Bitler neden saçlarda yaşar?
Kısa Bilgi
Bitler neden saçlarda yaşar?
Kafanız, belirli böcekler için rahat bir yuva yapar ve hatta onlara yiyecek sağlayabilir.Bir baş biti saçınızı bacaklarıyla kavrar ve acıktığında deriyi delmek, kanınızı içmek için keskin ağız kısımlarını kullanır.Bitler uçamaz, bu yüzden yumurta kılıflarını saçınıza yapıştırarak vücudunuzda kalır.Baş biti yaklaşık 2–3 mm uzunluğundadır.Bit, kan emmek için deriyi delmek için kullandığı iğneleri kafasından çıkarır.Pençeli bacaklar saçı sıkı tutmaya yardımcı olur.Bit yavaş hareket eder ve kanatları yoktur, bu yüzden uçamaz.Bir baş biti günde 4 veya 5 kez ısırır.
Vücudumuzla başka hangi hayvanlar beslenebilir?
Tenya, tenya, sindirilmiş yiyeceklerinizin bir kısmını emdiği bağırsağınızın (bağırsak) içinde yaşayabilir.Tenya yumurtası kapsülleri ile enfekte olmuş et yerseniz oraya varır.Bazı tenyalar 10 m kadar uzun olabilir.
Sülükler, cildi ısırarak ve kan içerek beslenen solucanlardır.Dolduktan sonra, açlık onu yeni bir kurban bulmaya yönlendirene kadar sülük düşer.Sülükler suda ve karada yaşar.
Yaprak biti Nedir?
‘Yaprak biti’ olarak bilinen böceklerin bir diğer adı da ‘bitki biti’ dir. Yeşil veya kahverengimsi renktedirler ve en büyükleri altı milimetreden uzun değildir.
Yaprak bitleri o kadar hızlı ürerler ki, doğal düşmanları tarafından yok edilmezlerse, dünyadaki neredeyse tüm bitki örtüsünü yer! Yaprak bitleri birçok bitkinin yapraklarında, köklerinde ve genç saplarında bulunabilir. Genellikle meyve ağaçlarına, çiçeklere, sebzelere ve tarla bitkilerine ciddi zarar verirler. Küçük kafalarından çıkan alışılmadık derecede güçlü ağızları veya gagaları vardır. Bu gagalarla yaprağın yüzeyini delip, suyunu emerek bitkinin solmasına ve muhtemelen ölmesine neden olurlar.
Yaprak biti ve karınca ilişkisi nedir?
Yaprak bitleriyle ilgili en merak edilen şeylerden biri de ‘karıncaların inekleri’ görevi görmeleridir. Karıncalar, sanki bir tür inekmiş gibi onları ‘sağabilir’. Olan şey, yaprak bitlerinin vücutlarında ‘bal özü’ adı verilen tatlı bir sıvı üretmesidir. Karıncalar bu sıvıyı içmeyi severler. Yani karıncalar, tıpkı bir çiftçinin ineklerine bakabileceği gibi yaprak bitlerini yakalar ve onlara bakarlar. Karıncalar yaprak bitini karınca yuvasına taşır, beslenmeleri için bol miktarda yeşil bitki sağlar ve tehlikeden dikkatli bir şekilde korur. Bir karınca ineğini sağmak istediğinde, yaprak bitinin yanlarını uzun sensörleriyle nazikçe vurur. Sonra, yaprak bitinin arkasından minik bal özü damlacıkları akarken, karınca sıvıyı içer! Ancak insanın bu böcekleri korumakla hiçbir ilgisi yoktur, bu yüzden bitkilere onları yok etmek için sık sık kimyasallar püskürtülür.
Yaprak bitleri hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek yaprak bitleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla