Bal neden bu kadar yapışkandır?
Bal neden bu kadar yapışkandır?
Hidrojen bağları balı yapışkan hale getirir.Daha önce hidrojen bağlarını öğrendiniz (sayfa 153).Diğer bazı bağlardan farklı olarak, hidrojen bağları bir bileşikteki atomlar yerine moleküller arasında oluşur.Bal ve parmaklarınız arasındaki çekim, baldaki hidrojen bağlarının parmaklarınızdaki molekülleri çekmesinden kaynaklanır.
Bal çoğunlukla su, fruktoz ve glikozdur.Son ikisi, monosakkaritler olarak da bilinen basit şekerlerdir.Bu üç bileşen balın yüzde 86’sını oluştururken, diğer şekerler geri kalanının çoğunu oluşturur.Şekerler suya iyi bağlanır.Su olan balın yüzde 17’sinin neredeyse tamamı şekere bağlanır (hidrojen bağlarıyla), böylece bakteri veya küfleri desteklemek için çok az su kalır.Bu nedenle balın soğutulmasına gerek yoktur.
Şekerler ve su arasındaki hidrojen bağları balı yapışkan hale getirir, böylece yavaşça dökülür ve kalınlaşır.Aynı bağlar onu parmaklarınıza da yapıştırır.Ancak su, parmaklarınıza hidrojen bağlarıyla da bağlanır ancak yapışkanlık hissetmez.Fark ne?
Sizler ıslandıklarında, kuru olduklarından biraz daha fazla birbirlerine yapışma eğilimindedirler.Ancak su kendisine çok iyi yapışmaz, bu nedenle ıslak parmaklarınızı ayırdığınızda her parmağınızda biraz su kalır.Su parmaklarınıza, kendisine yapıştığından daha fazla yapışır.
Bal, sudan çok kendi kendine yapışır.İki sıvıyı bir fincandan döktüğünüzde bunu görebilirsiniz.Balın dökülmesi uzun zaman alıyor.
Bal parmaklarınıza yapıştığı zaman, kendine de yapışır.Parmaklarınızı ayırmak için sadece suyla ıslanmalarına kıyasla daha fazla güç kullanmanız gerekir.Bu duyguya ‘yapışkan’ diyoruz.
Yumurta proteinleri hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek yumurta proteinleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla