Güney Amerika'daki ana coğrafi bölgeler nelerdir?
Kısa Bilgi
- Güney Amerika’daki ana coğrafi bölgeler nelerdir?
- Güney Amerika’da ne tür iklimler bulunur?
- Güney Amerika’daki en yüksek zirve hangisidir?
- Güney Amerika’daki en yüksek şelale hangisi?
- Güney Amerika’daki en uzun dağ silsilesi hangisidir?
- Amazon ismi nereden gelmiştir?
- Güney Amerika’da hangi bitki örtüsü vardır?
- Güney Amerika’da bulunan başlıca hayvanlar nelerdir?
- Güney Amerika hakkında ilginç bilgiler
Güney Amerika’daki ana coğrafi bölgeler nelerdir?
Kuzey ve batıda, dünyanın en yüksek ikinci sıradağları olan And Dağları vardır.Doğu kıyısında, Guyana platosunun alçak dağları, Brezilya masifleri ve Patagonya platosu bulunmaktadır.En önemli ova, dünyanın en büyük yağmur ormanına sahip Amazon Havzasıdır.
Güney Amerika’da ne tür iklimler bulunur?
Ekvator kıtadan geçerken, Güney Amerika’nın çoğu ılık ve tropikal iklime sahiptir, yazlar yağışlı ve kışlar kurak geçer.Venezuela ve Kolombiya’nın kuzey kıyıları kurak ve kuraklığa meyillidir.Kolombiya ve Ekvador’un Pasifik kıyıları tropikal bir iklime sahiptir, ancak Peru ve kuzey Şili’deki kıyı bölgeleri çok kuraktır.Bu kıyılardaki soğuk akıntılar nem taşımaz.Yüksek And dağlarında bir alp iklimi vardır ve etraflarındaki alanlar serindir.Oğlak tropik bölgesinin güneyinde iklim ılıman - yazlar serin ve kışlar soğuktur.Güney Arjantin’deki Patagonya, neredeyse kutup iklimine sahiptir.
Güney Amerika’daki en yüksek zirve hangisidir?
Aconcagua zirvesi, Batı Arjantin’deki And Dağları bölgesinde 6.960 metre yükselir.Batı ve güney yarım kürelerde, Asya dışındaki dünyanın en yüksek zirvesidir.
Güney Amerika’daki en yüksek şelale hangisi?
Venezuela’daki AuyanTepui nehri üzerindeki Angel Falls 979 metreden yere düşüyor.Dünyanın en yüksek şelalesidir.Adını ilk kez 1933’te uçağından gören James Crawford Angel’dan almıştır. Yerel adı, Devil’s Mouth anlamına gelen Churún Merú’dur.
Güney Amerika’daki en uzun dağ silsilesi hangisidir?
7,000 kilometre boyunca uzanan And Dağları, dünyanın en uzun dağ silsilesidir.Ekvatorun yakınında başlar ve neredeyse Antarktika’ya gider.Bazı yerlerde 500 kilometre genişliğindedir.Amazon, taşıdığı su miktarı bakımından dünyanın en büyük nehridir.Peru’da And Dağları’nda başlar ve Brezilya’ya geçtikten sonra Atlantik Okyanusu’na akar.Bolivya, Kolombiya ve Ekvador’dan kolları katılır.etrafı boyunca 6.000.000 kilometre kare yağmur ormanı vardır.Bu Ormanlarda yaklaşık 2.000 kuş ve memeli türü, birkaç bin bitki türü ve yaklaşık 2,5 milyon böcek türü bulunmaktadır.
Amazon ismi nereden gelmiştir?
Amazon nehrinin ismi, İspanyol kaşif Francisco de Orellana’nın Tapuyas kadınlarından oluşan bir kabile ile savaştığı bir savaştan sonra verildi.Orellana’ya eski kadın savaşçıları veya Yunan mitolojisindeki Amazonları hatırlattılar.
Güney Amerika’da hangi bitki örtüsü vardır?
Güney Amerika, ekvator bölgesi boyunca uzanan dünyanın en büyük yağmur ormanına sahiptir.Orada palmiyeler, uzun ağaçlar, eğrelti otları, bambu ve lianalar (sarmaşıklar) büyür.Uzun otların yetiştiği geniş savan alanları da vardır.Bu, Venezüella kıyılarındaki çalılıklara yol açar.Brezilya, hem yaprak döken hem de yaprak dökmeyen ormanlara ve çayırlara (çimenli ovalar) sahiptir.Arjantin Pampaları, Güney Amerika’daki en büyük otlaklardır.
Güney Amerika’da bulunan başlıca hayvanlar nelerdir?
Güney Amerika kıtaya özgü hayvanlara sahiptir.Bunlar arasında kan emen yarasalar, gözlüklü ayı ve tapir bulunur.Güney Amerika, alpaka ve lamalarıyla ünlüdür.Aynı zamanda jaguarlar, karıncayiyenler ve kürkler de vardır.Yağmur ormanları, aralarında Amerika papağanı ve 500 tür sinek kuşunun da bulunduğu yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır.Daha sıradışı kuşlar arasında rhea ve flamingo bulunur.Yağmur ormanları, anaconda ve diğer boa türleri gibi yılanların yanı sıra iguanalar ve timsahlara da ev sahipliği yapar.En büyük boa olan yeşil anaconda, 10 metre uzunluğa kadar uzanır.Pasifik Okyanusu’nda Ekvador kıyılarına yakın olan Galapagos Adaları, Galapagos kaplumbağası gibi eşsiz hayvanları ile tanınır.
Güney Amerika hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek güney amerika hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla