Kasa Nasıl Açılır?
Kısa Bilgi
Kasa Nasıl Açılır?
Kasanın türüne bağlı olarak farklı kasa kırma yöntemleri kullanılır. Bir kasayı kırmanın en basit yolu kodu tahmin etmektir. Üreticiler, alıcıların değiştirmesi gereken kasalar için standart kombinasyonlara sahiptir. Ancak birçok alıcı bunu yapamaz, bu nedenle orijinal kombinasyon kalır. Delme başka bir yaygın yöntemdir. Kilidin iç mekaniğini görmek veya kilidi atlayıp kasaya erişim sağlamak için delikler açılır. Sert plaka çeliği, kırıldığında kasayı korumak için ek cıvataların kilitlenmesini isteyen bir cam plakanın yerleştirilmesinde olduğu gibi, buna karşı önlem sağlamak için kasalarda sıklıkla kullanılır. Bir kasanın dış kabuğunu çıkarmak (‘soyma’), patlayıcı kullanmak ve kasayı yakmak için ateşli meşaleler kullanmak diğer yöntemlerdir.
Kasa nasıl soyulur?
Yaygın bir yöntem, filmlerde görüldüğü gibi, ses veya his kullanarak bir döner kombinasyonun kodunu güvenli bir şekilde kırmaktır. Bu, en saf haliyle bir güvenlik hırsızlığıdır ve sabır gerektirir. Kasa hırsızı ilk önce kilidin üzerindeki temas noktalarını belirler. Kilitteki kolların birbirine temas ettiği yerde, küçük bir klik sesi duyulur. Kasa hırsızı bu tıklamayı dinler veya hisseder ve ardından kadrandaki hangi numaranın tıklama ile karşılık geldiğini görür. Bir kombinasyon, her biri karşılık gelen bir tekerleğe sahip bir ila sekiz numara içerebileceğinden, kasa korsanının kaç tane tekerlek olduğunu belirlemesi gerekir. Kasa hırsızı tıklamaları dinleyerek kadranı çevirir. Her tıklama bir tekerleği temsil eder. Her tıklama duyulduğunda, kadran durdurulur ve tekerlek ‘park edilir’. Hiçbiri kalmayana kadar her tekerlek birer birer seçilir. Her tıklamanın sonuçları ve karşılık gelen sayılar daha sonra grafiğe dökülür. Bu, kombinasyonu tutan ancak sıralarını tutmayan sayıların aralığını temsil eder. Numaralar daha sonra kasa açılana kadar olası tüm varyasyonlarda aranır. Söylemeye gerek yok, bu işlem çok zaman alabilir.
Kodlar Nasıl Kırılır?
Kod kırma asırlık bir sanattır.Kriptanaliz olarak da bilinir (Yunanca ‘gizli’ anlamına gelen kryptos kelimesinden gelir), şifrelenmiş mesajları deşifre etmek için kullanılır.Bu sanat, savaş sırasında özellikle önemlidir.Zimmermann telgrafının kodunun kırılması, Amerika Birleşik Devletleri’nin I.Dünya Savaşı’na girişinde büyük rol oynadı. 2004’ün sonlarına doğru, ABD’nin İran’ın nükleer kodlarını kırdığı bildirildi.
Yıllar boyunca teknoloji geliştikçe, kriptanaliz yöntemleri önemli ölçüde değişti.Başlangıçta kalem ve kağıtla yapılan kriptanaliz, daha sonra makineler kullanılarak, özellikle İkinci Dünya Savaşı’nda Enigma kullanılarak yapıldı ve şimdi genellikle bilgisayarlar kullanılarak yapılıyor.
Kod kırma nasıl yapılır?
Tarihsel olarak, kodları kırmanın yolu, bazı bilgisayar programlarının hala kullandığı frekans analiziydi.Her harfin (veya kelimenin) başka bir harfle (veya bir rakamla) değiştirildiği basit kodlarda, kod kırıcışar en sık görülen harfi arar ve onu normal dildeki en yaygın harflerle, örneğin e veya a harflerini bulurlar .Bir mektubun başında ‘Sevgili Efendim’ veya bir cümlenin sonunda ‘DUR’ gibi kodla ilgili belirli kalıp bilgilerini bilmek, belgenin frekans analizi ve yapı analizine yardımcı olabilir.Bazı eğitimli tahminler bu durumda bir rol oynayabilir.Kodlar daha karmaşık hale geldikçe (ilk oldukça karmaşık kodlar, metin ile kod arasında öngörülebilir bir ilişki olmayan “iki parçalı” kodlardı), tamsayı çarpanlara ayırma gibi teknikler de dahil olmak üzere, üst düzey matematikçilerin bunları kırması gerekiyordu.
Bilgisayarların ortaya çıkışı, kod kırma tekniklerinin çok daha karmaşık hale geldiği anlamına geliyordu, ancak kodların kendileri de öyle.Pek çok modern kod henüz kırılmadı ve bilgiyi keşfetmek için dinleme ve izleme gibi diğer yöntemler kullanılmalıdır.Bununla birlikte, cep telefonlarında kullanılanlar gibi bazı kodlar, yaygın olarak bulunan bilgisayar programları ile kolayca kırılabilir.
Kod kırma hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek kod kırma hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla