Doğum Lekeleri Nedir?

Doğum Lekeleri Nedir?

Doğum Lekeleri Nedir?

Bir doğum lekesinin teknik adı ‘nevüs’ dür ve doğumda mevcut olan veya doğumdan kısa bir süre sonra gelişen bir benler anlamına gelir. Tıp bilimi hala onlara neyin sebep olduğunu bilmiyor ve ortaya çıkmalarını engellemenin hiçbir yolu bulunmadı.

Yüzdeki benlerin sebepleri nelerdir?

Ancak bir şey biliniyor: Bunlar kesinlikle annenin çocuğun doğumundan önce yaşadığı bazı korkutucu deneyimlerden kaynaklanmıyor. Hemen hemen herkesin vücutta herhangi bir yerinde en az bir ben vardır. Kafa derisi de dahil olmak üzere cildin hemen hemen her yerinde görünebilirler. Görünüşleri büyük ölçüde değişebilir çünkü bu, ortaya çıktıkları deri katmanına bağlıdır. Çoğu doğumdan önce veya hemen sonra gelişir, ancak bazı durumlarda çocuk yaklaşık on dört veya on beş yaşına gelene kadar ortaya çıkmazlar.

skin cells

Doğum lekelerinin zararları var mıdır?

Kendi haline bırakılırsa, doğum lekeleri nadiren ciddi fiziksel sorunlara neden olur. Onlarla ilgili en büyük tehlike, müdahale edildiklerinde kanserli bir büyümeye dönüşme olasılığıdır. Ancak bu çok nadiren olur ve benleri olan çoğu insan bunun için endişelenmez. Doğum lekesi olarak kabul edilebilecek çok çeşitli başka cilt hastalıkları vardır. Bunlardan biri, ciltte doğumda veya kısa bir süre sonra ortaya çıkan kırmızımsı veya morumsu bir yapı veya lekedir. Bazen bunlar çilek veya ahududu rengindedir. Aslında alışılmadık bir kan damarı oluşumudur ve genellikle tedavi olmaksızın kaybolurlar. Ancak birçok doktor, yara izi kalmasını önlemek için çilek veya ahududu izlerinin erken çıkarılması gerektiğine inanmaktadır. Tıp otoriteleri çilleri ‘cilt lekeleri’ olarak bile değerlendirirler. Genellikle güneşten gelen ultraviyole ışınlarına maruz kalmaktan kaynaklanırlar. Sarı saçlı ve açık tenli kişiler en sık çillere yakalananlardır.

Benler neden oluşur?

İki tür ben vardır: doğuştan (doğuştan sahip olduklarımız) ve edinilmiş.İlki, fetal gelişim sırasında ortaya çıkan ve genellikle ciltte küçük pigmentli büyümeler olarak tanımlanan küçük malformasyonlardır.Bu benler bilgelik içermez, ancak benleri aldırdıktan sonra ciddi bir cinsel istek, saç kaybı veya ergen çocuklarıyla iletişim kurma becerisi kaybını fark eden kişiler tarafından çeşitli işlevlerle ilişkilendirilmiştir.

Edinilmiş benler tamamen farklıdır. Bazı insanlar yaşamları boyunca yeni benler geliştirmezken, diğerleri yenilerinin yaşlandıkça, hatta yaşlılıkta göründüğünü fark edeceklerdir. Yeni bilgi beyin tarafından emildiğinde hücreler yeniden sıralanır ve bilgi türüne bağlı olarak beyin omurilik sıvısındaki uygun saklama konumlarına yerleştirilir. Bu, nöronal göç olarak bilinir. Beyin karmaşık bilgilerle aşırı yüklendiğinde, beyin normalden daha fazla beyin omurilik sıvısı üretir ve aşırı dökülme omurgadan aşağıya doğru yol alır ve yeni hücreleri kan damarlarına bırakır.

Yeni benler hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek yeni benler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.