Hayvanlar nasıl kış uykusuna yatar?

Hayvanlar nasıl kış uykusuna yatar?

Hayvanlar nasıl kış uykusuna yatar?

Hazırda bekletme, bazı hayvanların enerji tasarrufu yapmasına ve kış aylarında uyumasına izin verir.Çoğu hayvan, kış uykusuna yatmak için mağara veya yuva gibi tenha bir yer seçer.Bazı hayvanlar periyodik olarak uyanır ve sakladıkları yiyecekleri yerler, bazıları ise bütün bir mevsim uyur.Hayvanların kış uykusuna yatmasının nedeni, soğuk aylarda hayatta kalmak ve ayrıca kışın yiyecek bulmanın zor olmasıdır.

Kış uykusu sırasında ne olur?

Kış uykusu sırasında, bir hayvanın metabolizması, solunum hızı ve kalp atış hızı ile birlikte çok düşük bir seviyeye indirilir.Ayrıca vücut ısısı düşürülür (ortam sıcaklığıyla eşleşebilecek bir seviyeye).Bu süre zarfında hayvan, enerji için yavaş yavaş yağ depolarını kullanır.Bir hayvan uyurken hareket eder ve aktif bir beyne sahiptir, oysa gerçek kış uykusundayken hayvan ölü görünür ve hatta farkında olmadan dokunulabilir.

Kış uykusuna hazırlanmak için çoğu hayvan, kışın hayatta kalmalarına yardımcı olmak için yağ birikintilerini depolayabilmek için çok fazla yiyecek yerler.Hayvanlar bu yağ depolarını kullanır ve herhangi bir kas kütlesi kaybetmezler.Bu, avlamak için ihtiyaç duydukları güçle kış uykusundan çıktıkları anlamına gelir.

Fareler, yarasalar, kurbağalar, yılanlar ve sincaplar dahil olmak üzere hem kara hem de suda yaşayan hayvanlar kış uykusuna yatar. Soğuk kanlı hayvanlar, soğuk hava vücut sıcaklıklarının düşmesine neden olduğunda kış uykusuna yatarlar. Ayılar, kışın kış uykusuna yatkın olarak tasvir edilir, ancak gerçek kış uykusuna yatmazlar. Yılın bu zamanında, bir ayının kalp atış hızı yavaşlar, ancak vücut ısısı oldukça sabit kalır ve ayı kolayca uyandırılabilir.

Bilim adamları, onlara hidrojen sülfit vererek, farelerde yapay olarak kış uykusuna yattılar. Bu, insanlar da dahil olmak üzere diğer hayvanlarda kış uykusuna neden olma olasılığını yükseltir.

certain animals

Timsah Gözyaşları Nedir?

‘Timsah gözyaşları’ diye söylenen biri üzgün gibi davranıyor demektir.Timsah gözyaşları samimiyetsiz bir duygu ifadesidir.İfade 1400’lerden beri var ve Shakespeare ve Rudyard Kipling’in eserlerinde görülüyor.

Timsahlar, bir süre su dışındaysa gözlerini yağlamaya yardımcı olacak bir sıvı üreten gözlerinde bezler var.Bu hayvanlar aslında ağlamazlar çünkü gözyaşı kanallarından yoksundur, ancak bu yağlama sekresyonu gözyaşları görünümünü verir.

Timsahın gözlerindeki bu salgılar, genellikle timsah avını yerken mevcuttur. Bu, timsahın kurban için açıkça ikiyüzlü gözyaşları döktüğüne dair ağladığına dair eski inanca yol açtı. Timsah gözyaşlarının sahte gözyaşlarının, timsah öldürmeden önce timsahın avını cezbetmeye yardımcı olmak için kullanıldığı da düşünülüyordu. İfadeyi ortaya çıkaran bu eski inançlardır.

Soğukkanlı hayvanlar hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek soğukkanlı hayvanlar hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.