Eski Gökbilimciler Evreni Nasıl Resmetti?

Eski Gökbilimciler Evreni Nasıl Resmetti?

Eski Gökbilimciler Evreni Nasıl Resmetti?

Bugün bildiğimiz evreni anlamak, eski bir insanın evren fikrini kavramasından çok daha zordur. Bugün, evrenin sadece dünyayı ve güneş sistemimizi değil, bu güneş sisteminin ait olduğu galaksiyi (‘Samanyolu’ olarak adlandırılır) ve diğer tüm galaksileri de içerdiğini düşünüyoruz. Sadece içinde yaklaşık 200.000.000.000 yıldız var. bizim galaksimiz ve evrene uzanan milyonlarca galaksi var. İnsanın hayal gücü bu enginliği kavrayamaz!

Evren ilk zamanlarda biliniyor muydu?

Ama eski zamanlarda evrenin çok basit bir resmine sahiptiler. Güneş, ay, yıldızlar ve gezegenler yeryüzünün etrafında hareket eden küçük nesnelerdi. Evrenin göründüğü gibi olduğuna inanıyorlardı. Ortasında devasa, sabit, hareketsiz bir toprak ve üstünde binlerce küçük parlayan ışıkla serpilmiş büyük bir kubbe ile. Yunanlılar gerçek astronomi bilimine başladılar.Eski Yunanlıların çoğu dünyanın hala evrenin merkezinde durduğunu düşünüyordu. MÖ 6. yüzyılda yaşamış olan Pisagor, bunu ilk öne süren kişi gibi görünüyor.Ama yine de evrenin merkezi olduğunu düşünüyordu.

MÖ 3. yüzyılda yaşamış olan Aristarchus, dünyanın kendi ekseni etrafında dönen ve sabit bir güneşin etrafında dönen bir küre olduğuna inanıyordu. MS 2. yüzyılda, Ptolemy adlı bir astronom Almagest adlı bir kitap yazdı. Dünyanın evrenin merkezi olduğunu düşündü ve gezegenlerin, güneşin ve ayın dünyanın etrafında nasıl hareket ettiğini göstermeye çalıştı. 14 asırdır fikirleri kabul edildi. Kopernik, 1543’te güneşi evrenin merkezi olarak önerdi. Sonra teleskopun keşfi geldi ve insan, evrenin gerçekte neye benzediğini bulmak için daha iyi bir yola sahip oldu. Giderek daha fazla gerçek toplandıkça, modern evren fikrimiz yavaş yavaş gelişti.

Taşınmaz dünya hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek taşınmaz dünya hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.