiğini hesapladı.1501’de, Güney Amerika’nın çoğunu dolaştı.Kuzey ve Güney Amerika’nın ‘Yeni Dünya’sının Asya’da olmadığını ilk fark eden oydu.Yeni Dünya’ya üç gezi yaptı ve sıtmadan ölmeden önce bir takım hesaplamalar yaptı.

western africa

İngiliz keşif seferleri nereye gitti?

John Cabot, Batı’ya ilk İngiliz Seferi’ni yönetti. Columbus gibi, Doğu’nun baharat üreten ülkelerine daha kısa ve daha güvenli bir rota bulmak istiyordu. 1497’de Cabot, Kanada’nın Newfoundland kentine indi. 1576 ve 1578 yılları arasında Martin Frobisher, Kanada’ya üç sefer yaptı ve İngiltere için büyük bir pay aldı. 1580’de, Sir Francis Drake, dünyayı dolaşan ilk İngiliz oldu. Beş gemiden oluşan filosu 34 ayda yaklaşık 57.936 kilometre yelken açtı. James Cook, 1768 ile 1779 arasında üç sefer yaptı. İlk haritada Yeni Zelanda ve Avustralya’nın doğu kıyısı. İkincisinde birkaç Güney Pasifik adası buldu ve Antarktika Çemberi’ni geçti. Son yolculuğunda Hawaii’yi keşfetti ve ardından kuzeye, Alaska’ya doğru yelken açtı. Alman haritacı Martin Waldseemüller isimler uydurmayı severdi. Hatta kendi soyadını bile yarattı. Amerigo Vespucci’nin keşfi onuruna Waldseemüller, Carta Marina adında bir harita bastırdı. New World America’nın güney kısmına isim verdi. Kuzey kısmına bu sırada Indies deniyordu. Bu haritanın bin kopyası tükendi. Waldseemüller, birkaç yıl sonra America ismiyle ilgili fikrini değiştirdi, ancak o zamana kadar popüler hale gelmişti.

Batı Afrika hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek batı afrika hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.