Güneş kremi cildi gerçekten koruyor mu?
Kısa Bilgi
Güneş kremi cildi gerçekten koruyor mu?
Belki bir dereceye kadar öyle.Deri hücreleri güneş ışığına maruz kaldıklarında melanin üretirler, bu da cildin rengini belirler;koyu tenli kişilerde melanin üretimi daha etkilidir.Belki de bir melanin tabakası cilt hücrelerini hasardan veya şiddetli güneş yanığından korur.
Güneş yanığı nedir?
Güneş yanığı, cilt hücrelerinin aşırı dozda güneş ışığı almasından kaynaklanır. İlk aşama, açık tenli kişilerin tutkuyla aradığı bronzluktur. Ancak maruz kalma uzun sürelerde ve ultraviyole açısından yüksekse, cilt hücreleri şişer ve cilt kırmızı ve ağrılı hale gelebilir.
Ülkemizde bronzlaşma arzusu çok fazla değil çünkü çoğumuz zaten çok bronzlaşmış durumdayız.Bunun yerine, daha güzel görünen bir cilt vaat eden çok sayıda yüz ve cilt kremi satılır.Bu nedenle ihtiyaç, melanin üretimini azaltmaktır.Bu, güneş ışığına ve özellikle spektrumunun ultraviyole ucuna maruz kalmanın azaltılmasıyla küçük ölçüde yapılabilir.Bu, herhangi bir eski yüz kremini test edilen miktarda titanyum dioksit gibi bir tozla bağlayarak başarılabilir.Işığın bir kısmı dağılabilir ve bazıları soğurma ve yeniden yayma süreçleri yoluyla daha iyi huylu dalga boylarına indirgenebilir.Daha az melanin oluşur ve kişi daha az bronz hale gelir!
Güneş Her Zaman Aynı mı?
Güneş bizim için oldukça istikrarlı ve güvenilir bir şey. Görsek de görmesek de, her zaman orada olduğunu, aynı eski şekilde parladığını biliyoruz. Ve tüm pratik amaçlar için, bu yeterince iyidir. Güneş bir yıldızdır ve bu yüzden kendi ışığıyla parlar.
Güneşin enerjisinin kaynağı nedir?
Artık güneşin çok sıcak iç kısımlarındaki hidrojen atomlarının helyum oluşturmak üzere birleştiğine inanılıyor. Bu olduğunda, yüzeyine sürekli olarak akan serbest enerjiyi yayarlar. Ve güneş bu enerjiyi milyonlarca yıl boyunca yaymaya devam edebilir. Ama güneşi biraz daha detaylı incelersek, aynı ‘sabit’ resmi elde edemeyiz. Her şeyden önce güneş, en azından yüzeyinde yeryüzü gibi katı bir cisim değildir. Aslında, güneşin farklı kısımları farklı hızlarda dönmektedir. Güneşin dönme hızı ekvatorda 25 günden kutuplarında 34 güne çıkar.
Güneş koronası nedir?
Güneşin ‘korona’ olarak adlandırılan dış tabakası hafif, gaz halindeki maddeden oluşur. Bu koronanın dış kısmı beyazdır ve güneşin kenarından milyonlarca kilometre öteye uzanan flamalara sahiptir. Bunlar, güneşin parlama biçiminde küçük ama kesin farklılıklara neden olabilir. Güneşin ‘kromosfer’ adı verilen bir başka tabakası yaklaşık 9.000 kilometre kalınlığındadır ve büyük ölçüde hidrojen ve helyum gazından oluşur. Buradan 1.000.000 kilometre yüksekliğe çıkabilen ‘çıkıntılar’ adı verilen devasa bulutlar vardır. Bunlar aynı zamanda güneşin parlama şeklinin ‘kararsız’ halinin bir parçasıdır.
Melanin tabakası hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek melanin tabakası hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla