Bir ampul nasıl çalışır?
Bir ampul nasıl çalışır?
Thomas Edison’un 1879 icadının yaşama ve çalışma şeklimizi nasıl tamamen değiştirdiğinin farkında değiliz. Güneş battıktan sonra, oksijeni emen, odayı isleten ve feci yangınları başlatan dağınık mumlar, meşaleler ve kandiller kullanarak dünyamızı aydınlatmanın ne kadar zor olduğunu bir düşünün. 1900’e gelindiğinde, dünyanın her yerinden milyonlarca insan ampulü açıp karanlığı kapatıyordu. Ve şaşırtıcı bir şekilde, ampul yüz yıl içinde pek değişmedi.
Ampulün kalbi tungsten filamenttir. Tungsten, yaklaşık 3400 ° C’lik son derece yüksek bir erime sıcaklığına sahip bir metaldir. Ancak tungsten bile bu kadar yüksek sıcaklıklarda alev alabilir. Yangınların oksijene ihtiyacı vardır, bu nedenle ampul üreticileri ampulün içindeki havayı dışarı çıkarır. Başka bir deyişle, ampulün içinde bir boşluk (hiçbir şey ya da vakum) vardır. O zaman bu akıllı ampul üreticileri bir adım daha ileri gider. Ampule bir miktar argon gazı koydular. Argon inert bir gazdır ve oksijenin sıcak filamenti aşındırmasını önleyecektir.
Ampul nasıl ışık verir?
Filament üzerindeki belirli bir noktada çok fazla tungsten buharlaştığında ampuller yanar ve bu da filamenti o bölgede daha ince ve zayıf hale getirir. Filaman soğuktur, ampulü açarsınız, o soğuk, zayıflamış filamentten ağır bir akım dalgalanması geçer ve vay, bir ışık parlaması ve ampul söner.
Tipik bir ampuldeki bir santimetrelik filaman aslında yaklaşık 56 santimetre uzunluğundadır. Sarılır ve ardından bobin daha büyük bir bobin haline getirilir. Mühendisler, bu çift bobin yöntemiyle watt başına daha fazla ışık alabileceklerini keşfettiler. Ampul üretimi, uzlaşma mühendisliğinin güzel bir örneğidir ve ampul ömrü ile ampul verimliliği arasında bir uzlaşmadır. Bir ampulü neredeyse sonsuza kadar kullanılabilir: sadece filamenti gerçekten kalın yapılırsa. Ancak ampul loş olur ve çok fazla elektrik tüketir. Çok verimli değildir. Öte yandan, filamanı ince yaparak bir ampulü son derece verimli hale getirebilirsiniz. Sıcak ve parlak bir şekilde yanar ama sadece birkaç saat yanabilir.
Her ampul paketinin etiketinde şu öğelere sahip olması gerekir: vat miktarı, saat cinsinden ömür, lümen cinsinden ışık çıkışı ve tahmini enerji maliyetleri. Yirmi beş watt’lık bir ampul yaklaşık yirmi beş yüz saat dayanır ve yüz watt’lık bir ampul ortalama on yedi yüz saat dayanır. Watt ne kadar düşükse, ömür o kadar uzun olur. Bunun nedeni, filamanın düşük voltajlı ampulde daha kalın olmasıdır. Ancak yüz watt’lık ampul daha verimlidir, bu da tüketilen elektrik başına daha fazla ışık alacağınız anlamına gelir. Yeni CFL ve LED ampuller daha pahalı olabilir, ancak çok daha verimlidir.
Watt ampul hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek watt ampul hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla