Başparmak kuralı Teriminin Kökeni Nedir?
Başparmak kuralı Teriminin Kökeni Nedir?
Kayıtlı kullanımda 1692 gibi erken bir tarihte, ‘pratik kural’ terimi, başparmağı test veya ölçüm için kaba bir araç olarak kullanmayı tanımlayan bir ifadedir.Kesin kökeni bilinmemektedir.
Bir düşünce okulu, çağlar boyunca marangozlar ve terziler gibi insanların başparmağı bir ölçüm kılavuzu olarak kullandığını söylüyor.İfade, termometrenin ortaya çıkmasından önce başparmağını bir sıcaklık göstergesi olarak kullandığı iddia edilen bira üreticileriyle de ilişkilendirildi.
Vücut parçalarını kullanmak, eski bir ölçüm hesaplama yöntemiydi - örneğin, bir atın boyu ellerde ölçülüyordu ve modern ayak ve yarda birimleri başlangıçta bir yetişkinin hızıyla belirleniyordu. Benzer şekilde, bir santimetre ölçümünün, başparmağın ilk eklemi ile ucu arasındaki mesafeden elde edildiği ileri sürülmüştür.
Bununla birlikte, sözün daha tartışmalı başka bir etimolojisi var. Bazıları ifadenin, bir kocanın karısını dövmesine izin verilen maksimum sopanın boyutundan kaynaklandığını iddia ediyor - yani, sopa adamın baş parmağından daha kalın olmadığı sürece, bu yasal bir uygulamadır. Bu “pratik kuralın” hukukta yer alıp almadığı konusunda pek çok tartışma var. İngiliz ortak hukukunun bir doktrini olduğu teorisinin savunucuları, 1782’de İngiliz Yargıcı Francis Buller’in kararlarından birinde bu kuralı anlattığını belirtiyor. On dokuzuncu yüzyılda ABD mahkeme kararlarında bu kurala çeşitli atıflarda bulunulduğunu iddia ediyorlar. Bu teoriye katılmayan insanlar, böyle bir “kanun” ile ilgili hiçbir şeyin resmi olarak kanunlarda yer almadığını iddia ederler.
İfadenin tam kaynağı bir varsayım meselesidir ve muhtemelen hiçbir zaman kesin olmayacaktır.
Adamın parmağı hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek adamın parmağı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla