Hayal nedir? Hayal gücünün önemi nedir?
Kısa Bilgi
Hayal nedir? Hayal gücünün önemi nedir?
Düşünme şeklimizin bir kısmı, hafızamızda sakladığımız bilgilere dayanarak, fiziksel olarak mevcut olmayan veya gerçekleşmeyen şeylerin ve durumların zihnimizde imgeleri veya fikirleri oluşturmaktır. Bazı insanlar yaratıcı hayal gücünde diğerlerinden daha iyidir, yani yeni fikirler yaratmak için zihinsel imajlarını değiştirir veya manipüle eder.
Hayal gücünün sınırı yoktur. Problemleri ve bulmacaları çözmek hayal gücü gerektirir. Önce, ne yapılması gerektiğini düşünürsünüz, kafanızdaki çeşitli çözümleri gözden geçirirsiniz, işe yaramayacak fikirleri bir kenara atarsınız, olabilecek olanlardan birkaçını test edersiniz, sonra hey presto! tekerleği sen icat ettin.
Sadece olasılıkları hayal edin. En sevdiğiniz pastanın içine dişlerinizi batırdığınızı veya tuzlu patates kızartması yediğinizi hayal edin. Zihinsel tadı o kadar güçlü ve baştan çıkarıcı ki ağzınız beklentiyle sulamaya başlar. Kokuları çağırmak için ‘duyu anılarımızı’ da kullanırız, bu yüzden iğrenç kokan hiçbir şey düşünmeyin. Geçmişi hatırladığımızda veya gelecekle ilgili hayal kurduğumuzda, kendimize kafamızın içinde hikayeler anlatırız.
Yaratıcı yazarlar, ilginç karakterler, heyecan verici olaylar ve renkli kıvrımlar yaratmak için canlı hayal güçlerini kullanarak bu hikayeleri kurgu eserlerine dönüştürüyor. Beynin prefrontal korteksi, hayal gücümüzün anahtarıdır. Beynin en önünde, alnın hemen arkasında bulunan prefrontal korteks, beynin diğer bölümlerinden gelen bilgilerle beslenir. Planlar ve kararlar aldığımız, düşüncelerimizi düzenlediğimiz ve organize ettiğimiz ve en akıllı fikirlerimizi aldığımız yerdir.
Neden bazı insanlar çok zekidir?
Sağır olmasına rağmen, ünlü Alman besteci Ludwig van Beethoven (1770–1827), çalındığının bir notasını duymadan kafasında büyük senfoniler yazdı.Sanatçılar ve diğer görsel olarak yaratıcı insanlar, resimlerle düşünmeyi kelimelere göre çok daha kolay buluyor.Çizimler, resimler ve heykeller şeklinde canlandırmadan önce zihinlerinde güçlü zihinsel imgeler oluşturabilirler.
Oyun uydurmak ve diğer insanlar gibi giyinmek, küçük çocukların dünyayı öğrenmelerinin önemli yollarıdır.Kendinizi bir başkasının yerine hayal etme ve onun nasıl hissedebileceğini hissetme yeteneğine empati denir.
Özgür İrademiz Var mı?
Özgür irade bizi kısıtlayan biri olmadan kendimiz için seçimler yapmakta özgür olmak demektir.Çoğumuz, sahip olduğumuzu varsayıyoruz, ancak birçok filozofun özgür irademiz olmadığına inanıyor.Bunun yerine, eylemlerimizin kontrolümüzün ötesinde kuvvetlerle etkilendiğini veya belirlendiğini düşünüyorlar.
DETERMINIZM, bazı filozoflar, evrendeki her şey gibi, her insan eyleminin, zamanın başlangıcına kadar kesintisiz bir zincirde geriye giden önceki olaylar tarafından belirlendiğini iddia eder. Tüm olayların önceden belirlenmiş olduğuna inandıkları için determinizmin özgür irade kavramı ile bağdaşmadığı kabul edilir.
Ayrı bir felsefi argüman, insanların doğa yasalarına bağlı olduklarını kabul eder, bunun yerine bu yasaların onları belirli seçimler yapmaya zorlamadığını vurgular. Örneğin balkabağı yemek ya da yememek kişisel seçiminize kalmıştır. Kimse seni bunu yapmaya zorlamıyor. Pek çok bilim adamı, özgür iradeye sahip olmadığımıza inanıyor. Genlerimiz (doğa) ve yaşam deneyimlerimiz (yetiştirme) beyinlerimizi ve sinir yollarımızı inşa etmek için birleşir. Bunlar insanların kişiliklerini şekillendirir ve nasıl davrandıklarını belirler.
Dünyanın dört bir yanındaki birçok insan dini bir inancı takip ediyor ve evreni çok güçlü olan Tanrı’nın yarattığına inanıyor.
Hayal gücünün canlı güçleri hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek hayal gücünün canlı güçleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla