Araba tekerlekleri neden bazen geriye gidiyorlar gibi görünüyor?

Araba tekerlekleri neden bazen geriye gidiyorlar gibi görünüyor?

Araba tekerlekleri neden bazen geriye gidiyorlar gibi görünüyor?

Bu fenomen, vagon tekerleği efekti veya posta arabası tekerleği efekti olarak adlandırılır. Çünkü genellikle sahnenin çekildiği eski westernlerde görülür ve tekerleklerin parmaklıkları yanlış yöne dönüyormuş gibi görünür. Posta arabası biraz yavaşladığında, tekerlekler doğru yönde dönüyor gibi görünür. Aynı fenomeni uçak pervanelerinde, helikopter rotorlarında ve tekerlekleri, posta arabası tekerleklerini taklit eden tel jantlara sahip modern arabalarda görebilirsiniz. Etki, stroboskopik etki olarak bilinen optik bir yanılsamadır. Bu yanılsamayı en çok filmlerde kameraların çalışma şekli nedeniyle görüyoruz. Standart film kameraları saniyede yirmi dört ayrı fotoğraf çeker, bu da film izlerken gördüğümüz görsel bilgileri sınırlar.

Aşağıdakileri göz önünde bulundurun: Varsayımsal bir tekerleğin yalnızca bir kolu vardır ve bir film kamerası saniyede yirmi dört kare gibi normal bir hızla film çekerken saat yönünde dönmektedir. Çark saniyede yirmi dört kez dönüyor ve film kamerası deklanşörü, çark saat on iki pozisyonunda olduğu her seferinde açılıyor. Filmi izlediğimizde, çark sabit görünürdu, çünkü çarkı sadece saat on iki konumunda görebiliyorduk. Döner çark hafifçe yavaşladıysa, çark yavaşça saat on bir pozisyonuna geldiyse, çark önceki sahneye göre bulunduğu konumun arkasında olacaktır. Görünüşe göre çarkın saat yönünün tersine hafifçe döndüğü ve böylece geriye doğru hareket ettiği izlenimi oluşur, gerçi gerçekte hala saat yönünde dönüyordu. Diyelim ki çarkın biraz daha hızlı döndüğünü ve kamera deklanşörü açılmadan önce birden fazla dönüş yapacağını, böylece bir sonraki karede jant telinin saat bir konumunda görüneceğini varsayalım. Çark, ileriye doğru saat yönünde, ancak gerçek dönüş hızından çok daha yavaş hareket ediyor gibi görünüyordu. Tabii ki, gerçek tekerleklerin birçok jant teli vardır. Bir araba veya posta arabası tekerleği üzerindeki tel parmaklıkların dönüşünü nasıl gördüğümüz, bu parmaklıkların konumuna ve kamera deklanşörünün ne zaman fotoğraf çektiğine bağlıdır.

Bunun çok basitleştirilmiş bir model olduğunu eklemeliyim;Araştırmacılar, tekerleği algılamamızla tam olarak neler olup bittiğine dair farklı fikirlere sahipler.Vagon tekerleği fenomeni, daha teknik yönlerden bazılarını açıklamak için ‘beta hareketi’, ‘Schouten teorisi’ ve ‘zamansal örtüşme teorisi’ gibi terimlerle oldukça karıştırılır.

Posta arabası tekerleği efekti hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek posta arabası tekerleği efekti hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.