Dünya neden yuvarlak?

Dünya neden yuvarlak?

Dünya neden yuvarlak?

Yerçekimi nedeniyle tüm gezegenler yuvarlaktır.Yerçekimi, gezegenin merkezine doğru yani içe doğru uygulanan kuvvettir. Böylece, yüzeyin tüm parçaları eşit bir şekilde merkeze doğru çekilir.Sonuç bir küre veya toptur.Dünya ve diğer gezegenler oluşurken, yerçekimi tüm gazı ve tozu daha büyük kümeler halinde topladı.Çarpışmalar malzemeyi sıcak ve erimiş hale getirdi ve yerçekimi bir küre yapmak için hepsini mümkün olduğunca içe doğru çekti.Daha sonra tüm erimiş malzeme bu küresel formlarda soğutulur ve sertleştirilir.

Gezegenler neden yuvarlaktır?

Gezegenler mükemmel küreler değildir. Dönen herhangi bir kütle, bu kütleyi dışarıya, dönme merkezinden olabildiğince uzağa atmak ister. Bir kementin veya kementin şekline tanık olun. Bir gezegenin dönüşü onun ekvatorda daha fazla şişmesine neden olur. Dünya bir küre olmaya yakındır, ancak tam olarak değil. Dönmesinden kaynaklanan çıkıntı, onu bir noktadan ekvatordaki zıt noktaya, kutuptan direğe göre yirmi on kilometre daha uzak hale getirir.

Jüpiter yaklaşık yüzde 7 oranında düzleştirilmiş veya yassılaşmıştır.Jüpiter’in ekvatoru etrafında, kutupların çevresinden daha büyük bir mesafedir.Jüpiter, Dünya’nın yaklaşık 320 katı kütleye sahip devasa bir gezegendir.Yaklaşık on saat içinde ekseni üzerinde bir kez döner.Jüpiter’e küçük bir teleskopla bakabilir ve bunun küresel olmadığını görebilirsiniz.Ve kutup çapı ile ekvator çapı arasındaki farkı ölçmek için Jüpiter’in NASA fotoğrafını kullanabilirsiniz.

Gezegenlerdeki dağlar ve vadiler, mükemmel bir küreden daha küçük sapmalardır.Dünyanın en yüksek dağları yaklaşık on kilometre yüksekliğindedir ve yerçekimi onların çok daha yükseğe çıkmasını engeller.Elli veya yüz kilometre uzunluğundaki dağlar kendi ağırlıklarıyla ezilirdi.

mass of earth

Dünya Kutuplarda neden düz?

Dünya Kutuplarda düz değildir, ancak bu yöndeki yarıçapı ekvatorun yakınındakinden daha küçüktür.Başka bir deyişle, Dünya tam bir küre değil, “basık küremsi” dir, kutup çapı ekvator çapından yaklaşık 43 kilometre daha azdır.Fark 300’de yaklaşık bir kısımdır.

Bunun nedeni, Dünya’nın kendi ekseni etrafında dönmesi ve ekvator bölgesinin merkezden uzaklaşan bir merkezkaç kuvveti yaşaması gerçeğinde yatmaktadır.

Bu tür etkiler astrofizikte önemli bir rol oynar - örneğin yıldızların ve gezegen sistemlerinin oluşumunda ve Evrenin morfolojisinde.Dönen ve yerçekimi yapan madde, galaksimiz Samanyolu’nun şekli gibi ince diskler oluşturma eğilimindedir.Bu etki, aynı düzlemde hareket eden Güneşimizin ve gezegen ailesinin oluşumunda da rol oynamış olmalı.

Dünyanın kütlesi hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek dünyanın kütlesi hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.