Işık yılı nasıl ölçülür?
Işık yılı nasıl ölçülür?
Işık yılı bir uzaklık birimidir. Bir ışık demetinin (boşlukta) bir yılda kat ettiği mesafe ve 9,46 milyon kilometreyi buluyor. Çok uzun bir yoldur. Ancak gökbilimciler tarafından kullanılan mesafe birimi, bir ışık yılının aksine doğrudan ölçülebilen bir birimdir ve buna parsek denir. bir parsek, bir yıldız veya başka bir göksel nesnenin mesafesi bir yay saniyelik bir paralaksa sahiptir.
Parsek anlama gelir?
Geometri bize bir yay saniyesinin (veya ark saniyenin) bir derecenin 1 / 3600’ü kadar küçük bir açı olduğunu söyler. Geometri için o kadar ki, 5 kilometre ötede bir madeni para tutan bir kişiyi hayal etmesi demektir. Gözünüze göre, madeni paranın çapı bir saniye yaydır ve onu görebilmek için oldukça büyük bir teleskopa ihtiyacınız olacaktır. Şimdi Dünya’nın kendi yörüngesinde Güneş’in etrafında döndüğünü hayal edin. Dünyanın konumu değiştikçe, yıldızınızın açısı veya her ne olursa olsun değişir ve paralaks ile kastedilen budur. Nesne bir parsek uzaktaysa, bu açısal değişim bir yay saniyesidir.
Tam olarak ifade etmek gerekirse, bir parsek, Dünya’nın yörüngesinin (çapının değil) yarıçapının bir yay saniyesi açısını oluşturduğu mesafedir. Bir yıldızın ilk paralaksı 1838’de Königsberg’de Friedrich Bessel tarafından ölçüldü ve bu süreç artık amaca yönelik uydularda taşınan otomatik ekipman kullanılarak tamamen rutin hale geldi. Sadece birkaç bin parseklik yıldızlarda işe yarıyor, ancak bunun ötesinde mesafeleri tahmin etmenin başka yollarının da kullanılması gerekiyor.
Görünüşe göre, parsekler ve ışık yılları ölçek açısından o kadar da farklı değil. Bir parsek, 3.262 ışıkyılıdır. Öyleyse neden popüler astronomi yazarları orijinal birimlere bağlı kalmak yerine her zaman ışık yıllarına dönüştürülen mesafelerden alıntı yapıyorlar? Bunun kısmen anlaşılmasının daha kolay olmasından kaynaklandığını düşünüyorum ama belki de daha da önemlisi, uzayın mutlak genişliğini ve boşluğunu çok daha güzel bir şekilde iletiyorlar.
Mesafe birimi hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek mesafe birimi hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla