Alkol insanları neden sarhoş eder?

Alkol insanları neden sarhoş eder?

Alkol insanları neden sarhoş eder?

Alkol, ölçülü olarak içilirse rahatlama ve mutluluğa neden olabilir. Alkol, aşırı içilirse bulanık görme, konuşma bozukluğu ve koordinasyon eksikliğine neden olabilir. Aşırı durumlarda, çok fazla alkol içmek bilinç kaybına ve hatta ölüme neden olabilir.

Alkol, kan dolaşımındaki suya emilir ve vücut boyunca ve beyne taşınır ve burada beyindeki sinir hücreleri arasındaki iletişimi, alıcı hücrelerdeki nörotransmiter reseptörlerini değiştirerek kesintiye uğratır.Alkol başlangıçta beynin düşünme ve zevkle ilgilenen belirli bölgelerini uyararak onları nörotransmiter glutamine karşı daha duyarlı hale getirir ve aynı zamanda beyindeki alfa dalgası aktivitesini artırarak içen kişinin daha rahatlamasına neden olur.Daha fazla alkol tüketildikçe, insanların beyinlerinin motor öğrenme ve planlama ile ilgilenen alanlarındaki nörotransmiterlerle etkileşime girer, engellemelerini azaltır ve onları daha yüksek ve daha hareketli hale getirir.Aynı zamanda motor becerilerini de azaltır, tökezlemelerine ve bazen düşmelerine neden olur.

Alkol neden sarhoş yapar?

Büyük miktarda alkol alımıyla, zevkle uğraşan reseptörler yanıt vermezken, beyin aktivitesini yavaşlatan ve hafıza bozukluğuna yol açan bir kimyasal üretilir.Alkol ayrıca beynin glikozu parçalama şeklini bastırarak beyin hücrelerinin daha az verimli çalışmasını sağlar ve bu da hücreler görüntüleri düzgün bir şekilde işleyemedikleri için bulanık görme ile sonuçlanır.Alkol, içen kişiye içinde bulunduğu odanın döndüğüne dair yanıltıcı bir algı vermek için kupulanın şeklini de değiştirebilir (kulağın bir denge duygusu sağlamaktan sorumlu bir kısmı).

Alkolün tüketildiği koşullar da zehirlenme düzeyini etkileyebilir.Örneğin, içmeden önce büyük bir öğün yemek, alkolün etkilerini azaltır çünkü yiyecek, alkolün kan dolaşımına emilimini yavaşlatır, böylece alkolün vücut sistemleri üzerindeki etkileri daha uzun bir süreye yayılır.İnsanların duygusal durumu, alkolün onları etkileme derecesini de etkileyebilir; araştırmalar, diğer insanların sarhoş olduğu yerlerde az miktarda içenlerin de sarhoşluk belirtileri sergilediğini göstermiştir.Bu, bir kişi alkolsüz içecekler içtiğinde, ancak içeceklerin alkollü olduğunu düşünerek yanıltıldığında bile geçerli olduğu bulunmuştur.

effects of alcohol

Kokteyl nedir? Kokteyl nasıl ortaya çıkmıştır?

Kokteyl, birlikte karıştırılan veya çalkalanan çeşitli bileşenlerden oluşan alkollü bir içecektir.Yüzlerce farklı karışım vardır.

Birçok kelime ve kelime öbeği gibi, ‘kokteyl’ kelimesinin kökeni için de bir dizi açıklama vardır.Doğru olanın asla bilinemeyeceği muhtemel olsa da, bu sözcüğe ilk yazılı atıfın New York’ta yayınlanan The Balance and Columbian Repository’nin 1806 baskısında olduğuna ve bir kokteylin açıklamasını sağladığına inanılıyor.

Kokteyl ne demektir?

Bazıları, kelimenin on sekizinci yüzyılda öfkeyle dövüşen horozlara veya horoz dövüşlerine katılan patronlara verilen ‘cock-ale’ olarak bilinen bir içkiden kaynaklandığını düşünüyor.Başka bir açıklama, gazetecilerin, alkollü içeriklerini uyarmak için geleneksel olarak bir horozun kuyruğundan alkollü içeceklere bir tüy koyması, bir diğerinin de, kelimenin Fransız subaylara sunulan karışık bir içecek olan Fransız coquetel kelimesinden gelmiş olabileceğidir.

Diğer teoriler, kelimenin ikinci yüzyıl Roma’sında kullanılan bir terimden veya boğaz tıbbını uygulamak için bir horoz kuyruğu kullanmanın eski bir tıbbi uygulamasından türediğidir.Ayrıca, ‘kokteylli at’ olarak bilinen, kısa kuyruklu bir atın ‘kuyruğunu kıstıracak’ kadar güçlü bir alkollü içeceğe atıfta bulunulmaktadır.

effects of alcohol

Alkol sık idrara neden olur mu?

İnsanların alkol içerken bu kadar sık idrara çıkmalarının nedeni, bunun bir diüretik olması, yani böbrekler tarafından üretilen idrar miktarını artıran bir ilaç olmasıdır.Kafein de bir idrar söktürücüdür.

Alkolün idrar söktürücü etkisi, böbreklere etki eden antidiüretik bir hormon olan vazopressinin kan düzenleme işlevini engelleyerek çalışır ve onları suyun emilimini artırarak idrarı konsantre etmeye zorlar.Bu nedenle vazopressindeki azalma böbrekler tarafından emilen su miktarını azaltır ve bu da daha fazla miktarda idrar üretilmesine neden olur.Bu idrar söktürücü etki vücuttan su çeker ve kişinin emdiğinden daha fazla sıvı idrar yapmasına neden olur.

Diüretik etki (veya diürez), içilen sıvının hacminden değil, içeceğin alkol içeriğinden kaynaklanır.Bir kadeh alkol, genellikle bir kişinin bir bardak bira içtiğinde yapacağı kadar idrar üretmesine neden olur.

Yüksek miktarda alkol alımı hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek yüksek miktarda alkol alımı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.