Geceleri Kaç Yıldız Görebiliriz?
Kısa Bilgi
Geceleri Kaç Yıldız Görebiliriz?
Teleskop olmadan sadece 6.000 yıldızın görülebileceğini bilmek sizi şaşırtabilir. Bu, bir kişinin 6.000 yıldıza bakıp sayabileceği anlamına gelmez. Çünkü bu 6.000 yıldızın dörtte biri Kuzey yarımkürede görülemeyecek kadar güneydedir. Ve dünyanın herhangi bir yerinden görülebilen yıldızların sadece yarısı bir seferde görünür, diğerleri ufkun altında kalır. Dahası, ufka yakın yıldızların çoğu pus nedeniyle görülemez.
Görebildiğiniz yıldızları saymaya başlasaydınız, muhtemelen 1.000’den fazla sayamazsınız. Teleskopa bağlı bir kamera ile aynı gökyüzünün fotoğrafları çekilebilir. Gökyüzündeki belirli bir noktanın fotoğrafında çıplak gözün görebileceğinden çok daha fazla yıldız sayılabilir. Ve uzun pozlama ile daha fazla yıldız göürlebilir. Son olarak, çok güçlü bir teleskop kullanarak, 1 000.000.000’dan fazla yıldızı fotoğraflamak mümkün olacaktır!
Neden yıldızlara isim verilir?
Gökyüzünde yeni bir yıldız fark edildiğinde ona bir isim veya kimlik numarası verilmelidir. Uzun zaman önce birçok ülkede Araplar, Yunanlılar, Romalılar ve Çinliler en parlak yıldızlara ve bir şekilde dikkat çekici olan diğer yıldızlara isim verdiler. 100’den fazla yıldıza isim verildi. Ve insan, bilinen yıldızların bir kataloğuna sahip olmak istedi. Bilinen ilk yıldız kataloğunda 1.025 yıldız listelenmiştir ve yaklaşık M.S. 137 yılına tarihlenmiştir. Yıldızların modern kataloğu 457.000’den fazla yıldızı listeler!
Çıplak gözle kaç yıldız görülebilir?
Şehir ışıklarından uzakta berrak, aysız bir gecede 3000 yıldızı görebilirsiniz. Elbette, bir teleskopu veya dürbünü gökyüzüne çevirir çevirmez, galaksimizdeki çok sayıda yıldız sayesinde çok daha fazlasını görebilirsiniz.Bununla birlikte, çıplak gözle görülebilen sınırda, herhangi bir zamanda ufkun üzerinde yalnızca 3000 kadar bireysel olarak tanımlanabilir yıldız vardır.
Çok sayıda yıldız hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek çok sayıda yıldız hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla