Bulutlar neden beyaz?
Kısa Bilgi
Bulutlar neden beyaz?
Bulutların hepsi beyazdır çünkü onlara çarpan ışık, içlerindeki tüm küçük parçacıklar veya damlacıklar tarafından dağıtılır.Işık küçük bir parçacığa veya su veya yağ damlasına çarptığında, sıçrar.Tüm renkler eşit şekilde yansır.Tüm renkleri aynı anda yayan veya yansıtan bir şey gördüğümüzde beyaz görünür.
Sütü beyaz yapan yağ damlacıkları çeşitli boyutlarda gelir ancak üç ana çapta gruplanır: 120 nanometre, 400 nanometre ve 1.500 nanometre.Görünür ışık dalgaları 400 nanometre ile 800 nanometre arasında değişir, bu nedenle yağ damlacıklarının boyutu, görünür ışığın dalga boyunun hemen hemen boyutundadır.
Bulutların beyaz görünmesinin nedeni nedir?
Bulutlardaki su damlacıkları 6.000 ila 14.000 nanometre arasında değişir.Bu hala görülemeyecek kadar küçük, özellikle bulutlar sizden bir kilometre yukarıda olduğunda, bu yüzden katı bir nesneye benzeyen şeyin ne olduğunu görüyoruz.Parçacıklar çok küçükse, bir toz, özellikle bir sıvının içindeyken beyaz görünmez.Bu yüzden aynı kimyasal titanyum
dioksit, boyada parlak beyaz olabilir ancak parçacıklar görünür ışık dalga boyundan daha küçükse güneş kremi içinde görünmez.
Gökyüzü neden mavi?
Gökyüzü aslında biraz mor taraftadır.Sadece mavi görünür çünkü gözleriniz mavi ışığa mor ışığa göre çok daha duyarlıdır.
Güneşten gelen beyaz ışık temiz havada dolaşırken, nitrojen ve oksijen moleküllerine çarpar ve biraz dağılır, bu yüzden biraz farklı bir yöne gider.Güneş ile aranızda kilometrelerce hava olduğu için, ışık birçok kez dağılacaktır.Ancak ışığın ne kadar dağıldığı renge bağlıdır.Mavi ışık, kırmızı ışıktan yaklaşık 10 kat daha fazla dağılır.Buna, matematiği çözen adamdan sonra Rayleigh saçılması denir.Mor ışık, gözlerinizin görebildiği tüm ışıktan en fazla saçılan ışıktır.Güneşin size sarı görünmesinin nedeni budur: Mor ışığı saçarak uzaklaştırırsanız, güneşten gelen beyaz ışık sarı görünecektir.
Gökyüzünün mavi görünme nedeni nedir?
Ama gözlerin menekşe ışığına karşı çok hassas değil.Mavi ışığa çok duyarlıdırlar.Ayrıca yeşil ışık ve kırmızı ışığa duyarlıdırlar.Menekşe ışığının birazı, gözlerinizdeki kırmızı ışık algılama konilerini biraz heyecanlandırır, bu yüzden menekşe içinde biraz kırmızı olan mavi gibi görünüyor.Aynı zamanda gökyüzü derin mavi yerine açık mavi görünüyor.
Güneş ufka yaklaştığında, onunla gözleriniz arasında daha fazla hava olur.Güneşe yakın olan ışık daha kırmızı ve sarıdır çünkü sadece bir veya iki kez saçılan ışık çok fazla yön değiştirmez.Ayrıca daha fazla kırmızı ve sarı ışığı yayan daha fazla toz ve sis vardır.Yani gün batımı kırmızı, sarı, turuncu ve pembedir.
Su neden berraktır?
Su berraktır çünkü içindeki hiçbir şey ışığı yansıtmaz.Bir şeyleri görebilirsiniz çünkü onlardan gelen ışık gözlerinize girer.Bir şeyin içinde ışığı bükecek veya yansıtacak hiçbir şey yoksa, onu görmezsiniz.Bu nedenle hem hava hem de cam berraktır.
Bunları görebildiğiniz zamanlar vardır.Havada toz varsa, tozu görürsünüz.Veya bir yerdeki hava başka bir yerdekinden daha sıcak veya daha soğuksa, farkın etkisini görebilirsiniz çünkü ışığı büker ve diğer taraftaki şeyler bozuk veya hareket ediyormuş gibi görünür.
Cam tamamen temizse, orada olduğunu anlamayabilir ve içinden geçmeye çalışabilirsiniz.Ancak cam pürüzsüz değilse ve sabit değilse, içinden gördüğünüz şeyleri nasıl çarpıttığını görebilir ve nerede olduğunu anlayabilirsiniz.Su veya camın içinde ışık rengini emen bir boya varsa, o hariç tüm renkleri görürsünüz ve camın orada olduğunu bilirsiniz.Cam sarı ışığı emerse mavi görünecektir.
Su ve çoğu cam aslında kırmızı ve sarı ışığı, mavi olduklarından daha fazla emer, bu yüzden yeterince su veya cam varsa, mavi görünüyor.
Çim neden yeşildir?
Çim yeşildir çünkü çimleri sularsınız.Kuraklığa tahammül edecek şekilde evrimleşen otların, daha nemli ortamlardaki otlara göre daha az klorofilleri vardır.Klorofil (su ve karbondioksitten şeker yapmak için kırmızı ve mavi ışığı emen pigment) yeşil ışığı yansıtır, ancak diğer renkleri emerken ısınır.Yeterli su yoksa, çim bıçakları stomata adı verilen küçük delikleri kapatır ve burada su, yaprakları soğutmak için buharlaşır.Yeterli su yoksa bitki daha az klorofil molekülü üretir ve ısıyı daha iyi atlatır.
Yaz aylarında birçok ot (özellikle kurak veya yarı kurak alanlarda) klorofilini tamamen kaybeder.Saman rengini değiştirirler.Bazılarında klorofil kaybolur çünkü güneş ışığı onu bozar ve bitki onu değiştirmez.Diğerlerinde bitki klorofili aktif olarak uzaklaştırır ve değerli malzemeleri depolar.
Tereyağı neden sarıdır?
Bazı sütler, tereyağında çok miktarda karotenoid pigment içerir.Tereyağı süzülüp tereyağına dönüştürüldüğünde, tereyağı sarıdır.
Ağır krem şanti ile dolu bir kavanozu sallayarak ev yapımı tereyağı yaparsınız (veya kremayı çırparak), ancak nadiren mağazadan satın aldığınız tereyağı kadar koyu sarı bir renk olur.Bunun nedeni, ticari tereyağına, daha zengin görünmesi veya alıcının tereyağının nasıl görünmesi gerektiği konusundaki fikrine uyması için genellikle karotenoid pigmentlerin eklenmesi.
İsterseniz kendi ev yapımı tereyağınızı renklendirmek için kendi karotenoid pigmentlerinizi çıkarabilirsiniz.İlk önce bazı havuçları rendeleyin.Sonra bir tavada biraz tereyağı eritin ve nazikçe tereyağın içindeki havuçları sote edin.Erimiş tereyağı, karotenoid pigmentlerinin bazılarını havuçtan çıkaracaktır.Yağlı sıvı, üste yün yulaf, esrarengiz tereyağı vardır, bu, eskisi olandan biraz daha koyudur.
Açık tereyağını soğutun.Şimdi derin sarı bir renk elde etmek için bir karıştırıcı kullanarak ev yapımı tereyağına karıştırabilirsiniz.
Mavi ışık hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek mavi ışık hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla