Dişlerimiz Nasıl Büyüyor?
Kısa Bilgi
Dişlerimiz Nasıl Büyüyor?
Her diş aynı iki parçaya sahiptir: çene kemiğine tutturmak için bir kök veya kök ve ağızda görülebilen bir taç. Bir dişte dört farklı malzeme vardır. ‘Mine’ sert ve parlaktır ve tacı örter. ‘Sement’, kökü kaplayan kemiksi bir malzemedir. ‘Dentin’, dişin gövdesini oluşturan fildişi benzeri bir malzemedir. ‘Diş pulpası’, dişin içindeki ‘pulpa odası’ adı verilen oyuk bir boşluktadır. Diş özü, sinirleri, atardamarları ve damarları içeren dokudan oluşur. Bunlar dişe kök ucundaki veya yakınındaki bir açıklıktan girerler.
Diyette kalsiyum veya D vitamini eksikliği diş minesinin zayıflamasına neden olur ve bu da erken çürümeyi teşvik eder. Özellikle geceleri dişlerin etrafında şekerli veya nişastalı yiyeceklerin toplanması, diş çürümesi sürecini daha da kötüleştirir. Bu besinler ağızda parçalandıkça dişlerin kalsiyumuna etki edecek ve onları çözünür hale getirecek asitler üreterek dişlerin yumuşamasına ve böylece bakterilerin onlara saldırmasına neden olur.
Dişler neden bazen ‘çarpık’ oluyor?
Sebep her kişiye göre değişir, ancak bilim adamları, modern insanda çenelerin gelişme şeklinin bu soruna neden olabileceğini söylüyor. Görünüşe göre bugün erkeğin çeneleri dişleri için her zaman yeterli yer sağlamıyor. Dolayısıyla, çarpık bir pozisyonda görünürler veya büyüme döneminde kayarlar. Bu, alt çenede bir dişin başına gelirse, üst çenedeki karşıt diş de pozisyonda çarpık hale gelir; Bu bazen dişlerin dışarı çıkmasına ya da dudakları dışarı itmesine ya da çenenin çekilmesine neden olarak ağzın görünümünü bozar.
Kaç adet dişimiz var?
İnsanın iki diş seti vardır: birinci (birincil) veya bebek seti ve ikinci veya kalıcı set. Tam bir diş setinde dört tip vardır ve her tipin özel bir görevi vardır. Ağzın ortasındaki ‘kesici dişler’, yiyecekleri keser. Kesici dişlerin her iki yanındaki ‘sivri uçlar’ yiyeceği yırtıyor. ‘Biküspitler’, tüberküllerin hemen arkasındaki yiyecekleri yırtıp ezerler Ağzın arkasındaki ‘azı dişleri’ yiyecekleri öğütür. İlk sette her çenede 10 ‘olmak üzere 20 diş vardır. Doğumdan yaklaşık 30 hafta önce oluşmaya başlarlar. Çoğu çocukta ilk ortaya çıkan dişler alt kesici dişlerdir.
Genellikle bir çocuk yaklaşık altı aylıkken ortaya çıkarlar. Altıncı ve otuzuncu ay arasında süt dişlerinin geri kalanı ortaya çıkar. Her çenedeki ana dişler, dört kesici diş, iki tüberkül ve dört azı dişidir. Kalıcı setteki 32 dişten 28’i genellikle altıncı ve on dördüncü yıllar arasında sürmektedir. Diğer dördü, üçüncü büyük azı dişleri veya yirmi yaş dişleri on yedinci ve yirmi birinci yıllar arasında patlar.
Diş çeşitleri nelerdir?
Kalıcı dişler, her çenede dört kesici, iki tüberkül, dört biküspit ve altı azı dişidir. On iki kalıcı azı dişi, süt dişlerinin yerini almaz. Çeneler uzadıkça süt dişlerinin arkasında büyürler. Kalıcı setteki biküspitler, ilk setteki azı dişlerinin yerini alır. Genellikle altı yıllık azı dişleri olarak adlandırılan ilk azılar genellikle ilk çıkan dişlerdir. En büyük ve en önemli dişler arasındadırlar. Çene içindeki pozisyonları yüzün alt kısmının şeklini ve diğer kalıcı dişlerin pozisyonunu belirlemeye yardımcı olur. Ana azı dişlerinin hemen arkasından gelirler ve sıklıkla yanlışlıkla süt dişleri olarak düşünülürler.
Diş seti hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek diş seti hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla