Dünya'nın etrafında dönen birçok uydu var. Neden birbirleriyle çarpışmıyorlar? Düzgün çalışamayacak kadar zaman gectiğinde onlara ne olur?

Dünya'nın etrafında dönen birçok uydu var. Neden birbirleriyle çarpışmıyorlar? Düzgün çalışamayacak kadar zaman gectiğinde onlara ne olur?

Dünya’nın etrafında dönen birçok uydu var. Neden birbirleriyle çarpışmıyorlar? Düzgün çalışamayacak kadar zaman gectiğinde onlara ne olur?

Evet, yörüngede yüzlerce uydu var. Ancak Uzay çok büyük. Bu, ekvator üzerinde, Dünya merkezinin 42.000 kilometre yukarısındaki sabit yörüngedir. Bu yayda, her biri en yakın komşusundan 1 derecelik bir açısal uzaklıkla ayrılmış 360 uydu yerleştirdiğimizi varsayalım. Aralarındaki fiziksel mesafe 2 çarpı pi çarpı 42.000, 360’a bölünerek, yani 730 kilometrenin üzerinde olacaktır. Bir uydu, kabaca bir motorlu taşıtla aynı boyuttadır. Fiziksel bir çarpışma sadece kasıtla mümkündür, kaza ile değil.

Bununla birlikte, jeo-durağan yörüngedeki kalabalık, başka nedenlerden dolayı ciddi bir endişe kaynağı haline geliyor; bu fiziksel yakınlıktan kaynaklanmamaktadır, ancak uydulara elektromanyetik ışınların ve uydulardan gelen yayılmaların sinyallerin karışmasına neden olabileceği gerçeği.

Uyduların ömrü neye bağlıdır?

Bir uydunun sınırlı bir ömrü vardır. Elektriksel veya mekanik arıza nedeniyle alt sistemlerinden herhangi birinde arıza oluşturabilir. Güneş panelleri üzerindeki radyasyon etkileri nedeniyle güç üretim kabiliyetinde bozulma olabilir. Ve son olarak, kontrol ve yönlendirme için kullanılan gemideki yakıt tükendiğinde ömrünün sonuna ulaşır.

Alçak Dünya yörüngesine sahip uyduların ömrü daha kısadır çünkü yörüngenin hava direncine bağlı olarak bozulması önemli hale gelir ve sürekli olarak düzeltilmesi gerekir. Öyleyse, modası geçmiş, yararlılıklarını aşmış veya tamamen başarısız olmuş uydularla ne yapılabilir? Düşük Dünya yörüngesinde olanlar, yörüngeden zarif bir şekilde çıkmak için manevra yaparlar; küçük uydular yere zarar vermeden alçalma sırasında neredeyse tamamen yanar. Jeo-durağan yörüngede olanlar da dahil olmak üzere daha yüksek yörünge uyduları, biraz daha yüksek bir irtifada bir ‘mezarlığa’ itilmedikçe, bozunmayan ölü bedenler olarak yörüngede kalırlar. Radyo parazitlerini ortadan kaldırmak için hepsinin elektriksel olarak kapatılması gerekir. Bu kılavuzlar evrensel olarak kabul edilirken, yörüngede biriken hurda hakkında devam eden endişeler var. Yeterince uzun bir süre sonra, bu çöpün göktaşları veya diğer yüzen çöplerle çarpışmalar nedeniyle parçalanacağı ve Uzay ortamını kalıcı olarak değiştirecek yapay olarak enjekte edilmiş karasal çamurdan oluşan Uzay halkaları ile sonuçlanabileceği tahmin ediliyor. Üzücü ama doğrudur ki biz insanlar gelecek nesillere çok fazla ilgi ve saygı göstermiyoruz.

Alçak Dünya yörüngesine sahip uydular hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek alçak dünya yörüngesine sahip uydular hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.