İRAN ŞAHI NEden İğrenç İĞRENÇ İşler ÖRgütledi?

Burası Hürmüz Boğazı.

İRAN ŞAHI NEden İğrenç İĞRENÇ İşler ÖRgütledi?

Iran neden onemlidir?

Dünyanın en önemli ve stratejik su yollarından biri. Dünyanın en önemli ve stratejik su yollarından biri Nedenini açıklayacağım ama önce… Amerika Birleşik Devletleri, İran ile yapılan uluslararası nükleer anlaşmadan geçen yıl çekildi. O zamandan bu yana iki ülke arasındaki ilişkiler oldukça gergin. ABD Başkanı Trump, Kasım ayında İran’a yaptırımları artırdı. Nisan ayında da İran’dan petrol alan ülkelere yaptırımlar uygulayabileceğini açıkladı. Amerika Birleşik Devletleri uçak gemisi Abraham Lincoln’ü bölgeye gönderdi. Askeri varlığını da artırıyor. Bunların hepsi Hürmüz Boğazı çevresinde oluyor. Peki Hürmüz Boğazı neden bu kadar önemli? Boğaz Orta Doğu’nun ham petrolünü Asya, Avrupa, Kuzey Amerika ve diğer pazarlara bağlıyor. Boğazın bir tarafında ABD’nin müttefiki Arap ülkeleri… …diğer tarafındaysa İran var.

umman ile iran komsu mudur?

En dar noktada, Umman ile İran arasında 21 deniz mili mesafe var. Her biri 2 deniz mili genişliğinde iki nakliye rotası bulunuyor. Dar görünebilir ama Hürmüz Boğazı dünyanın en büyük petrol tankerlerinin geçebileceği kadar derin ve geniş. Dünyadaki petrol ticaretinin beşte biri bu koridordan yapılıyor. Bu, neredeyse her gün 19 milyon varil petrol demek. Kıyaslamak gerekirse… Malakka Boğazı’ndan her gün 16 milyon varil… Süveyş Kanalı’ndan ise 5 buçuk milyon varil geçiyor. Bu da Hürmüz Boğazı’nı dünyanın en önemli petrol geçidi yapıyor. Boğaz ayrıca İran petrolünün de ana ihraç rotası. Bu İran ekonomisi için hayati önemde Petrol İran’ın tüm ihracatının üçte ikisini oluşturuyor. 2017’de 66 milyar dolarlık petrol ihraç etti. İran, tabii ki petrol satışına getirilen yaptırımdan memnun değil Ama elinde bir kozu var. İran Hürmüz Boğazı’ndaki trafiği engelleyebileceğini söylüyor. Peki boğaz, gerçekten kapatılabilir mi? petrol

iran irak arasindaki gerilimin nedeni nedir?

Aslında 1980’lerde buna benzer bir durum olmuştu. İran ve Irak birbirinin petrol ticaretini engellemeye çalışıyordu. “Tanker Savaşı” olarak bilinen bu olaylar sırasında 240 petrol tankerine saldırı düzenlendi, 55’i battı. İran’ın boğazı petrol trafiğine kapatma tehdidi burayı “güvensiz” hale getiriyor. Bu da bölgeye deniz mayınları döşenmesi, denizaltılar, gemisavar füzeleri ve hızlı hücum botları gönderilmesi anlamına gelebilir. Bu durumun hepimizi endişelendirmesi için birkaç sebep var. Öncelikle petrol rotalarındaki bir istikrarsızlık ilk olarak petrol fiyatlarını artırır. Ve bu da petrole dayanan sanayileri olumsuz etkiler. Somut bir örnek vermek gerekirse, ham petrol fiyatının artması, aracınızda kullandığınız benzinin fiyatını da artırır. Ama daha önemlisi, Boğaz’ı kapatmak uluslararası toplum tarafından savaş sebebi sayılabilir. Her ne kadar ABD ve İran… bundan kaçınmaya çalıştıklarını söylese de… Ama en ufak bir hata bile çok ağır sonuçlar doğurabilir. Ve şimdi birçok insanın kafasında aynı soru var; Bu gerilim, geri dönülemez bir noktaya ulaşır mı?

Petrol hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek Petrol hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.