Güneş Dünya'dan küçük olsa ne olurdu?
Güneş Dünya'dan küçük olsa ne olurdu?
Kısa Bilgi
Güneş dünyadan ne kadar büyüktür?
Güneş ile dünyayı karşılaştırdığınızda güneşin kaç kat büyük olduğunu biliyor musunuz? Eğer güneşimiz bir basketbol topu olsa, dünya, bir karınca boyutunda olurdu İşte Güneşimiz bu kadar büyük ve tüm güneş sistemimiz onun etrafında dönüyor. Peki bu gaz ve toz bulutlarından oluşan yıldız, güneş sistemimizdeki en büyük yapıyı temsil etmeseydi ne olurdu? Dünyamız ve diğer gezegenler yörüngesinde dönmeye devam eder miydi? Bizi ısıtacak ve aydınlatacak bir şey olmadığında ne yapardık? Yaşadığımız dünyada hayat olur muydu? Yoksa güneş mi bizim etrafımızda dönerdi? Gelin Güneş sistemini, bu teoriyle yeniden tasarlayalım. Güneşin hacmini doldurmak için yaklaşık 1.3 milyon dünyanın bir araya gelmesi gerekirdi. İnanılmaz bir büyüklük değil mi?
canis majoris en büyük yıldız mıdır?
Peki ya bilinen en büyük yıldız olan canis majoris ile güneşi yan yana koysak? Güneşin onun yanında görünmeyeceğini size temin ederiz. Varsayımsal olarak güneş dünyadan küçük olsaydı, sistemimizin aynı bugün işlediği gibi işleyeceğini söylememiz pek mümkün değil! Dünyamıza olacakları ise söylemeye biraz çekiniyoruz. O kadar optimal bir konumumuz var ki güneş sisteminin bulunduğumuz kısmına yaşanabilir bölge adını veriyoruz. Dünyanın ve güneşin büyüklüğü, aradaki mesafe, dönüş hızımız milyonlarca yıldır süren bu yolculuğumuzu neredeyse kusursuz bir hale getirmiştir. Bir yıldızın kütlesi onun rengini ve sıcaklığını belirler. Yani daha büyük yıldızlar daha sıcak ve daha mavi olurken, daha küçük olanlar ise daha soğuk ve daha kırmızıdır. Güneş ise bu ikisinin arasında bir konuma sahiptir. Peki bu yıldızlar ne kadar küçük olabilir? Bu noktada çok fazla kırmızı küçük yıldızı ölçülememiştir, ancak karşılaştığımız en küçüğü bile on dünya büyüklüğünde.
Güneşin büyüklüğü yeterli midir?
Bu büyüklük, füzyonu sürdürmek için teorik olarak gerekli bir yıldız boyutuna çok yakındır. On Dünya’dan daha küçük olan herhangi bir şey artık bir yıldız olamaz, daha ziyade soğuk ve karanlık bir yıldız kalıntısı olacaktır. Peki ya Güneş, herhangi bir sebeple Dünya’dan daha küçük olsaydı? Füzyon oluşturmak için gerekli kütleye sahip olamaz ve tamamen yanardı. Güneş sistemimiz tek yıldızını kaybeder gibi görünse de, bundan çok daha kötü sonuçlar doğardı. Güneş bizi yörüngede tutan yerçekimi kaynağı olduğu için,tüm gezegenler savrulmaya başlardı ve bu kısa bir süre sonra Dünya üzerindeki tüm hayatın yok olması anlamına gelirdi. Gelin bir de bunun tersini düşünelim: Dünya Güneş’ten büyük olsun. Az önce bahsettiğimiz büyük yıldızları hatırladınız mı? Büyük bir yıldız olma yoluna girecek olan dünyamız, bunu sağlamak için ısı ve basınç üretmeye başlayacaktır. Elbette bu sıcaklık ile birlikte açık kırmızı bir renge dönüşecek ve güneş sistemimizin artık bir değil, iki adet güneşi olacaktır. İki güneşli bir gezegen elbette mümkün olabilir fakat içinde insanların yaşadığı bir dünyanın ısınması tam bir felaket olur. Sonuç olarak, insanlık için bu iki teori de kabul edilebilir değil.
Güneş hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek Güneş hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla