Farklı cilt renklerine ne sebep olur?

Farklı cilt renklerine ne sebep olur?

Farklı cilt renklerine ne sebep olur?

İnsan derisinin rengi vücutta bulunan üç ‘pigment’ e veya renk maddesine bağlıdır. Bunlardan ilki kahverengi bir madde olan ‘melanin’ olarak adlandırılır. İkincisi, sarı bir madde olan ‘karoten’ olarak adlandırılır. Üçüncüsü ise kanın kırmızı pigmenti olan ‘hemoglobin’ olarak adlandırılır.

Dünya ırklarında bulunan ten rengindeki farklılıklar, neredeyse tamamen deride bulunan melanin miktarına bağlıdır. Güneş ışığının cilt dokularının daha fazla melanin üretmesine neden olduğunu biliyoruz, bu nedenle sıcak iklimlerde yaşayan insanların daha koyu tenleri olur.

En eski zamanlara geri dönersek, aynı anda gelişen üç ana insan grubunun olduğunu görürüz. Bunlardan biri, sarıdan kahverengiye bir renge sahip olma eğiliminde olan Moğol koluydu. İkincisi, koyu ve siyah renge sahip olan Negroid dalıydı. Üçüncüsü, beyazdan koyuya renge sahip Kafkas dalıydı. Yüzyıllar boyunca, bu türler sıklıkla birbirine karıştı.

Irklar ten rengine göre mi ayrılır?

Bu, yakın zamana kadar izole edilmiş olan Negroid dalı için daha az doğruydu. Bu karışmaya rağmen, insanlıktan açıkça ayrılmış beş ırk olduğuna inanılıyordu: Kafkas (beyaz), Moğol (sarı), Malaya (kahverengi), Zenci (siyah) ve Amerikan (kırmızı).

Günümüzde bilim adamları, insan ırkının beş ayrı renge ayrılabileceğine inanmıyorlar. Aynı insan stoğunda bile çok fazla renk yelpazesi var! Örneğin beyaz ırk, üç ana rengin karışımıdır: koyu tenli Akdeniz, sarı tenli Nordic ve orta koyu tenli Alpine!

skin tissues

Albino Nedir?

Bir albino, rengi veya pigmentasyonu olmayan bir kişidir. Beyaz ırkın bazılarında (özellikle İskandinav ırkında) çok az olmasına rağmen, tüm ırkların belirli bir pigmentasyonu vardır.

İnsanlarda renk veya pigmentasyona ne sebep olur?

Vücutta birbirine etki eden bazı maddeler tarafından üretilir. Maddeler renk bazları veya kromojenler ve belirli enzimlerdir. Enzimler renk bazlarına etki ettiğinde pigmentasyon üretilir. Bir kişinin vücudunda bu maddelerden herhangi biri eksik olursa, pigmentasyon yoktur ve biz buna ‘albino’ diyoruz.

skin tissues

Albinoların özellikleri nelerdir?

Kelime, ‘beyaz’ anlamına gelen Latince albus’tan gelir. Albino olan bir kişinin pembe gözleri vardır ve bunun nedeni gözün retinasında dolaşan kanın kırmızılığıdır. Bir albino’nun gözleri ışığa karşı çok hassastır. Yani böyle bir kişi göz kapaklarını kısmen kapalı tutar ve sürekli yanıp söner. Bir albino saçı tüm vücudu üzerinde beyazdır. Beyin ve omurilik gibi vücut içindeki dokular bile beyazdır.

Albino sadece insanlarda mı görülür?

Bu arada, albinizm sadece insanda değil, bitkilerde ve her türlü hayvanda da bulunur. Kuşlar arasında bile bulunur ve albino olmayan bir insan ırkı yoktur. Albinizmin kalıtsal olabileceğine inanılıyor, bu nedenle albino olan kişiler bu özellikleri çocuklarına aktarabilir. Muhtemelen hepimizin en aşina olduğu albinolar beyaz fareler, sıçanlar ve tavşanlardır. Ama albino sincapları ve hatta albino zürafaları gören insanlar var!

skin tissues

Vücut Nasıl Bronzlaşır?

İnsanlar genellikle ‘bronzlaşmak’ için vücutlarını güneşe maruz bırakırlar. Çok az insan güneş ışığının cilt üzerinde birçok önemli etkisinin olduğunun farkındadır. En bariz olanı kızarıklık veya güneş yanığı üretmektir. Buna ultraviyole ışık neden olur. Deride bulunan bir madde olan ‘histidini’ kan damarlarını açan (genişleten) bir maddeye dönüştürür. Ve bu, cildin kırmızı olmasına neden olan şeydir. Deride ‘tirozin’ adı verilen başka bir madde daha var.

Ultraviyole ışın bunu ‘melanin’ adı verilen kahverengi pigmente dönüştürür. Bu melanin daha sonra cildin dış katmanlarında birikerek onu ışık ışınlarının daha fazla etkisine karşı korur ve biz bu etkiye ‘bronzlaşma’ diyoruz.

skin tissues

Bronzlanşma sağlıklı mıdır?

Güneş ışığının da sağlık üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Deriye yerleşmiş olabilecek mantar ve bakterileri yok eder. Güneş ışığı ayrıca deride kan damarlarını daraltan bir madde üretir. Bu, kan basıncının yükselmesine neden olur. Vücuttaki enfeksiyonla savaşan belirli hücreler, güneş ışığının etkisiyle daha fazla aktivite için uyarılır. Güneş ışığının etkisiyle vücut kasları bile ‘güçlenir’. Ve sinir sistemi uyarılmış gibi görünüyor. Ayrıca vücut, D vitamini alır çünkü ultraviyole ışık, ciltte onu üreten kimyasal bir değişiklik gerçekleştirir.

skin tissues

Bronlaşırken nelere dikkat edilmelidir?

Güneş ışığı tüm bu etkilerine sahipse, bir kişi mümkün olduğu kadar fazlasını elde edemez mi? Cevap şudur: Güneş ışığı vücutta bir ilaç gibi davranıyorsa, ne kadar ilaç alınacağına dikkat edilmelidir. Bronzlaşmak için dışarıdaysanız, yavaş yavaş yapmalısınız; ilk gün birkaç dakika, ertesi gün beş dakika daha vb. Güneşe çok fazla maruz kalmak aslında cilde ve vücuda zarar verebilir.

Daha koyu ten hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek daha koyu ten hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.