Doğal olarak oluşan en ağır element nedir?

Doğal olarak oluşan en ağır element nedir?

Doğal olarak oluşan en ağır element nedir?

Atom numarası 92 olan uranyum’dur. Atom numarası, bir atomun çekirdeğindeki proton sayısıdır ve elementi tanımlar. Ancak doksan ikiden fazla proton olduğunda, çekirdek dengesizleşir ve diğer elementleri oluşturmak için ayrışır. Bunu biliyoruz çünkü bilim adamları bu tür çekirdekler yapabildiler ve çekirdeklerin saniyenin sadece bir kısmı için kararlı olduğunu gözlemlediler.

Yapay elementler nasıl oluşturulur?

Eski simyacıların yiğitçe aradıkları süreci kullanarak: dönüşüm. Bir elementi diğerine değiştirmek. Ancak bu tür prosedürler gerçekte kimyanın bir parçası değil, milyonlarca dolara mal olan yüksek enerjili fizik, nükleer füzyon ve parçacık hızlandırıcıların dünyasına aittir. Bilim adamları son zamanlarda, örneğin çinko iyonlarını (atom numarası 30) yüksek enerjilere hızlandırarak ve onları bir kurşun hedefe (atom numarası 82) çarparak 112 numaralı elementi yaptılar. Bir milisaniyeden daha kısa bir süre için, 112 protonlu bir çekirdek gerçekte vardı. Neredeyse anında diğer elementlere dönüştü, ancak bilim adamları onu bozunma modeliyle tanımlayabildiler.

atomic number

Elementler nasıl isimlendirilir?

Adı ne? Şimdilik isimsiz kalıyor, ancak sonunda birisi uygun bir isim bulacak. Diğer unsurlar, Almanya için germanyumda olduğu gibi ülkelerden sonra isimlendirilmiştir; Mendeleev için mendelevium’da olduğu gibi insanlardan sonra; ve gezegenlerden sonra, Uranüs için uranyumda olduğu gibi. Ancak, Amerikalı bilim adamlarının, Alman bilim adamlarının ve eski Sovyetler Birliği’nden bilim adamlarının, atom numarasının 103’ün üzerindeki elementleri adlandırmaya giriştikleri çekişmeler göz önüne alındığında, element 112’nin adlandırılması biraz zaman alabilir.

Nihayet 106. elementin adı üzerinde bazı anlaşmalar var gibi görünüyor; Amerikalı füzyon araştırma öncüsü Glen Seaborg’dan sonra çoğu kişi ona seaborgium demeye isteklidir. Nielsbohrium, nahnium ve meitnerium 107’den 109’a kadar sıralanıyor. Peki şimdilik 112’ye nasıl atıfta bulunacağız? Geçici ad ‘unnildodecium’ dur.

Proton sayısı hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek proton sayısı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.