Balinalar neden bazen kıyıya vururlar?

Balinalar neden bazen kıyıya vururlar?

Balinalar neden bazen kıyıya vururlar?

Kimse tam olarak bilmiyor.Ancak balinalar bazen bir kumsala yüzer ve orada mahsur kalır.Bir seferde 20 veya daha fazla balinanın karaya oturmasına toplu karaya vurma denir.Karaya oturmuş balinalar genellikle birkaç gün kendi başlarına yaşarlar.Yüksek gelgit balinaların üzerine su sürüklerse boğulabilirler.Nazik muamele ile balinalar daha uzun süre hayatta kalabilir ve denize geri dönmelerine yardımcı olabilir.

Balinalar nasıl iletişim kurar?

Ciyaklamalar, tıklamalar, ıslıklar, inlemeler, havlamalar ve diğer seslerle. Uzmanlar balina ‘sohbetlerini’ dinliyor. Dışarı çıkan mesajları ve geri gelen cevapları duyarlar. Balinaları bir arada tutan ‘İşte buradayım’ çağrıları var. Ve tehlike konusunda uyarıyor gibi görünen ‘uzak dur’ sesleri var.

handsome whales

Balinaların ses telleri var mı?

Hayır, yok.Bir balina, hava deliğinin yanına hava keselerini sıkıştırarak sesler çıkarır.Gayda çantasını sıkmak gibidir: Sesi üreten titreşimleri kurar.Balinaların yaptığı gibi ses çıkarabilirsin.Bir balonu havayla doldurun.Sonra boynu biraz açın.Titreşimlerin çıkardığı sesi dinleyin.Elbette balinaların bir avantajı var.Devasa kafa boşluklarının içindeki titreşimler, yüzlerce kilometre öteden duyulabilen sesler çıkarır.

Balinanın kulakları var mı?

Evet. Fakat Tek görebildiğiniz, kafasındaki deride iki küçük deliktir.Kulağın geri kalanı, tıpkı insan kulağı gibi kafasının içindedir.Ancak küçük oldukları kadar, açıklıklar balinalara en şaşırtıcı işitmeyi sağlamaya yardımcı olur.Balinalar sizden çok daha yüksek ve alçak sesleri duyabilir. Balinalar 1.600 km kadar uzaktan su altı seslerini alabilir!

handsome whales

Balinalar uzağı görebilir mi?

Bazı balinaların görüşleri oldukça iyi olsa da çoğu su altını göremez.Okyanus suları karanlık ve bulanıktır.Birkaç metreden daha ileriyi görmek genellikle imkansızdır.Uzmanlar, balinaların etrafa bakmak için casusluk yaptığını veya kafalarını sudan çıkardığını düşünüyor!

Balinalar su altında nesneleri nasıl bulur?

Çoğu görüntüyü değil yansıyan sesi kullanır. Balina ses çıkarır. Ses bir nesneye çarptığında başka bir balinaya, bir balığa veya bir gemiye çarptığında, örneğin geri yankılanır. Yankı hızla geri gelirse, balina nesnenin yakın olduğunu bilir. Daha uzun sürerse, nesne daha uzaktadır. Nesneleri yansıyan sesle bulmaya ekolokasyon denir. Balinaların tıpkı sizin gözlerinizle gördüğünüz gibi kulaklarıyla ‘görmesini’ sağlar.

Yol balinaları hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek yol balinaları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.