Eski Mısır'da hayat nasıldı?
Kadim bir toplumun, uzun zaman önceki günlük törenlerini ve ritüellerini keşfedin
Kısa Bilgi
Antik Mısır’da Firavun kimdir?
Eski Mısırlılar hakkında okuduklarımızın çoğu, cenaze törenlerinden, öteki dünyadaki ayrıntılı hikayelerine kadar ölüm etrafında dönmektedirler. Aslında, bu medeniyet gerçekten de çok zengin hayatlara yol açtı. Nil Nehri, mahsuller için verimli topraklar ve hayvan otlatmak için kalın otlar sağlamıştır, bu nedenle nüfusun çoğunluğu çiftçilerdir. Diğer yaygın meslekler arasında marangozlar, dokumacılar ve kuyumcular gibi zanaatkârlar bulunurken, daha zengin ailelerin halkı kâhin ya da rahip olabilirlerdi. Eski Krallık zamanında, Mısır’ın bir ordusu yoktu; Firavun, ülkeyi savunmak için bir orduya ihtiyaç duyulduğunda köylüleri çağırırdı. Ancak Mısır, Hyksos (Kenanlı bir kabile) tarafından işgal edildiğinde, sürekli ve eğitimli orduya ihtiyaç duyuldu. Bu, antik krallığın katı toplumsal hiyerarşisinde erkeklerin yükselişinin bir yolu olarak görüldü. Nehir, krallığın bir ucundan diğerine ulaşım ve iletişim sağladı; güçlü, birleşik bir ulus ve “en önemlisi” güçlü, birleşik bir ordu yaratmaya yardımcı oldu.
Mısır’da insanlar nasıl yaşardı?
Varlıklı ailelerden gelen Mısırlı çocuklar, din, okuma, yazma ve aritmetik çalıştıkları okula devam ederken, daha fakir çocuklar babalarının ticaretini öğrendiler. Kızlar evde eğitim görürlerdi ya da 12 yaş civarında evlenmeden önce işe gitmiş ve çoğunlukla ebeveynleri tarafından seçilen bir erkekle evlenirlerdi. Kadınların kocalarına itaat etmeleri beklenirken, iş anlaşmalarına katılabilir, kendi topraklarına sahip olabilirdi. Çocuklarına ve evlerine bakmanın yanı sıra çiftliklerde çalışabildiler ya da mahkemeler ve tapınaklar tarafından akrobatlar, dansçılar ve müzisyenler olarak istihdam edilebildiler. Soylu olmayan kadınlar bile rahibe ve devlet memuru olabilirlerdi. Mısırlılar aile hayatına değer verirlerdi ve amcalar, teyzeler ve büyükanne ve büyükbabaların hepsi aynı odada birlikte yaşarlardı.
Mısır Firavunları nasıl yaşardı?
Eski dünyanın pek çok krallığı gibi Mısırlılar da üstte bir üst yönetici olan hiyerarşik bir toplumda yaşıyorlardı; Firavun, herkes tarafından yeryüzündeki tanrı olarak kabul edilirdi. Firavun toprak yasalarına karar verecek, vergileri toplayacak ve savaşı ücretlendirecekti. Firavunun altında, baş danışmanı ve bazen de başrahip papazlar vardı. Onun altında, diğer rahiplerin yanı sıra bireysel bölgelerden de sorumlu olan soylular vardı. Soylulara, okuyabilen veya yazabilen tek insanlar ve dolayısıyla Mısır hanedanlığının kayıtlarını tutabilen tek insanlar oldukları için de saygı duyuluyordu.
Mısır Piramitleri nasıl yapılmışlardır?
Neden piramitlerin içindeki her şeyi bilmiyoruz? Mısır Mezarları Dar şaftlar ve içinde birkaç küçük oda bulunan dev kaya yığınlarıdır. Bunları biliyoruz çünkü miller yüzeye ulaşıyor. Başka odalar olabilir, ancak bunlara erişmek için tonlarca kayaya tünel açılması gerekir, çünkü bu odalara herhangi bir kapı veya koridor yoktur ve bunların üzerinde milyonlarca ton kaya vardır.
Mısır Piramitleri ne zaman keşfedildi?
Yıldan yıla piramitlerde daha fazla oda keşfetmeye nasıl devam ediliyor?
Birkaç neden:
Daha iyi Sonar teknolojisi veya radar tarafından birçok oda tespit edildi. Taşların arasından bir sinyal gönderir ve düzensiz yankıları dinlerlerdi. Günümüzün sonar ve radar görüntüleme teknikleri geçmiştekilerden daha iyi. Ekipman daha hassastır, farklı frekanslar kullanır ve dijital sinyal işleme ile daha iyi bir 3D harita oluşturabilirler. Robotlar her zamankinden daha küçük alanlarda gezinebiliyor.
Farklı izinler; Piramitler hakkında bilimsel çalışmalar yapmak için Mısır Hükümeti’nden izin almalısınız. Zamanla, araştırmanın türleri ve yerleri değişti. Piramitlere zarar vermek istemiyoruz, bu yüzden yıkılmış taşların arkasına tıkanmış veya kapatılmış odaları keşfetmek için ‘duvarların içinden’ görmek için akıllı yöntemler kullanmak zorundayız. ‘Duvarları görme’ teknolojimiz daha iyi hale geldikçe, onlara zarar vereceğimiz korkusunu aşarak piramit içlerini daha fazla keşfedebiliriz.
Ayrıca, yeraltı binalarını ve odalarını keşfetmek için kullanılan radar ve jeofizik türleri kir veya kumla çevrelenme avantajına sahiptir ve kir ve kum taştan çok farklı olduğu için bulunması kolaydır.
Mısır hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek Mısır hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla