Füniküler nedir?
Vagonları dik eğimlerde yukarı ve aşağı hareket ettirmeye yarayan bir taşıttır
Kısa Bilgi
Füniküler nedir?
Füniküler “veya eğimli” demiryolları, eğimli ray üzerinde çalışan ikili demiryolu vagonlarıdır. Her iki vagon, karşı ağırlık prensibi altında çalışacak şekilde bağlanır. Bu tasarım sayesine, motoru çalıştırmak için gereken tek şey ilk güçtür. Bununla birlikte, birçok vagonun dik bir eğimde taşınması için çok az elektrik gücü gerekir.
Dünyanın en uzun füniküleri nerededir?
Eğimli bir asansör veya teleferik olarak da bilinen dünyanın en uzun füniküleri Fransa’da bulunmaktadır.
16 Aralık 1997’de Sierre-Montana-Crans fünikülerinin iki bölümü tek bir bölüme birleştirilmiştir ve 4192 metre ile dünyanın en uzun füniküleri haline geldi. Rhône vadisindeki Sierre şehrini 12 dakikalık bir yolculukla Crans-Montana-Vermala beldesine bağlar.
Tren rayları neden taşlarla doludur?
Bu taşlar (palet balastı adı verilen) dört temel amaca hizmet eder: Yük taşıma (demiryolu bağlantılarının ağırlığını dağıtır ve taşır) Su drenajının raylardan uzaklaştırılması Rayın yapısına müdahale edebilecek bitki örtüsünü dışarıda tutulması Rayları yerinde tutmaya yardımcı olur Trenler aşırı derecede ağır olabilir, bu ağırlık tekerleklerin oldukça küçük alanlarına odaklanır. Taşlar aslında palet balastı olarak adlandırılan ve büyük kuvvetleri trenin tekerleklerinden daha geniş bir zemine yaymaya yardımcı olur. Bu balast olmadan altındaki zemin düzensiz bir şekilde batabilir. Pistlerin traversleri (çapraz bağları) doğrudan balasta bağlanmaz ve bu sayede rayın küçük bir hareketi olur (örneğin ray genleşirken ve sıcaklıktaki değişimler nedeniyle büzülürken).
Havaalanlarında çok fazla güvenlik varken neden tren istasyonlarında güvenlik yoktur?
Uçak Kaçırma, 60’lı ve 70’li yıllarda çok yaygındı. ABD’de 1968 ile 1972 arasında, haftada 1 civarında 130 hava kaçırması oldu. Havaalanı güvenliği ondan sonra arttırıldı. 9/11’den sonra uçak kaçırmak, sadece sinir bozmak yerine çok daha tehlikeli bir hal aldı, bu yüzden güvenlik tekrar arttırıldı.
F1 Taksim-Kabataş Füniküler Hattı
İstanbul şehir içi ulaşımında entegrasyonu sağlamak ve ulaşım sürelerini kısaltabilmek için pek çok noktada aktarma merkezleri oluşturulmaktadır. Kabataş bölgesi de farklı ulaşım modlarının birbiri ile entegre edildiği noktalardan biridir. Deniz, kara ve raylı ulaşımı entegre etmek amacıyla Taksim - Kabataş Füniküler Projesi planlanmış ve 29 Haziran 2006 tarihinde sistemin açılışı yapılmıştır.
Hizmete Açılış Tarihi
29 Haziran 2006
İşletme Bilgileri
1
2
3
4
5
6
7
8
Hat Uzunluğu: 0,64 km
İstasyon Sayısı: 2
Araç Sayısı: 4
Sefer Süresi: 2,5 Dk.
İşletme Saatleri: 06.00 - 00.00
Günlük Yolcu Sayısı: 35.000 Yolcu
Günlük Sefer Sayısı: 195 Sefer / Tek Yön
Sefer Sıklığı: 3 Dk. (Pik Saatte)
F2 Karaköy - Beyoğlu tarihi tünel füniküler hattı
Türkiye’nin İstanbul şehrinde bulunan yeraltı metrosu. 1863’te Londra’da hizmete giren yeraltı toplu taşıma sistemlerinden sonra inşa edilen dünyanın en eski 2. yeraltı toplu taşıma sistemidir.
1871’de başlayan ve üç yıl süren inşaatın sonunda 573 metrelik Tünel hattı 17 Ocak 1875’te hizmete başladı. 1910 yılında elektrikli sisteme geçen Tünel, 1939’da İETT genel müdürlüğüne devredildi. 1970 yılında bir Fransız firması tarafından tamamen yenilenen Tünel, 90 saniyede Galata ile Beyoğlu’nu birbirine bağlamaktadır.
Tren hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek Tren hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla