Ay ve Dünya Çarpışırsa ne olur?

Dünyamıza bir meteorun çarpması her zaman olası bir durum Neyse ki günümüz teknolojisi bunu önceden tahmin edecek kadar ilerledi.

Ay ve Dünya Çarpışırsa ne olur?

Ay ve Dunya carpisirsa ne olur?

Bunu göremediğimiz zamanları hatırlayın ve Ay’ın bir gün dünyanın üstüne düşmeye karar verdiğini, ve kopan parçaların gelişini çaresizce beklediğinizi düşünün. Öncelikle tek uydumuz olan Ay hakkında daha fazla bilgiye ihtiyacımız olacak yaklaşık 4.6 milyar yıl önce oluştuğu düşünülüyor ve güneş sisteminin meydana gelmesinden yaklaşık 50 milyon yıl sonra sisteme dahil olduğunu doğrulayan kanıtlar mevcut Ay yaklaşık 3475 km çapında olmakla beraber dünyanın yüzde biri kadar kütlesi vardır. Yüzeyi çok aşırı uçlarda sıcaklıklara tanıklık edebilir: Eksi 173 santigrat ile artı 127 santigrat arası gibi. Ay dünyadan yaklaşık 8 kat küçük ve ortalama 384.400 kilometre uzaktadır. Ay’ın atmosferi bizim atmosferimizden daha incedir ve bizim hayatımıza dokunan en önemli özelliği ise dünyamızla arasındaki yer çekimidir. Bu yer çekimi ay’ın bize aslında hiç bir zaman çarpmayacak olması anlamına gelir.

Ayin onemi nedir?

Ay, okyanuslarımıza uyguladığı dengeli çekim kuvveti ile yaşamın karada rahatça ilerlemesini sağlamaktadır. Bu yaşadığımız gel gitler dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesini ve sallanmasını önleyerek, tüm mevsimlerimizin nispeten istikrarlı hale gelmesini sağlamaktadır. Ay dünyayı daha yaşanabilir bir gezegen yapıyor. Bütün bu bilgilerden sonra ayın bir gün bizim için yaptığı bütün bu dengeleyici rolünden çıkıp, üstümüze doğru geldiğini hayal edin. Dünyada yaşanacak karmaşayı düşünebiliyor musunuz? 1847 yılında Fransız matematikçi Edouard Albert Roche tarafından oluşturulan bu kavram, tarihe Roche Limiti olarak kayıt edilmiştir. dunya

Roche limiti nedir?

Roche limiti kısaca bir gök cisminin kendinden daha büyük başka bir gök cismine, yerçekimi gücünün neden olduğu gel-git etkisi etkisi altında parçalanmadan yaklaşabileceği mesafeyi bize gösterir. Ay’ın bir gün sıkılıp dünyamıza çarpmak istemesi tam da bu teoriye değiniyor. Dünyanın herhangi bir yerinde olmanız ayın bize yaklaşmasını görmenize engel değil. Onun hiç bir zaman üstümüze tek parça olarak gelemeyeceğini bilmeniz şimdilik yeterli olacaktır Fakat içinden kopacak olan parçaların bize yaklaşması ve yer çekimini daha da arttırması tüm dengemizi bozmaya yetecek. Eski uydumuzun bize isyan edip parçalanması, irili ufaklı parçaların dünyaya düşmesi ve bir Hollywood filmi gibi şehirlerimizin yok olmasıyla sonuçlanacaktır. Düşen parçaların isabet etmediği şehirler ise kabaran denizlerin dev dalgalarıyla baş etmek zorunda kalacaktır. O kadar büyük dalgalardan bahsediyoruz ki şehirlerimizi yutacağı kesin. Ayın dünyaya yaklaşması, dünyanın dönüş hızının artmasına sebep olacağı için, günler kısalacak, güneşle olan temasımız azalacak, hatta yaşarsak küresel ısınmanın etkilerinin kaybolacağını görebileceğiz. Ama onumuzdeki birkac milyon yilda boyle bir olay beklemiyoruz Zaten Ay da bizi pek sevmiyor, her yıl ortalama 4cm bizden uzaklaşan uydumuz, anlattıklarımızın aksine bizleri terk etmek eğiliminde.

Dünyanın hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek Dünyanın hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.